Vágólapra másolva!
A Bayer Leverkusennek a legnagyobb katasztrófát, azaz a kiesést sikerült elkerülnie, de a rendkívül gyenge szereplés így is kemény következményekkel jár az egyesületnél. A következő szezonban nem indulhat a nemzetközi porondon a csapat, és így hiányzó közel 30 millió eurót valahogy pótolni kell, ami elsősorban a kulcsjátékosok eladásával történhet meg. A brazil világbajnok védő, Lúcio szinte biztosan távozik, de a vezetőség máris megtette a kellő lépéseket a pótlására.

Azok után, hogy a Bayer az elmúlt hat évben mindig ott volt az első négyben a Bundesligában, sőt, a dobogóról is csak egyszer csúszott le, és rendszeresen szerepelt a Bajnokok Ligájából, a mostani 15. pozíció hatalmas visszaesést jelent, az utolsó fordulót követően a drukkerek mégis úgy örültek ennek a helyezésnek, mintha a csapat bajnokságot nyert volna, hiszen ha nehezen is, de a gárda nem esett ki a legjobbak közül. A bennmaradás kiharcolása után azonban a focisták, illetve a vezetők nem kaptak azonnal pihenőt, még egy hétig nem mehetnek vakációra, az egyesület ugyanis már most megkezdte a felkészülést a következő szezonra. Teendő van bőven, ugyanis a nemzetközi kupaszereplés elmaradása miatt, közel harmincmillió eurós pénzkiesést valahonnan be kell hozni, és az egyesület menedzsere, Rainer Calmund meg is tette a megfelelő lépéseket ennek érdekében.

A sportvezető elsősorban a játékoskeret átalakításában látja a megoldást, szeretné jelentősen lecsökkenteni a szerződtetett futballisták számát, és jó néhány focistának távoznia kell - van, akinek pénzügyi megfontolásból, míg olyan is akad, akit sportbéli indokok miatt küldenek el. A nemzetközi játékospiacon a Bayer legkelendőbb futballistája a világbajnok brazil védő, Lúcio, akiről Calmund elmondta: megfelelő ajánlat esetén hajlandóak eladni őt. Ez a megfelelő ajánlat a leverkuseniek szerint legalább 15 millió euró, de ez az összeg egyáltalán nem olyan magas egy ilyen világklasszisért, így nagy a valószínűsége, hogy a középhátvéd távozni fog.

Érdeklődőben nincsen hiány: korábban a Real Madridot emlegették Lúcióval kapcsolatban, de a hírek szerint a Barcelona, a Juventus, a Manchester United, sőt, a Bayern München is szívesen látná a játékost. Egy másik bekk is elhagyhatja a klubot, a horvát Boris Zivkovicnak ugyanis lejár a szerződése, és a gyógyszergyáriak nem ajánlottak új kontraktust a védőnek, ami azt jelenti, hogy a klubnak elsősorban a hátsó alakzat megerősítésre kell új focistákat igazolnia. Jellemző azonban az egyesületre, hogy ez már meg is történt, az elmúlt napokban két védő is érkezett a Bayerhez: a német válogatott kerettag Ingo Hertzsch a Hamburgból, míg a svéd válogatott Teddy Lucic a Leeds Unitedből, vagyis Lúcio távozása nem okoz majd gondot.

Bizonyítványosztás a Bundesligában

A 2002-2003-as szezon áttekintése Bayerntől Cottbusig.
Részletek>>>



Bizonytalan még a brazil Franca sorsa, aki tavaly nyáron nagy pénzért érkezett, de legalább akkora csalódást is okozott, de valószínűnek tűnik, hogy ő még egy lehetőséget kap, akárcsak a szintén pocsékul teljesítő cseh Jan Simák. Ami az esetleges érkezőket illeti, a két fent említett védőn kívül biztosan a Leverkusenben kezdi a következő idényt a brazil Róbson Ponte, aki az előző két szezont kölcsönben a Wolfsburgban töltötte, és a Farkasoknál kiválóan focizott. Szintén visszatérhet kölcsönszerződéséből a koreai Csa Do Ri, és a gyógyszergyáriak érdeklődnek még a Nürnberg cseh játékmestere, David Jarolim, illetve a brazil Kaká iránt - bár utóbbit aligha fogják tudni megvenni, mert őt olyan egyesületek figyelik, mint a Real Madrid és az AC Milan.

Ami biztos: a Bayer nem engedhet meg magának még egy olyan szezont, mint a mostani volt. "Mindenképpen feljebb akarunk lépni: természetesen nem a bajnoki címről beszélek, de a nemzetközi porondra való kvalifikáció egyértelműen a fő célkitűzés lesz" - jelentette ki Calmund, aki azt is elárulta, hogy a következő szezonban a háttérből irányítja majd az egyesületet, és a nyilvános szereplést az új sportigazgatóra, Jürgen Kohlerre bízza. A leverkuseni fanatikusok pedig abban bízhatnak, hogy a történelem megismétli önmagát: a Bayer 1996-ban szintén az utolsó fordulóban kerülte el a kiesést, a 15. helyen végzett a Bundesligában, hogy a következő években élcsapattá lépjen elő.