Vágólapra másolva!
Dick Advocaat szövetségi kapitány döntése értelmében Ruud van Nistelrooy nem léphet pályára a holland válogatottban az október 11-ei, Moldova elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn. Hasonló cipőben jár John Carew, ám ő meghatározatlan ideig fog hiányozni a norvég válogatottból.

A hollandok szövetségi kapitánya azért büntette meg a Manchester United támadóját, mert az látványosan kifejezésre juttatta elégedetlenségét, amikor lecserélte őt a szeptember 10-ei, 3-1-re elvesztett prágai találkozón. "A meccs után azonnal bocsánatot kértem, ezért azt hittem, nem lesz következménye az ügynek" - fogalmazott Van Nistelrooy, aki ezzel együtt elfogadta a kapitány szankcióját.

Advocaat egyébként nem vállalt túlságosan nagy kockázatot a manchesteri klasszis mellőzésével, a válogatott ugyanis az utolsó találkozó eredményétől függetlenül a második helyen végez a harmadik csoportban, vagyis biztosan pótselejtezőt játszik a portugáliai szereplésért.

John Carew meghatározatlan ideig nem léphet pályára a norvég válogatottban - jelentette be szerdán Nils Johan Semb szövetségi kapitány. A döntés előzménye: a szakvezető szeptember elején verekedés miatt hazaküldte a portugálok elleni barátságos mérkőzésre készülő csapat edzőtáborából az AS Roma támadóját, aki emiatt a héten nem volt hajlandó válaszolni a szövetség hívásaira.

"Többet nem keressük. Most már neki kell kezdeményeznie, ha újra játszani akar" - mondta Semb azután, hogy többször is sikertelenül invitálta a Luxemburg elleni, október 12-ei Európa-bajnoki selejtező előtti közös készülésre.

A csatár a szeptember 8-ai edzésen keveredett vitába John Arne Riisével, majd a buszon folytatódott a szócsata, mígnem a 24 éves Carew megütötte társát. A szövetségi kapitány másnap úgy döntött, hogy a vétkesre nem számít a portugálok elleni találkozón. (Az összecsapást később a vendégek nyerték 1-0-ra.) A norvég sajtó akkor kiderítette: utoljára 1934-ben fordult elő, hogy egy válogatott labdarúgót haza kellett küldeni az edzőtáborból.

A norvégok a második Eb-selejtező csoportban az utolsó forduló előtt csupán a negyedik helyen állnak, de még van esélyük a továbbjutásra.