Vágólapra másolva!
Kedden ünnepelte 22. születésnapját Iker Casillas, a Real Madrid nagyszerű kapusa. Ebből az alkalomból interjút adott az AS című madridi sportlapnak. Ebben elmondta, hogy Gianluigi Buffon, a Juventus hálóőre a példaképe, egyelőre azonban még nem is meri az olasz kapushoz hasonlítani magát.

Iker Casillas Fernandez 1981. május 20-án született, s a Real Madrid C, illetve B csapatán keresztül vezetett az útja a nagyok közé, ahol hivatalos mérkőzésen 17 éves korában debütált, majd 2000. június 3-án a spanyol válogatottban is bemutatkozott, pár nappal 19. születésnapja után, Göteborgban, a Svédország elleni 1-1-re végződött mérkőzésen. Iker eddig 26-szor védett a válogatottban, s 16 gólt kapott.

- Iker, már eltűntek az arcáról a pattanások, egészen férfias a képe...
- Hiába, az idő rosszabb ellenség, mint a leggonoszabb középcsatárok. Úgy repül, mint a szél. Mintha tegnap lett volna, amikor 17 évesen először védtem a Madrid nagycsapatában.

- Érzi, hogy egyre nagyobb felelősséget cipel a vállán?
- Érzem, de boldog vagyok - és kivételezettnek érzem magam -, hogy a Real Madrid hálóját őrizhetem. Ha lehet, innen mennék nyugdíjba...

- A torinói kudarc mély sebet ejtett a lelkén?
- Kár lenne tagadnom. A múlt szerdai 3-1-es vereség után két napig élő halottként mászkáltam, akár a többi csapattársam. De aztán rájöttem, nincs is okunk szomorkodni. Hat szezonban három Bajnokok Ligáját nyertünk - ebből kettőben magam is benne voltam -, s további két alkalommal eljutottunk az elődöntőig. Ez nem olyan rossz. A BL-t megnyerni roppant nagy feladat. Az az igazság, hogy az utóbbi években nagyon elkényeztettük a közönségünket.

- Melyik gólban volt benne a három közül?
- Milliószor végignéztem az ismétléseket, és ha valaki igényes önmagával szemben, akkor én az vagyok. De századszor is csak azt tudom mondani, hogy Trezeguet, Del Piero és Nedved lövéseit roppant nehéz lett volna hárítani.

- Mostanában elég sok gólt kap...
- Ami tény, az tény: a Real Sociedad, a Manchester, a Mallorca és most a Juventus is alaposan kitömte a kapunkat. De ősszel, amikor szinte nem is kaptunk gólt, senki sem feszegette a jó védekezésünket...

- A torinói meccs után egyesek azt mondták, hogy bebizonyosodott: Buffon jobb kapus, mint ön.
- Csodálkozom, hogy ez egyáltalán téma lehet. Hát persze, hogy jobb! Ő a példaképem, s azt is tudom, hogy hosszú időnek kell eltelnie addig, amíg Gianluigihoz, Toldóhoz vagy Kahnhoz hasonlíthatom magam. Ők a világ három legjobb kapusa.

- Mondja meg őszintén: Vicente del Bosquéra szüksége van a klubnak?
- Ő az ideális edző a Real Madridnak. Én meghosszabbítanám a szerződését, ha rajtam múlna. Mint szakember és mint ember is ő a tökéletes Real-edző.

- Már csak a bajnoki cím maradt vigasztalásként...
- A hét végén győzni akarunk a Mestallában, már csak azért is, mert az őszi első fordulóban a Valencia 1-0-ra megvert minket. Igen, a cél a bajnoki cím.

Ch. Gáll András