Vágólapra másolva!
Huszonnégy óra leforgása alatt három komoly bűneset is "színesítette" a brit labdarúgás utóbbi időben kissé megfakult képét. Előbb a manchesteri Rio Ferdinandról derült ki, hogy egy elmulasztott doppingvizsgálat miatt nem vehet részt az angol válogatott törökországi fellépésén, majd a walesi Craig Bellamyt ítélte pénzbírságra a cardiffi bíróság botrányokozás miatt. Egy leedsi labdarúgót pedig a rendőrség vett őrizetbe szexuális zaklatás vádjával.

Brit lapok évtizedes botránynak minősítik az utóbbi nap történését, amelynek kapcsán nem a labdarúgás, hanem a különböző skandalumok miatt került címlapra a szigetország legendás futballja.

Huszonnégy óra leforgása alatt három olyan eset is történt, amely alapjaiban rázta meg a tradicionális sportágat. Előbb Rio Ferdinandról derült ki, hogy nem lehet ott a sorsdöntő Törökország-Anglia Eb-selejtezőn. A Manchester United játékosa szeptember 23-án nem jelent meg az angol szövetség által szervezett ellenőrzésen, majd mikor 36 órával később pótolta azt, negatív eredményt produkált.

A Newcastle United walesi csatára, Craig Bellamy is botrányt okozott, igaz, nem kedden, még márciusban. Ám a cardiffi bíróság most ítélte őt el, amiért a walesi főváros egyik éjszakai szórakozóhelyén részegen több vendéget is inzultált. A bíróság 750 fontos (1250 dolláros) pénzbüntetést rótt ki Bellamyra, aki kijelentette, megbánta cselekedetét, de csak a provokációnak felülve bunyózott.

Képletesen szólva, a bomba este robbant, amikor az angol rendőrség szexuális zaklatás vádjával letartóztatta a Premiershipben szereplő Leeds United egyik labdarúgóját. A férfi egy társával hétfőn este megtámadott egy 20 éves lányt. A klub, illetve a rendőrség egyelőre nem közölte, hogy kiről van szó - azt viszont közölték, a másik személy nem tartozik a futballklub kötelékébe.

A szigetországi játékosok között az utóbbi időben már volt példa hasonló bűnesetre, hiszen szeptember 27-én öt futballista erőszakolt meg egy 17 éves lányt egy londoni szállodában. Ebben az ügyben sem hoztak nyilvánosságra neveket, de a vétkesek közül állítólag mindenki a Premiershipben szerepel, sőt, egyes információk szerint egyikük tagja Sven-Göran Eriksson válogatottjának is.

"A Leeds United Football Club teljes együttműködéséről biztosította West Yorkshire rendőrségét" - áll a klub közleményében. Az utóbbi években a Leddset nem kerülték el a botrányok, elég csak korábbi védőjére, Jonathan Woodgate-re gondolni, aki 2000 januárjában részt vett egy ázsiai diák összeverésében, de az esetet akkori csapattársa, Lee Bowyer is éppen csak megúszta.