Vágólapra másolva!
Az AS Roma együttese az előző szezonban nagy csalódást okozott drukkereinek, hiszen csak a nyolcadik helyen végzett a Serie A-ban, de az olasz kupában megszerzett ezüstéremmel sikerült "megmenteni" az idényt, hiszen a gárda így kiharcolta az UEFA-kupában való részvételt. A balul sikerült bajnokság után a klub sportigazgatója, Luca Baraldi azt ígérte, hogy a rómaiak egy klasszis középhátvédet és egy gólerős támadót igazolnak majd a nyáron: ebből az első már meg is valósult, és a második is közel áll hozzá.

A Farkasok elnöke, Franco Sensi és a tréner, Fabio Capello tavaly nyáron még nem a legjobb kapcsolatban állt egymással: a szakvezető nehezményezte, hogy a presidente nem szerezte meg a kívánságlistáján első helyen álló focistát, a holland Edgar Davidsot a Juventustól, Sensi viszont azért "rágott be" az edzőre, mert az kijelentette, hogy ilyen előzmények után a csapat maximum a negyedik helyet veheti célba.

Később aztán kiderült, hogy Capello tökéletesen mérte fel az erőviszonyokat, sőt kicsit túl is becsülte saját csapatát, hiszen az sokáig csak a tabella második felében tanyázott, és csak remek hajrájának köszönhetően jött fel a nyolcadik pozícióba. Mindez többek között annak is volt köszönhető, hogy a tavalyi igazolások szinte egytől egyig csődöt mondtak: Josep Guardiola, Traianosz Dellasz, Davide Bombardini, majd a szezon közben leigazolt Massimo Marazzina sem váltotta meg a világot, egyedült a szintén télen érkezett Olivier Dacourt-ral lehettek elégedettek a fővárosban.

Mindezek ellenére Capellónak sikerült kivezetnie a nemzetközi porondora a klubot az olasz kupán keresztül, és bár a vezetőséggel való kapcsolata még mindig feszült volt, az elnökség ezúttal jobban hallgatott rá, s a sportigazgató, Franco Baraldi még a bajnokság vége előtt kijelentette, hogy a Roma első számú célkitűzése a nyáron egy klasszis középhátvéd és egy gólerős támadó leigazolása lesz. Előbbi posztra elsősorban Nicola Legrottaglie nevét emlegették, utóbbi pozícióra pedig Mark Viduka és Zlatan Ibrahimovic volt az első számú kiszemelt.

Különösen a centerhalf szerződtetése tűnt nehéz feladatnak, mert több más sztárklub is erre a posztra akart igazolni. Legrottagliét végül a Juventus csábította el a rómaiak elöl, majd a brazil Lúcio megszerzése is kútba esett, hiába egyezett már meg szinte mindenben az egyesület a Bayer Leverkusennel. Az Auxerre bekkje, Philippe Mexes inkább Anglia felé kacsintgatott, így a Roma az Ajax román játékosát, Christian Chivut vette célba, akit többek között a Real Madrid és a Barcelona is kiszemelt magának. Az amszterdamiak nem szívesen váltak volna meg a focistától, aki egyben az Ajax csapatkapitánya is volt, de a Roma ajánlata (na meg az, hogy Chivu mindenképpen távozni akart) megtette a hatását: a Farkasok ugyanis 18 millió eurót adtak a játékosért (és még így is sikerült kétmilliót lealkudniuk a hollandok által kért húszból), aminek nem tudtak ellenállni.

Ez az összeg új klubrekordot jelent az Ajax számára, ám pár nappal később úgy tűnt, hogy a transzfer mégis meghiúsul, mivel a FIFA nyilvánosságra hozrta, hogy átigazolási stoppal sújtja a Romát, mert még mindig tartozik a perui Sporting Cristalnak Gustavo Vassallo Ferrariért. A dél-amerikai játékos nem tartozik az ismert focisták közé, és pályafutása során sohasem játszott a Romában, de a Farkasok szerződtették még 2000 nyarán, hogy kölcsönadják előbb a francia Nice-nak, majd a Palermónak. A vételárat, egészen pontosan 429 ezer eurót azonban valahogyan elfelejtették átutalni. Új fejleményről azóta nem érkezett híradás, Chivu viszont új csapattársaival kezdte meg a felkészülést az ausztriai edzőtáborban, így valószínűsíthető, hogy a Roma rendezte a dolgot.

Ez már csak azért is így lehet, mert az előző idény végén beígért gólerős támadót még mindig nem igazolták le, ám a hírek szerint hamarosan ő is megérkezhet. Jelöltekben itt sem volt hiány: Viduka és Ibrahimovic mellé a Real Madrid futballistája, Fernando Morientes is csatlakozott, ráadásul róla azt mondták, hogy Capello leginkább őt szeretné a csapatában látni, ám az elnök, Sensi a minap szintén nyilatkozott a témában, és ez alapján nem valószínű, hogy Morientes érkezne.

A presidente ugyanis kijelentette, hogy egy fiatal francia csatárt fognak szerződtetni, amiről a legtöbben azonnal Djubril Cissére gondoltak: az Auxerre játékosát a Roma már tavaly nyáron meg akarta szerezni, de a transzfer akkor nem jött össze. A jól értesültek szerint azonban most nem róla van szó, hanem a Fulham focistájáról, Louis Saháról. A két csapat a múlt héten edzőmérkőzést játszott egymással, és Sahának ezen a találkozón nagyon jól ment a játék, mire a Roma érdeklődni kezdett iránta. Igaz, ő nem az a kifejezett gólvágó: a legutóbbi idényben a Premiershipben 17 meccsen öt gólt szerzett, azt megelőzően pedig nyolcszor volt eredményes.