Vágólapra másolva!
Meglepetésre nem jutott döntőbe az Egyesült Államok nőilabdarúgó-csapata, amely a hazai pályán rendezett világbajnokság elődöntőjében 3-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok német válogatottól. A másik ágon Svédország remek hajrával 2-1-re győzött Kanada ellen. A harmadik helyért vívandó összecsapásra magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Los Angelesben kerül sor, a finálét egy nappal később ugyanott vívja a svéd és a német együttes.

Képgaléria az elődöntőkről

Nagy meglepetésre simán nyerte az Egyesült Államokban rendezett nőilabdarúgó-világbajnokság elődöntőjét a német válogatott, amely a 7-1-es negyeddöntőbeli sikert követően (akkor Oroszország volt az áldozat) 3-0-ra elgázolta a házigazda és egyben címvédő amerikaiakat.

Négy évvel korábban még az örömkönnyeket lehetett felfedezni Brandi Chastain, Mia Hamm és társai arcán, most viszont keserűségükben sírtak. Németország minden tekintetben felülmúlta a hazai csapatot, amelyet a portlandi PGE Parkban 27 623 néző buzdított - mindhiába.

Negyedóra elteltével Kerstin Garefrekes egy szöglet után szerzett vezetést a németeknek, s a korai gól sokkolta is az ellenfelet. Az első igazi helyzetet csak a 26. percben tuták kidolgozni, akkor Kristine Lilly lövését védte a mezőny egyik legjobbja, Silke Rottenberg, aki az első játékrészben még három parádés bravúrt mutatott be.

Fordulás után a címvédő még nagyobb energiákat mozgósított, de nem bírta feltörni az Európa-bajnok védelmét. Az utolsó percekre teljesen elkészült erejével az amerikai gárda, így előbb Maren Meinert szétfoszlatta a döntős álmokat, majd a 93. percben Birgit Prinz megadta a kegyelemdöfést.

"Talán minden idők legnagyobb futballmérkőzését játszottuk" - vigasztalta tanítványait April Heinrichs szövetségi kapitány. Kolléganője, Tina Theune-Meyer elégedett, de visszafogott volt: "Az öltözőben mindenki nyugodtan készült, talán éppen ez a nyugodtság eredményezte a győzelmet. Mindenki fegyelmezetten játszott, kapusunk pedig remekül védett."

Meztelen tiltakozók a pályán
Két meztelen tiltakozó za- varta meg az Egyesült Álla- mok-Németország elődön- tőt. Az elszánt hölgyek az 57. percben futottak be a játéktérre, tábláikon "Bojkottáljátok az adidast", illetve "Az adidas gyilkos" feliratokkal. A rendzavaró- kat a biztonságiak levezet- ték, s ellenük eljárás indult.


A harmadik helyért vívandó Egyesült Államok - Kanada összecsapásra magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Los Angelesben kerül sor, a finálét egy nappal később ugyanott vívja a svéd és a német együttes

Eredmények, elődöntők
Németország - Egyesült Államok 3-0 (1-0)
gól:
Garefrekes (15.), Meinert (91.), Prinz (93.)

Svédország - Kanada 2-1 (0-0)
gól:
Moström (79.), Öqvist (86.), illetve Lang (64.)