Vágólapra másolva!
A francia játékospiac egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy hová igazol a szezon egyik legnagyobb felfedezettje, az EA Guingamp elefántcsontparti támadója, Didier Drogba. Nos, a csatár végül az Olympique Marseille-ben kötött ki, de a breton egyesület számára ezzel a dolog nem ért véget, hiszen valakivel pótolniuk is kell a támadót. Márpedig az új középcsatár megtalálására nincsen sok idejük, hiszen július közepén már az Intertotó-kupában kell pályára lépnie az együttesnek.

A Guingamp a 2001-2002-es pontvadászatban éppen hogy csak elkerülte a kiesést, és miután tavaly nyáron a csapat mestere, Guy Lacombe Sochaux-hoz távozott, a helyére pedig a Stade Rennes pályaedzője, Bertrand Marchand került, a drukkerek nem sok jóban reménykedtek. A gárda azonban pozitív csalódást okozott, messze várakozáson felül szerepelt a pontvadászatban, és végül az egyesület történetének legjobb helyezését érte el: nyolcadik lett, amivel kiharcolta az Intertotó-kupában való szereplést (itt a FC Thun-1. FC Brno párharc győztesével játszanak majd). A jó eredmények hátulütője (ahogyan az már a kiscsapatoknál lenni szokott) az volt, hogy a legjobb focistákat, illetve a trénert csábítani kezdték a különböző patinás egyesületek. A szakvezetőt végül sikerült megtartani, hiszen Marchand májusban egészen 2005-ig meghosszabbította szerződését a klubbal (a tréner nagyon hálás volt a vezetőségnek azért, hogy lehetőséget adtak neki), az újonnan sztárrá vált futballisták közül azonban kettőt nem sikerült megtartani.

Didier Drogba a francia átigazolási piac egyik legkeresettebb labdarúgója volt, az Olympique Marseille és a Lyon versengett az aláírásáért, sőt, külföldről (elsősorban Angliából) is voltak ajánlatai. Ez persze nem csoda, hiszen a 25 esztendős támadó, aki 2002 januárjában érkezett a Guingamphoz, első teljes élvonalbeli szezonjában 17 alkalommal volt eredményes, és ezzel harmadik helyen végzett a góllövőlistán Shabani Nonda és Pauleta mögött. Drogba végül az OM-et választotta, ötéves szerződést kötött a marseille-iekkel, a Guingamp pedig közel ötmillió eurót zsebelhetett be érte. A csapattal kezdte ugyan a felkészülést a csapattal a gárda egy másik kulcsembere, a támadó középpályás Florent Malouda, de az egyesület elnöke, Noel le Graet biztos benne, hogy ő is távozni fog, hiszen a PSG, a Lyon és az OM is szívesen látná.

Utóbbi focistát máris sikerült pótolnia a klubnak, hiszen a Guingamp leigazolta a svájci Grasshopper-Club válogatott középpályását, Ricardo Cabanast. A Szöcskékkel bajnokságot nyerő, és a helvét nemzeti tizenegyben is meghatározó szerepet játszó futballista szerződése lejártával ingyen érkezett, és hároméves szerződést kötött a breton egyesülettel - ő minden bizonnyal nagy erősítést jelent majd. A csatársorba egyelőre két labdarúgót is igazolt a klub, de egyikük sem igazán Drogba pótlására érkezett.

A svájci Servette-től leigazolt, kettős uruguayi-svájci állampolgársággal rendelkező Mathias Vitkievicz inkább a jövő szempontjából számíthat nagy fogásnak, hiszen a hatalmas tehetségnek számító támadó mindössze 18 esztendős - ő a legutóbbi idényben kölcsönben a francia harmadosztályban szereplő Louhans-Cuiseaux-ban futballozott, és itt tűnt fel a Guingamp vezetőségének. A francia élvonalból kiesett ES Troyes-tól megszerzett Nicolas Goussé valamivel többet ígér, hiszen neki már van élvonalbeli tapasztalata, 180 első osztályú meccsen 46 alkalommal talált be, a legutóbbi szezonban pedig hat gólig jutott. Őt elsősorban azért szerződtették, mert Marchand mester jól ismeri: pályafutását ugyanis annál a Thouarsnál kezdte 1995-ben, ahol akkor éppen a Guingamp jelenlegi trénere volt az edző.

A klub azonban mindenképpen akar még egy, gólerős támadót igazolni, akinek az elsődleges feladata Drogba pótlása lenne, és az első számú kiszemelt már kicsúszott a Guingamp kezei közül. Ő nem volt más, mint a Strasbourg csatára, Daniel Ljuboja, aki ugyan Franciaországban látta meg a napvilágot, de szerb származása nyomán nemrégiben bemutatkozhatott a szerb-montenegrói válogatottban. Az előző szezonban kilenc gólt elérő futballista azonban visszautasította a bretonok ajánlatát, így a Guingamp figyelme más felé fordult: az együttes most a legjobbak közül kiesett Sedan szenegáli támadójára, Henri Camarára hajt, aki 15 góllal zárta a legutóbbi pontvadászatot - őt azonban egy másik bretagne-i együttes, a Rennes is meg akarja szerezni. Ezen kívül próbajátékon szerepel még a Guingampnál a szerb Dragan Sarac, aki az elmúlt három szezonban Auszriában légióskodott, de a 27 esztendős, egyébként kétszeres jugoszláv válogatott támadó nem számít valami nagy gólvágónak, az elmúlt pontvadászatban csupán négy találatig jutott.

Ráadásul az egyesületnek nem csak csatárra, de védőre is szüksége van, köszönhetően annak, hogy két bekk is elhagyta a gárdát: az argentin Nestor Fabbri, illetve a francia Jean-Louis Montero egyaránt tavaly nyáron érkezett, mindketten kulcsemberek voltak, és nagyban hozzájárultak a csapat kitűnő szerepléséhez, ám miután megtették kötelességüket, egyikükre sem tartanak igényt. Jobban mondva, Fabbri maga döntött úgy, hogy pályafutását hazájában akarja befejezni, a 35 esztendős játékos már vissza is utazott Argentínába. A Guingamp egy védőt már szerződtetett a két távozó pótlására, Nicolas Laspalles az FC Nantes-tól érkezett, de tulajdonképpen hazatért, hiszen anno itt kezdte pályafutását. A elkövetkező két hétben tehát még legalább egy hátvéd és egy csatár érkezése várható a Guingampnál.