Vágólapra másolva!
Amikor tavaly nyáron a Real Madridhoz szerződött Ronaldo az Internazionalétól, sokakat meglepett hangzatosnak tűnő ígéretével. A brazil világbajnok, kétszeres aranylabdás 25 gólt ígért újdonsült munkaadóinak, de talán még inkább a madridi közönségnek. A szakma erősen kételkedett, hiszen Ronie több mint egy hónapnyi előnyt adott riválisainak, ráadásul nem éppen csúcserőben, enyhe súlyfölösleggel érkezett vissza hosszúra nyúlt nyári szabadságáról.

Aztán már az Alavésnek rúgott kettőt a bemutatkozás alkalmával, szombaton pedig, a Mestallában elérte, s túl is haladta a negyedszázadot a Valenciának vágott két góljával, amivel - nem mellékesen - 2-1-re nyert a Madrid, és a vasárnapi Málaga-Real Sociedad meccs előtt a tabella élére is állt.

Ronaldo ezzel megnyerte azt a fogadást is, amit az egyik madridi klubvezetővel kötött. A szezonban elért 26 góljából 19-et a bajnokságban szerzett - ezzel pillanatnyilag a 27 gólos Makaay (Depor) és a 20 gólos Nihat (Real Sociedad) mögött a harmadik helyen áll a Pichichiért folyó versenyben -, hatot a Bajnokok Ligájában, egyet pedig a tokiói Világkupa-döntőn.

A Fogas (Dientes), ahogy Spanyolországban nevezik - szemben az Olaszországban megszokott Il Fenómenóval -, ebben a szezonban másodszor talált be fejjel, amikor 1-0-s vezetéshez juttatta csapatát. A másik emlékezetes fejesgól Moszkvában született, a Lokomotiv ellen, s az 1-0-s győzelmet, egyszersmind a BL-továbbjtuást garantálta.

Ronaldo a 35 bajnoki fordulóból csak 28-on játszott, ebből a 28 meccsből is többször le- vagy becserélték, miként a Bajnokok Ligájában is többször hiányzott sérülés miatt. Így még imponálóbb a 26 gól.

Ronie nem éri be a 25-ös álomhatár túlszárnyalásával, most a 30 gólt tűzte ki célul. Ehhez - vagyis a további négy gól eléréséhez - három forduló áll rendelkezésére. A feladat nem megoldhatatlan, hiszen ebben a szezonban két mesterhármas (Vitoriában és Manchesterben), valamint két duplázás (a Mallorca és a Valencia ellen) áll a neve mellett.

Ch. Gáll András

[origo]