Vágólapra másolva!
Nem tévedtek azok a források, amelyek előre jelezték: minden bizonnyal Bryan Robson, az egykori angol válogatott labdarúgó lesz a nigériai nemzeti csapat szövetségi kapitánya. A Middlesbrough-tól 2001 júniusában menesztett szakember legfőbb feladata az lesz, hogy győzelemre vezesse a Szuper Sasokat a januári, tunéziai Afrika-kupán.

A Nigériai Labdarúgó Szövetség az egykori klasszis angol középpályást, Bryan Robsont nevezte ki az afrikai válogatott élére, miután a szövetség főtitkára, Taiwo Ogunjobi meggyőződött arról, Robson személyében megtalálta a megfelelő szakembert.

Robson játékosként három világbajnokságon vett részt (1982, 1986, 1990), edzőként pedig évekig a Middlesbrough-t irányította, ahonnan 2001 júniusában menesztették. A szakvezető feladata nem könnyű: a 2004 januárjában, Tunéziában sorra kerülő Afrikai Nemzetek Kupáján kell győzelemre vezetni a Szuper Sasoknak becézett válogatottat. Ha ez sikerül, akkor várhatóan meghosszabbítják szerződését, amelynek anyagi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Külföldi szakember vezetésével eddig kétszer lett kontinenselső Nigéria: 1980-ban a brazil Otto Gloria, 1994-ben pedig a holland Clemens Westerhof vezette diadalra az afrikai gárdát. Érdekesség, hogy utóbbi sikernél az a Christian Chukwu volt a másodedző, aki most Robson segítője lesz.

Az Afrika-kupa csoportbeosztása
A csoport: Tunézia, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Guinea
B csoport: Szenegál, Burkina Faso, Kenya, Mali
C csoport: Kamerun, Algéria, Zimbabwe, Egyiptom
D csoport: Nigéria, Marokkó, Dél-Afrika, Benin.