Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain jelenlegi mestere, Luis Fernandez még márciusban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését a párizsiaknál, és azóta tartanak a találgatások, hogy a szakember hol folytatja pályafutását. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a klubok nem nagyon kapkodnak Fernandezért, így valószínűnek tűnik, hogy valamelyik európai nagycsapat helyett a Stade Rennes kispadján ül majd a következő szezonban.

Az előző szezonban elért negyedik hely után a PSG célkitűzése nem is lehetett más, mint a bajnoki cím megnyerése, ám a hőn áhított cél idén sem jött össze a párizsiaknak, és emiatt a legtöbben Fernadezt tették felelőssé. Tény, hogy a tréner nem valami kompromisszumképes ember, és az elmúlt két és fél évben rengeteg focistájával volt konfliktusa, kezdve Nicholas Anelkától egészen Ronaldinhóig bezárólag, és olyan labdarúgókat "üldözött el" a klubtól, mint Stéphane Dalmat, Jay-Jay Okocha vagy éppen Anelka, ráadásul nem csak a játékosokkal akadt problémája, hanem a játékvezetőkel is: a francia bajnokság történetében az edzők közül ő kapta a legtöbb piros lapot. Így egyáltalán nem jelentett meglepetést, amikor bejelentette, hogy a nyáron elhagyja a párizsiakat, ám úgy tűnik, hogy a PSG-nél eltöltött két és fél esztendő végképp lerombolta a renoméját.

Ha figyelmesen végignézzük Fernandez edzői pályafutását, akkor megállapíthatjuk, hogy trénerkarrierje alatt igazából nem túl sok sikert aratott. Legelőször a Cannes-nál dolgozott, amelyet egy év alatt feljuttatott az élvonalba, majd a következő szezonban újoncként a hatodik helyet szerezte meg a klubbal. Ezt követően szerződtette le őt a friss bajnokcsapat PSG, amellyel két év alatt kétszer is a dobogón végzett, de az aranyérmet nem tudta megszerezni - cserébe viszont előbb a francia kupát, majd a KEK-et is elhódította, utóbbi a klub első, és azóta egyetlen nemzetközi sikere.

Ezt követte az Athletic Bilbaónál eltöltött három és fél év, amely idő alatt a legnagyobb siker egy ezüstérem volt a Primera Divisiónban, amit egy hatodik hely előzött meg, illetve egy nyolcadik követett. 2000 decemberében került ismét a PSG élére, és az ebben az idényben elért kilencedik hely még nem csak az ő munkájának eredménye volt, a legutóbbi bajnokságban elért negyedik viszont igen.

A mostani pontvadászatban egy fordulóval a zárás előtt a PSG a kilencedik helyen áll, és maximum egy helyet léphet előre, de akár vissza is eshet hármat - márpedig a párizsiak utoljára 1988-ban végeztek a tizediknél rosszabb helyen a bajnokságban. A nemzetközi szereplés kiharcolása persze még összejöhet, hiszen a csapat ott van a francia kupa döntőjében, ahol az Auxerre lesz az ellenfele.

Úgy tűnik tehát, hogy Fernandez igazán csak a kiscsapatoknál képes jó eredményeket elérni, a sztárokkal való foglalkozás nem az ő asztala, és ez lehet az oka, hogy a párizsiaknál nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Úgy látszik, ezt máshol is észrevették, mert bár Fernandez reménykedett benne, egyelőre egyetlen igazi sztárgárda sem jelentkezett érte. Az év elején ugyan kapcsolatba hozták a Barcelonával, de ez nem volt több pletykánál, azóta viszont csupa, európai mércével mérve középcsapat érdeklődött iránta.

Áprilisban például a Fulham tulajdonosával, Mohamed al-Fayeddel ült le tárgyalni, de a londoni üzletember végül nem őt választotta. Később a török Fenerbahce merült fel lehetőségként, ami talán az utolsó lehetőség lett volna a tréner számára, hogy egy nagycsapatnál bizonyítson - még ha az isztambuliak jelenleg pocsékul is állnak hazájuk bajnokságában, és elképzelhető, hogy nem kvalifikálják magukat az európai porondra.

A törökök menedzsere, Vedat Olcay felvette a kapcsolatot Fernandezzel, aki azonban egy kis időt kért, más ajánlataira hivatkozva, a félholdasoknak azonban ez nem nagyon tetszett: ők úgy érezték, hogy a szakember számára megtiszteltetés, hogy felkérték a kispadra, nem pedig fordítva - ezzel tehát valószínűleg ez a lehetőség is elúszott.

A szakvezető szívesen visszatért volna Spanyolországba, ahonnan azonban eddig csak az Alavés érdeklődött iránta - amely azonban nagy valószínűséggel kiesik a Primerából, márpedig Fernandez a másodosztályban nem szívesen dolgozna.

A dolgok jelenlegi állása szerint a legvalószínűbb az, hogy a tréner a következő szezonban a Stade Rennes mestere lesz. Az ügy pikantériája, hogy a bretonok jelenlegi edzője, a bosnyák Vahid Halilhodzic éppen Fernadez helyére kerül majd, ő lesz a PSG új mestere, vagyis a két edző válthatja egymást. Ehhez már csak az kell, hogy a Rennes bennmaradjon a legjobbak között: egy fordulóval a bajnokság vége előtt egy hellyel és egy ponttal áll a kiesést jelentő 18. pozíció felett.