Vágólapra másolva!
Ruud van Nistelrooy, a Manchester United holland gólgyárosa úgy véli, minden idők legerősebb csatárkettősét alkothatná Patrick Kluiverttel, ha honfitársa elhagyná Barcelonát, és átszerződne a Vörös Ördögökhöz. Van Nistelrooy tisztában van azzal, hogy Kluivert nyitottá válik a MU ajánlatára, ha bekövetkezik, amivel a katalán klub vezetői fenyegetőznek: felére csökkentik jelenleg évi négymillió fontos (1,4 milliárd forint) fizetését.

"Patrick-kel mi lennénk a világ legjobb csatárduója, egész Európa ki lenne szolgáltatva a United kényére-kedvére" - mondta Van Nistelrooy a The Sunnak. "A válogatottban remekül megértjük egymást, miért ne lenne ugyanez a helyzet egy klubcsapatban?"

Van Nistelrooy, aki 44 gólt szerzett a Manchester United színeiben a most befejeződött évadban, azt mondja, különös érzés fogja el, amikor Kluiverttel játszik együtt: "Az a benyomásom ilyenkor, hogy nem létezik számunkra megoldhatatlan feladat. Két jó csatár nem feltétlenül alkot remek kettőst. Mi viszont ketten együtt jóval többre vagyunk képesek, mint a képességeink matematikai összege. Eddig egyszer volt ilyen partnerem, Luc Nilisnek hívták. Belga volt, és mielőtt ő az Aston Villához szerződött, én meg Manchesterbe, csodálatos eredményeket produkáltunk."

A Van Nistelrooyhoz hasonlóan 26 éves Kluivert a holland válogatottban 36 gólt szerzett 64 mérkőzésen, és szezononként 25 gól az átlaga, mióta 1998-ban a Barcelonához igazolt az AC Milantól. Szerződése 2006-ig köti a katalán csapathoz, de van a kontraktusban egy záradék: mindössze 1,5 millió fontért elszerződhet a Barcától, ha csökkenteni próbálják fizetését.

Különös módon ugyanazon a napon születtek - 1976. július 1-én -, s legelőször a 2000-es Európa-bajnokságon játszottak együtt a válogatottban, a Németország felett aratott 2-1-es holland győzelem alkalmával.

"A legutolsó szuperkettőst Andy Cole és Dwight Yorke alkotta a világ labdarúgásában, amikor erejük teljében voltak a Manchester Unitednél. Még Ronaldo és Raúl sem ér fel velük. De mi Patrick-kel jobbak lennénk" - tette hozzá Van Nistelrooy. "Gólérzékenység tekintetében Roy Makaay, Jimmy Floyd Hasselbaink és jómagam vagyunk a legjobb holland csatárok, de Kluivert bármelyikünknél kreatívabb. Egy igazi 10-es, aki az előkészítésben ugyanolyan kiváló, mint a befejezésben."

Ch. Gáll András