Vágólapra másolva!
A DVSC Futball Szervező Rt. Igazgatósága az alábbi közleményt adta ki a pénteki, Üllői úti FTC-Debrecen labdarúgó-mérkőzésen és utána történtekkel kapcsolatban.

1. Reméljük, az egész futballtársadalom akként vélekedik, hogy a DVSC-MegaForce labdarúgócsapata mindent megtett a sport szellemének megtartásáért, példát mutatva sportszerűségből, becsületes küzdeni tudásból.

Sajnálatos, hogy ebben a küzdelemben a ferencvárosi játékosok a pályán nem voltak partnerek, folyamatosan provokálták úgy szóban, mint tettlegesen játékosainkat. Ezen játékosi magatartás bátorítást jelentett az egyébként is fékezhetetlen és megfélemlítésre törekvő Ferencváros szurkolótáborának.

2. A DVSC Futball Szervező Rt. Igazgatósága elítéli a ferencvárosi szurkolók viselkedését, és szükségesnek tartja, hogy az FTC Rt. vezetése is határolódjon el a történtektől.

A szurkolói erőszak a rendezési hiányosságok miatt következett be, melyért egyértelműen az FTC Rt.-t terheli a felelősség. Ha a csapatokat és azok fenntartóit az illetékesek egyforma elbírálásban részesítik, úgy az FTC Rt.-vel szemben is a legsúlyosabb büntetések alkalmazandóak.

A bekövetkezett szurkolói erőszakkal kapcsolatosan a felelősöket konkrétan meg kell jelölni, mind büntetőjogi, mind sportszakmai fegyelmi szempontból, és velük szemben az eljárásokat le kell folytatni. Az elkövetők megállapításánál igénybe kell venni a televíziós felvételeket valamint a jelenlévő mintegy 25 fotóriporter által készített felvételeket.

Az FTC Rt. vezetői és sportszerűségre törekvő szurkolói azzal bizonyíthatják elhatárolódásukat és jóhiszeműségüket, illetve akkor járnak el helyesen, ha az elkövetők beazonosításában részt vesznek. A DVSC Rt. Igazgatósága az ügy folyamatos figyelemmel kísérését kéri a sajtótól és a sporttársadalomtól.

A rendőrség és az MLL eljárását csak akkor tekintjük a történtekkel kapcsolatosan elfogadhatónak, ha minden eszközzel törekszenek az elkövetők megállapítására.

A DVSC Rt. csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt büntető feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen.

3. Általánosan rögzíteni kívánjuk, hogy a labdarúgó-bajnokságban és a rendezés körülményeiben rendet kell teremteni az illetékeseknek, akár új jogszabályok meghozatalával vagy a jelenlegi rendelkezések megszigorításával. A csapatokat egyforma elbírálásban kell részesíteni, nem lehet kivételeket tenni egyetlen klubbal illetve játékossal sem. A magyar labdarúgás érdeke, hogy az MLSZ, az MLL, különösen annak Fegyelmi Bizottsága, a Játékvezetői Testület és minden labdarúgó klub megtegyen mindent azért, hogy a következő bajnokságban hasonló esetek ne forduljanak elő.

A DVSC Rt. támogatja a sportszerűtlenül, agresszíven viselkedők kiszűrését, pályákról való kitiltását, szurkolói kártyák bevezetését.

4. A magyar labdarúgás érdekében a DVSC Rt. szükségesnek tartja a Magyar Kormány hathatós közreműködését a stadionépítési és -rekonstrukciós program folytatásában és annak befejezésében, mely lehetővé tenné a mérkőzések kultúrált és biztonságos körülmények közötti megrendezését.

Elsődlegesen azon csapatok stadionjait kell megépíteni, amelyek a legnagyobb nézőszámmal rendelkeznek, mely helyeken sürgősen megoldandó a hazai és a vendég szurkolók elkülönítése.

5. Sajnálatos, hogy a Magyar Kupa döntője után 1 hónapon belül újabb sajtónyilatkozatot kellett kiadni. Utalunk arra, hogy a Magyar Kupa-vereséget ellenséges körülmények között is méltóságteljesen viselte a DVSC csapata és szurkolótábora, melyre ezek szerint a Ferencváros játékosai és annak szurkolói nem voltak képesek.

Valamennyi érintettnek, sportszakmai testületnek és hatóságnak le kell vonni a szükséges tanulságokat, mert csak a szerencsének és a véletlennek köszönhető, hogy súlyosabb sérülések nem következtek be.

A pszichikai és testi megfélemlítés azonban örökre nyomot hagy a játékosokban, vezetőkben és a szurkolókban egyaránt.

A DVSC Futball Szervező Rt. ezen sajtóközleménnyel a történtekkel kapcsolatos véleménynyilvánítását lezártnak tekinti és a nemzetközi kupaszereplésre, a magyar nemzet megfelelő képviseletére kíván minél jobban felkészülni.

DVSC Futball Szervező Rt. Igazgatósága képviseletében: Szima Gábor elnök.