Vágólapra másolva!
A Premiershipben az elmúlt szezonban az egyik legnagyobb csalódást a Liverpool együttese okozta azzal, hogy nem csak a dobogóról, de még a negyedik helyről, egyben a Bajnokok Ligájában való indulásról is lecsúszott. A csapat mestere, Gerard Houllier a következő idényben ismét a bajnoki címet veszi célba, és ennek elérése érdekében szeretné alaposan megerősíteni a játákoskeretet, vagyis a nyáron majd minden csapatrészbe érkezhet új ember a Vörösökhöz.

A nemrég befejeződött bajnokságot megelőző három idényben a Liverpool fejlődése meglehetősen egyenletes volt: 2000-ben még csak negyedik helyen végzett a gárda, egy évvel később harmadik lett, tavaly pedig az ezüstérmet szerezte meg, vagyis a következő logikus eredmény az elsőség lett volna. Ebből azonban semmi sem valósult meg, sőt, a Vörösök még a negyedik helyről is lecsúsztak, ami azt jelenti, hogy a következő szezonban csak az UEFA-kupában (és nem a Bajnokok Ligájában) indulhatnak. Ez akár jó ómen is lehet a klub számára, hiszen legutóbbi nagy nemzetközi sikerét ebben a sorozatban érte el 2001-ben, de a vezetőség és természetesen a drukkerek sem így látják a dolgot, számukra egyértelmű csalódást jelentett, hogy a gárda csak ötödik lett. A csapat mestere, Gerard Houllier is elismerte, hogy a szezon során az együttes nem nyújtott egyenletes teljesítményt, és ezen néhány új igazolással szeretne javítani a nyáron.

A francia tréner a kapusposzt kivételével mindegyik csapatrészt szeretné megerősíteni, mivel az elmúlt pontvadászatban egy-egy kulcsember kiesése túl nagy problémát okozott, az alapembereket nem nagyon sikerült pótolni. Az már szinte biztosnak tűnik, hogy a hátsó alakzatba érkezik a Fulham jobbhátvédje, az ír válogatott Steve Finnan, akiért a hírek szerint a klub négymillió fontot fizet. A védő a legutóbbi bajnokságban rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtott, megbízható futballista, ráadásul karrierje során szinte alig volt sérült - Houllier épp ilyen játékost keresett. A védelem tengelyébe is szeretne azonban egy új embert szerződtetni, hiszen a Stephan Henchoz-Sami Hyypiä duó valamelyik tagjának megsérülése esetén a 'Pool nagy bajba kerülhet (mint ahogyan az történt az előző szezon végén), és egyáltalán nem jelent meglepetést, hogy Houllier fő kiszemeltje egy francia focista.

A gall tréner elsősorban az Auxerre bekkjét, Jean-Alain Boumsongot szeretné megszerezni, ami azonban nem lesz egyszerű, hiszen a francia válogatott labdarúgó a játékospiac egyik legeresettebb "portékája", többek között az Olympique Marseille is bejelentkezett érte. A Liverpool mellett szólhat, hogy Houllier jó barátja az Auxerre mesterének, Guy Roux-nak, ugyanakkor elképzelhető, hogy a szakvezető ezt a kapcsolatot inkább a másik fő kiszemelt, Djibril Cissé megszerzése érdekében használja majd ki. A Liverpool másik fő célja ugyanis a nyárra egy gólerős támadó szerződtetése, az előző idényben ugyanis a csatárok nem nagyon kápráztatték el a Vörösök drukkereit. Michael Owen ugyan 19 gólt ért el a Premiershiben, de a csapat második legeredményesebb támadója, Milan Baros "csak" kilenc találatig jutott, nem is beszélve a másik két csatárról, Emile Heskey-ről és El Hadji Dioufról: előbbi hat, utóbbi három alkalommal talált be, ami édeskevés egy élcsapatnál. Houllier számára Djibril Cissé lenne az ideális megoldás, azonban a fiatal csatár Boumsonghoz hasonlóan rendkívül keresettnek számít, arról nem is beszélve, hogy Roux tőle nem szívesen válna meg, tavasszal például kijelentette, hogy amennyiben a csatár távozik az Auxerre-től, akkor lemond posztjáról.

Ezt a kijelentést persze nem kell feltétlenül komolyan venni, de kétségtelen tény, hogy Cissé megszerzése nagyon nehéz feladatnak tűnik. Houllier-nek azonban már készen áll a terve, a hírek szerint a francia futball két fiatal reménységét, Florent Sinama-Pongollét, illetve Anthony le Tallecet szeretné felhasználni. A Le Havre két, U17-es világbajnok támadója még tavalyelőtt írt alá a Liverpoolhoz, de az előző idényre kölcsönadták őket nevelőegyesületüknek, amely azonban idén kiesett a legjobbak közül. Le Tallec és Sinama-Pongolle elméletben tehát már a Liverpool focistájának számít, és a nyáron a felkészülést az Anfield Roadon kellene elkezdeniük - a Vörösök azonban azt tervezik, hogy a készpénz (közel húszmillió euró) mellett őket is felajánlja Cisséért cserébe az Auxerre-nek, és ez olyan ajánlatnak tűnik, amit nehéz lenne visszautasítani. Houllier-nek persze arra az esetre is megvan a kiszemeltje, ha Cissé mégis kicsúszna a kezei közül, a Liverpool megfigyelői a Mallorca kameruni támadóját, Samuel Eto'ót ajánlották a figyelmébe.

Ami a középpályássort illeti, természetesen arra is ráfér az erősítés, hiszen a szakértők szerint a Liverpool elsősorban ezen csapatrész gyengébb teljesítménye miatt végzett a vártnál hátrébb a bajnokságban. Főleg a kreatív focisták, illetve a vérbeli szélsők hiányoztak a csapatból, így a 'Pool leginkább ezekre a posztokra akar igazolni. Az első számú jelölt a Blackburn Rovers ír szélsője, Damien Duff, akit már egy évvel ezelőtt is kapcsolatba hoztak a Vörösökkel, ám elképzelhető, hogy az ő rendkívül magas vételára (a Rovers a hírek szerint 15 millió eurót kér érte) elriasztja a liverpooliakat, akiknek ebben az esetben a leedsi Harry Kewell felé fordulhat a figyelme. A játékmesteri pozícióra a svájci FC Basel focistája, Hakan Yakin a legesélyesebb: a válogatott labdarúgó a BL-ben többek között a Liverpool ellen is bizonyította, hogy remek játékos, de Houllier a múlt héten személyesen is megtekintette őt a Grashopper-Club elleni rangadón.