Vágólapra másolva!
Hétvégi pótlékot és túlórapénzt fizetnek Németországban a focistáknak - csakúgy, mint például a rendőröknek -, mivel a megszokott munkaidőn túl, valamint pihenőnapokon rúgják a labdát. Egy utcai szolgálatra beosztott rendőrnek a hétvégén 13 és 20 óra között óránként 77 cent (kb. 200 Ft) pótlék jár, amely adóköteles. Ha viszont szolgálata 20 óra és másnap 6 óra közé esik, úgy az (immár adómentes) pótlék mértéke óránként 1,28 euró (mintegy 332 Ft).

A ZDF televízió Frontal21 műsorából a minap kiderült, hogy ugyanezt a törvényt ugyanúgy alkalmazzák a nagy labdarúgó egyesületek is - csak persze a fizetség egészen más nagyságrendű. A klubok szintén hétvégi, illetve esti pótlékot fizetnek alkalmazottaiknak, a focistáknak - akik mellesleg "alanyi" milliomosok. A Borussia Dortmundnál például egy-egy játékos fizetése évi 1 és 4,5 millió euró (260 millió és 1,17 milliárd forint) között mozog. A klub azonban nem átall pótlékot fizetni nekik - elvégre a bajnoki mérkőzések mindig a hét végére esnek, a szerdai kupameccsek pedig garantáltan este 8 után kezdődnek. Így a pluszpénzek ráadásul adómentesek is.

Michael Meier, a Borussia menedzsere nem lát semmi kivetnivalót a pótlékfizetés rendszerében - amúgy pedig (konkrét számok említését kerülve) igyekezett biztosítani a tv-nézőket, hogy "egészen csekély százalékról" van szó.

Nos, annyira csekély összeg mégsem lehet a kifizetett pótlék. Erre enged következtetni, hogy a Frontal21 számításai szerint például a VfB Stuttgart labdarúgóklubnál a bérköltség tíz százalékát meg lehetne takarítani, amennyiben az egyesület úgy döntene: a labdarúgás nem "normális" munkavégzés, itt bizony az a törvényszerű, hogy a mérkőzések a rendes munkaidőn (8-17 óra) kívül esnek. Ezért pótlék utalása sem indokolt - arról nem is beszélve, hogy a Bundesliga első osztályában (de még a másodikban is) igen rendesen megfizetik a focistákat. A 4,5 millió euróért viszont egy rendőrszázadosnak 140, egy ápolónőnek 180 évig kellene dolgoznia.

Bár a klubok elzárkóznak a pótlék megszüntetésétől, a focisták eldorádójának előbb-utóbb vége lesz. A ZDF után ugyanis a berlini pénzügyminisztérium is felfigyelt az anomáliára, s a hírek szerint törvénymódosítást készít elő, amely még az idén a Bundestag elé kerül. Ennek értelmében "szociális küszöböt" építenek be az 1940-es adótörvénybe. Ezáltal a több műszakban dolgozó kispénzű alkalmazottak (rendőrök, buszvezetők, ápolónők stb.) ezután is adómentesen kapnák meg a pótlékot, viszont a milliomosokét az adóhatóság rendesen "megtépázná" - gyaníthatóan a maximális, 50 százalékos adókulccsal. Ezáltal pedig néhány milliárd euróval több folyna be az államkasszába, ami - a jelenlegi sanyarú állapotokat tekintve - bizonyára örömmel tölti el Hans Eichel szövetségi pénzügyminisztert.