Vágólapra másolva!
A rangadók hétvégéje volt a mostani, legalábbis ami a topligákon kívüli európai bajnokságokat illeti, hiszen Belgiumban, Skóciában és Ukrajnában is a két élcsapat csapott össze. Érdekes módon a listavezető és eddig százszázalékos teljesítménnyel álló együttes elveszítette tökéletes sorozatát, és a legrosszabbul a skót Rangers járt, amelyik kikapott; a belga Anderlecht és az ukrán Sahtar Doneck legalább egy döntetlenre jó volt. Afrikában eközben az egyik legjelentősebb regionális bajnokság, a COSAFA-kupa döntőjét rendezték meg.

Igazi szuperrangadót rendeztek Glasgow-ban a hét végén, hiszen a skót fővárosban az idény első Old Firmjére, vagyis Rangers-Celtic mérkőzésére került sor. A találkozót a hazaiak várhatták kedvezőbb pozícióban, hiszen az első hét mérkőzésüket mind megnyerték, de mivel a Kelták is csak egyszer veszítettek pontot, így a vendégek sem voltak sokkal lemaradva a listavezetőtől.

A hétközi BL-fordulóban a zöld-fehérek szerepeltek jobban, hiszen hazai pályán nyertek a Lyon ellen, míg a Rangers egy nappal később csak ikszelt a Panathinaikosszal, ráadásul a pihenésre is kevesebb ideje volt - panaszkodott is emiatt a klub trénere, Alex McLeish, aki eddig mindössze kétszer szenvedett vereséget a Celtictől a Rangers mestereként. Ez a szám azonban most háromra nőtt, mivel a Keltáknak sikerült begyűjteniük a három pontot - némiképp szerencsésen, de a jelentések szerint teljesen megérdemelten.

A találkozó egyetlen gólja a szünet után húsz másodperccel született, amikor a vendégek walesi csatára, John Hartson középre adott, és a labda a Rangers grúz védőjének, Zurab Kizanisvilinek a lábán megpattanva került a kapuba. A Celtic a legutóbbi hat, Ibrox Parkban tett látogatása közül négyszer nyerni tudott, és a mostani győzelem azért is különleges volt a zöld-fehérek számára, mert rendkívül tartalékos védelemmel álltak fel: a rengeteg sérült miatt az alaphelyzetben középcsatárként szereplő Chris Sutton volt kénytelen visszahúzódni a hátsó alakzatba, és kiváló teljesítményt nyújtott.

A három pontnak köszönhetően a Celtic átvette a vezetést a tabellán a Rangerstől, és már csak Martin O'Neill együttese mondhatja veretlennek magát a skót pontvadászatban.

eredmények, 8. forduló
Dundee United - Motherwell 0-2
Hearts - Dundee FC 2-2
Kilmarnock - Aberdeen 1-3
Livingston - Dunfermline Athletic 0-0
Partick Thistle - Hibernian 0-1
Glasgow Rangers - Celtic Glasgow 0-1

az állás: 1. Celtic 22 pont, 2. Glasgow Rangers 21, 3. Hearts 14, 4. Dunferlime 12, 5. Dundee FC 11.

Skócia: az Old Firm nehezen győzött/sport/focivilag/20030929tucatszamra.html?pIdx=2