Vágólapra másolva!
Az Athletic Bilbao mindig is különleges esetnek számított a spanyol bajnokságban, hiszen a klub csak és kizárólag baszk származású futballistákat hajlandó alkalmazni, ám ennek ellenére a hispán pontvadászat egyik legsikeresebb egyesületének számít. Az elmúlt évek gyengélkedése után a csapat ismét a tabella első felében szerepel, és versenyben van a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyekért, de a szurkolók még mindig úgy érzik, hogy az Athletic nem részesül azonos bánásmódban a többi csapatokkal. Példaként a gárda középpályásának, Gurpeguinak az esetét emlegetik.

A Bilbao utolsó nagy sikerét 1998-ban érte el, amikor második helyen végzett a bajnokságban, azóta viszont rendre a középmezőnyben vagy még lejjebb szerepelt a gárda a Primera Divisiónban, és az emlékezetes ezüstérem óta nem is tudott kilépni a nemzetközi porondra. Ennek okát elsősorban abban látták a szakemberek, hogy az Athletic ragaszkodott ahhoz a hagyományhoz, hogy csak baszk származású focistákat igazol, ami jelentősen lecsökkentette az erősítés lehetőségét.

A csapat német edzője, Jupp Heynckes az előző szezon hajrájában úgy jellemezte a klub helyzetét, mintha egy Volkswagennel kellene indulnia a Forma-1-ben, ám ennek ellenére a mostani pontvadászatra is elvállalta az együttes irányítását, annak ellenére, hogy az új igazolások száma ismét elenyésző volt, az egyetlen számottevő szerzemény a volt válogatott Aitor Karanka volt, aki a Real Madridtól érkezett vissza nevelőegyesületéhez.

A szezon első felében ennek megfelelően úgy tűnt, hogy a Bilbaóra ugyanaz vár, mint az elmúlt években, vagyis hogy a csapat a középmezőnyben fejezi be a szezont. Sőt, még a kiesés réme is ott lebegett az egyesület feje felett, hiszen februárban, a 19. fordulót követően a baszkok csupán a 16. helyet foglalták el a Primerában, vagyis csupán két pozícióval álltak előrébb, mint a kiesést érő 18. hely. Azóta viszont alaposan belelendült az együttes, különösen április óta gyűjtögeti nagy szorgalommal a pontokat, hiszen a legutóbbi hét fordulóban nem szenvedett vereséget, és egészen a hatodik helyig nyomult előre, márpedig ha megtartja pozícióját, azzal egyrészt 1998 óta legjobb eredményét éri el, másrészt pedig elindulhat az UEFA-kupában.

A bajnokság első feléhez képest elsősorban a védelem összeállítása változott meg, hiszen a nyáron szerződtetett Karanka rögtön az első játéknapon megsérült, és a fél idényt ki kellett hagynia, de Aitor Ocio, illetve Del Horno is csak a pontvadászat második felére épült fel, és foglalta el a helyét a kezdő tizenegyben. Ennek ellenére a formajavulás elsősorban nem a hátsó alakzaton, hanem a támadó részlegen érhető tetten, hiszen az elmúlt hetekben a Bilbao volt a Primera legeredményesebb klubja: a legutóbbi öt fordulóban a bilbaóiak 17 gólt értek el, vagyis meccsenkénti átlaguk háromnél is jobb volt. A gólok nagy részét a Joseba Etxeberría, Urzáiz, Ezquerro trió szerzi: utóbbi két focista egyaránt 12 alkalommal volt eredményes, míg Etxeberría 13 gólnál tart, vagyis a csapat találatainak kétharmadát ők érték el.

Noha a Bilbao egyre jobban szerepel, a fő beszédtéma az Athletickel kapcsolatban mégsem az esetleges UEFA-kupa-szereplés, hanem az egyik játékos, Carlos Gurpegui, akinek doppingügye már több mint fél éve húzódik, és az esetet a klub szurkolói ékes példának látják arra, hogy a spanyol szövetség nem kedveli őket. A fiatal középpályás a bajnokság első felében alapembernek számított a csapatnál, az első 16 mérkőzésen végig kezdő játékos volt, ám decemberben kiderült, hogy még az első fordulóban, a Real Sociedad elleni mérkőzésen pozitív eredményt hozott a doppingtesztje - a szervezetében a nandrolon nevű szteroid egyik metabolitját, a norandreoszteron 19-et találták túlzott mennyiségben. A spanyol szövetség a B-teszt eredményét is megvárta, ezért jelentette be a dolgot csak decemberben, ám döntést csak februárban hoztak a labdarúgó ügyében, sőt, akkor is csak amolyan félmegoldás született: a szövetség ugyanis a végleges döntés megszületése idejéig felfüggesztette Gurpegui játékjogát, mikzöben a focista váltig hangoztatta ártatlanságát.

Május hetedikén aztán megszületett a végleges határozat, és ez végképp sokkolta a baszk drukkereket: Gurpegui ugyanis kétéves eltiltást kapott, amit az sem csökkentett különösebben, hogy a játékjog fefüggesztésének idejét (vagyis körülbelül három hónapot) beleszámították a büntetésbe. A klub természetesen azonnal bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, mert mint az Athletic sportigazgatója, Andoni Zubizarreta elmondta: "A döntés teljesen igazságtalan. A döntőbizottság semmilyen bizonyítékot nem hozott fel a doppingolásra az első teszten kívül, és azt hiszem egy ilyen hosszúságú büntetés részletesebb kivizsgálást igényel".

A klub arra hivatkozott, hogy a focista szervezete a fizikai megterhelés hatátására természetesen úton állít elő a megszokottnál nagyobb mennyiségű norandreoszteron 19-et, és erre bizonyítékuk is volt: a decemberi, Valladolid elleni mérkőzést követően ugyanis az extremadurai egyetem kutatói is mintát vettek a focistától, és ugyanúgy az átlagosnál magasabb nandrolonszintet mutattak ki. A fellebbezés mindenesetre megtette a hatását, mert a szövetség felfüggesztette a focista eltiltását az újabb viszgálatok idejére, vagyis Gurpegui a hét végi, Santander elleni hazai bajnokin akár pályára is léphet, és a hírek szerint Heynckes mester a kezdő tizenegyben számít rá.