Vágólapra másolva!
Talán még a legutóbbi újpesti bajnoki mérkőzések látogatottságánál is többen, közel négyezren voltak kíváncsiak szerda este három lila-fehér labdarúgó, Véber György, Szlezák Zoltán és Medgyesi László búcsúmeccsére.

A hazai-ultrák az eseménynek megfelelően aktuálisra, ugyanakkor nosztalgikusra vették a figurát, hiszen lila lufikból a három elköszönő játékos - Véber (8), Szlezák (4), Medgyesi (2) - mezszámát függesztették a kerítésre, majd egykori szurkolói dalokra is rázendítettek.

Ilyen volt például az "Édesanyám, kedves anyám, csak az a kérésem...", aztán "Az élesebb legyél a késnél...", no meg az "Újpest nyeri meg a bajnokságot, Bene Feri a gólkirályságot, Törőcsik az év labdarúgója..." kezdetűeket, azaz a hangulatra nem lehetett panasz. Azért megjegyzendő: a múlt mellett talán a jövő is elkezdődött a Megyeri úton, hiszen a lilák hajdani szuperklasszisának, Törőcsik Andrásnak a fia, Attila is szerepet kapott a második félidőben, s a fiatal csatárnak ez volt az első hivatalos mérkőzése újpesti mezben.

A gyepen egyébként a három búcsúzó által összeállított All Star-csapat labdázott a jelenlegi Újpesttel, amelynek végén Véberék győztek 4-3-ra, ám ezúttal az eredmény másodlagos volt. A lényeg, hogy a szurkolók remekül érezték magukat, a fanatikusok lila füstfelhőt eregettek az égre, ráadásul nagyon régen köszöntek el ilyen méltóságteljesen labdarúgóktól, mint ezúttal Szlezákéktól Újpesten.

Hatalmas üdvrivalgás fogadta egyébiránt a hajdani lila-fehér játékosokat, az All Star-gárdában ugyanis többek között pályára lépett Urbán Flórián, Herédi Attila, Jenei Sándor, Eszenyi Dénes, Kozma István, Szanyó Károly, Aczél Zoltán, no meg a nagy kedvenc, Bácsi Sándor. Utóbbit óriási ovációval köszöntötte a publikum, persze a legnagyobb taps azért az ünnepelteknek járt.

Jellemző a búcsúzó futballisták közkedveltségére, hogy Gellei Imre szövetségi kapitány is megtisztelte az eseményt jelenlétével, majd mindhármuknak egy-egy válogatott mezt adott ajándékba, sőt a legnagyobb rivális Ferencváros vezetői közül Szeiler József ügyvezető és Haáz Ferenc technikai vezető is ott ült a díszpáholyban Véberék búcsúmeccsén.

A lefújást követően természetesen az Újpest elöljárói, Lukács Ferenc tulajdonos és Gyulay Zsolt ügyvezető-igazgató is értékes ajándékokkal lepte meg az ünnepelteket, majd egy színes kavalkáddá változott a Megyeri úti stadion. A szurkolók a pályán köszöntötték hajdani kedvenceiket, utóbbiak pedig elérzékenyülten nyilatkoztak.

"Csodálatos este volt, mi Újpesten mindig itthon leszünk" - mondta Szlezák Zoltán csapatkapitány. Véber György kicsit ennél is tovább ment: "Nem sok futballistának adatott meg, hogy ilyen búcsúban legyen része, köszönet ezért a szervezőknek és a szurkolóknak. Én mindig imádni fogom a lilákat."

Medgyesi László, aki súlyos sérülése miatt csak a kezdőrúgást tudta elvégezni, így beszélt a szerda estéről: "Nem hittem volna, hogy ilyen nagyszerű élményben lesz részem, csak most fáj úgy isten igazából, hogy abba kell hagynom ezt a szép játékot."

A remekül sikerült gála azonban ezzel még nem ért véget, hiszen több száz szurkoló a sörsátorban, pontosabban az ott felállított kivetítőn követte végig a Milan-Juventus BL-döntőt. Amiben pedig mindenki egyetértett, követésre méltó példát mutattak Újpesten a klubért sokat tett játékosok búcsúztatásával.

Bánki József