Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a Bajnokok Ligája-döntő német bírói hármasa irányítja majd a június 7-i Magyarország-Lettország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzést is. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékesei tehát úgy ítélték meg, hogy a június 7-i selejtezők egyik legizgalmasabbika lesz a magyar válogatott meccse, s tény, hogy sok múlhat a jelenlegi csoportelső lettek és a mindenképpen győzelemre törekvő magyar együttes találkozóján.

Markus Merk az UEFA egyik legnevesebb játékvezetője, aki számos óriási feladatot megoldott már, noha a szerdai BL-döntőre való kijelölése alighanem eddigi pályája csúcsának számít. Merk szerepelt már tizenegy évvel ezelőtt az 1992-es olimpiai játékokon, 1997-ben KEK-döntőt vezetett (Barcelona-PSG 1-0), övé volt a 2000-es Eb nyitómeccse, majd a drámai olasz-holland elődöntő is, s részt vett a tavalyi világbajnokságon is. A rokonszenves, 41 esztendős (március 15-én volt a születésnapja) kaiserslauterni bíró egyébként praktizáló fogorvos. Állandó segítői (Heiner Müller és Christian Schräer) nem csak a Juventus-Milan BL-döntőre, de azután Budapestre is elkísérik majd, ahol 91. nemzetközi meccsét vezeti majd a német játékvezető.

A játékvezetőnél nem kisebb egyéniség ellenőrzi majd Markus Merk munkáját Budapesten. A magyar-lett U21-es Eb, egyben olimpiai selejtező UEFA-ellenőre, majd a másnapi A válogatott mérkőzés bíróellenőre az a dán Peter Mikkelsen lesz, akire a kilencvenes évek egyik leghíresebb bírójaként emlékezhetünk. Nekünk, magyaroknak különösen emlékezetes lehet a dán szakember neve, hiszen ő volt az, aki 1994-ben a legnagyobb harcban volt Puhl Sándorral a világbajnoki döntőért. Végül - amikor már csak Puhl és Mikkelsen között kellett dönteni - a magyar bíróra esett a FIFA JB választása, így ő vezethette a Brazília-Olaszország finálét Los Angelesben. A két szakember között egyébként kitűnő a kapcsolat, ma együtt dolgoznak az UEFA ellenőri keretében.