Vágólapra másolva!
Sztrájkba lép az angol labdarúgó-válogatott, ha a szövetség (FA) nem helyezi vissza jogaiba Rio Ferdinandot, a Manchester United és a válogatott védőjét - szerdai londoni sajtóértesülés szerint erről szavaztak a döntő fontosságú szombati törökországi Európa-bajnoki selejtező előtt álló csapat tagjai.

A The Times szerint a 24 tagú keret az előző este megszavazott indítvány szerint már Törökországba sem utazna el, azzal együtt sem, hogy ez Anglia nyilvánvaló kizárását jelentené a jövő évi Európa-bajnokságról.

A világ legdrágább védőjének tartott Rio Ferdinand válogatottbeli szereplését azért tiltotta meg az FA, mert a játékos egy két héttel ezelőtti mérkőzés után nem jelent meg az előírt doppingvizsgálaton. Ferdinand ezt később azzal indokolta, hogy éppen költözködött, és elfelejtette az időpontot.

A védő 36 órával a vizsgálat kitűzött időpontja után személyesen jelentkezett a laboratóriumban, és az elvégzett rutinteszt "tisztának" találta, de a szövetség ennek ellenére úgy vette, hogy a sztárjátékos elmulasztotta a megjelenést a kötelező vizsgálaton. A szabályzat szerint ilyen esetben a vétkes játékos felfüggeszthető, sőt két évre el is tiltható.

Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szakvezetője ugyan igyekezett elkerülni az összecsapást a szövetséggel, és közölte, hogy annak döntését kénytelen elfogadni, de a játékosok körében minden hír szerint óriási a felháborodás. Az FA illetékeseinek egyike azonban szerdán a londoni rádiónak azt mondta: az a játékos, aki hetente 100 ezer fontot keres, ne felejtse el a doppingtesztet.

A szövetségre ugyanakkor nemcsak a játékosok, de a Manchester United és a profi labdarúgók érdekvédelmi szövetsége (PFA) is össztüzet zúdított. A Manchester közölte, hogy jogi eljárást fontolgat az FA ellen, amiért az fegyelmi eljárás nélkül megakadályozta Ferdinand szereplését, és nevét nyilvánosságra hozta.

A PFA szerint korábban is volt példa arra, hogy játékosok elfeledkeztek a doppingtesztről, de ezt minden esetben klubszinten sikerült elintézni - esetenként pénzbüntetéssel -, és a vizsgálatokat később pótolták.

A Ferdinand-ügy az utóbbi évek legbotrányosabb hetének betetőzése az angol labdarúgásban. A sajtó már a múlt hét óta hangos attól a rendőrségi vizsgálattól, amely fél tucat - eddig meg nem nevezett - első ligás angol játékos ellen folyik, állítólagos csoportos nemi erőszak gyanújával. Ennek előzményeként egy 17 éves diáklány azt jelentette be a rendőrségen, hogy egy játékossal felment annak szállodai szobájába, és "közös megegyezéssel" ágyba bújtak, de ekkor több más játékos is benyitott, és ők is csatlakoztak, jóllehet ebbe ő már nem egyezett bele.

A rendőrség a héten közölte, hogy ettől az ügytől függetlenül őrizetbe vétel mellett vizsgálatot folytat a Leeds United két játékosa ellen is, akit egy 20 éves nő sérelmére elkövetett szexuális támadással gyanúsítanak.