Vágólapra másolva!
A Real Madridnál az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségének tartják a fiatal Javier Portillót, aki ebben a szezonban került fel a felnőttek közé azok után, hogy az utánpótláscsapatokban már minden gólrekordot megdöntött. Az U21-es csatár azonban meglehetősen kevés lehetőséget kap, amivel igen csak elégedetlen, és spanyol források szerint elképzelhető, hogy a Real aprópénzért veszíti el egyik nagy reménységét.

Portillo 1993-ban, tizenegy esztendősen csatlakozott a Real Madrid utánpótlásához, és nem kellett hozzá sok idő, hogy felfigyeljenek rá. A fiatal támadó ugyanis minden lehetséges gólszerzési rekordot megdöntött a királyi gárdánál: a különböző korosztályos és utánpótlás-bajnokikon összesen 386 alkalommal volt eredményes, ezen kívül a barátságos meccseken további 323 gólt ért el, megdöntve egy bizonyos Raúl González Blanco csúcsát.

Javier az előző idényt még a Real Madrid C-ben kezdte, de a B csapatban fejezte be, miközben a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Mérlege egészen lenyűgöző volt: a C csapatban 25, a B-ben 11 alkalommal volt eredményes, és természetesen a BL-ben is góllal debütált, a Panathinaikosz elleni, Real számára tét nélküli csoportmeccsen mintegy 30 méterről bombázott a kapuba.

Mindennek köszönhetően más klubok is felfigyeltek rá, a Manchester United külön megfigyelőket küldött a Real B mérkőzéseire, és az FC Barcelona is érdeklődött iránta, ám Portillo akkoriban váltig hajtogatta: gyermekkora óta a Real szurkolója, és el sem tudja képzelni a jövőjét más klubban. Az egyesület pedig tavaly nyáron profi szerződést kötött vele, amely 2007-ig szól, és kivásárlási záradék is szerepel benne, amely 15 millió euró.

A fiatal játékos pedig bízott benne, hogy bár a Real csatársorában igazi világsztárok szerepelnek, azért ő is lehetőséget kap a bizonyításra. Az ifjoncnak azonban csalódnia kellett, hiszen a szezon során csak elvétve vetették be, pedig ő mindent megtett: pályára küldése esetén szinte mindig betalált, és nem egyszer sorsdöntő találatot ért el. A legfontosabb gólja természetesen a Borussia Dortmund elleni egyenlítés volt a Westfalen-stadionban, hiszen anélkül a királyi gárda aligha jutott volna tovább a második csoportkörből.

Érdemes megvizsgálni Portillo statisztikáit ebben az idényben: a fiatal csatár a bajnokságban mindössze egy alkalommal volt kezdő, összesen kétszer kapott 45 percnél több lehetőséget, és összesen 198 percet játszott, ám ez is elég volt neki ahhoz, hogy öt gólt szerezzen. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 39,6 percenként talált be, ami egészen elképesztő teljesítmény, különösen, ha azt vesszük, hogy legtöbbször az utolsó percekre cserélték be.

Összehasonlításképpen: a Real másik állandó csatárcseréje, Fernando Morientes a bajnokságban 334 perc alatt három gólra volt képes, ami 111 perces átlagot jelent, míg Ronaldo a maga 17 bajnoki találatát 1991 perc alatt hozta össze, vagyis átlagosan 117 percenként volt eredményes. A Primera División góllövőlistájának vezetője, Roy Maakay átlaga: 103 percenként egy találat.

Nem csoda, hogy Portillo valamivel több játéklehetőséget szeretne, mint ahogyan az sem meglepő, hogy más klubok szívesen megszereznék a rendkívül gólerős futballistát. A fő akadályt eddig a csatár szerződése jelentette, hiszen bár a 15 millió eurós kivásárlási záradék nem túl magas a mai árakhoz képest, de egy 21 éves labdarúgóért mégis kissé soknak számít, arról nem is beszélve, hogy a focista ügynöke, Herminio Menéndez váltig hangoztatta: Portillo mindenképpen a Realban képzeli el a jövőjét, és a királyi gárda színeiben szeretne trófeákat nyerni. Úgy látszik azonban, hogy a fiatal játékos türelme mostanra elfogyott, hiszen a madridi sportnapilap, a Marca értesülései szerint a menedzser azon ügyködik, hogy felbontsa Portillo szerződését, és a játékos így körülbelül hárommillió euróért igazolható lenne.

Az ügy nem lenne példa nélküli a Real Madridnál, hiszen a jelenleg a Valencia CF-ben szereplő Mista annak idején hasonló módon szabadult meg a királyi gárdától. Ő egykoron szintén a Real tartalékcsapatában ontotta a gólokat, ám a felnőtt csapathoz nem tudott felkerülni, így távozni szeretett volna, de túlságosan magas kivásárlási záradéka miatt senki sem vette meg. Mista akkor bírósághoz fordult, és az neki adott igazak, aminek köszönhetően 1999 januárjában a CD Tenerifébe igazolhatott, a kivásárlási záradékban szereplő összeg töredékéért.

A Marca szerint Portillo most valami hasonló akciót tervez, és az FC Barcelona tárt karokkal fogadná őt. Jobban mondva, a katalán klub elnökjelöltjei közül egy, Luís Bassat tárgyalt a támadóval, vagyis Portillo akkor igazolna a Barcához, ha végül Bassat kerülne a bársonyszékbe. A játékos persze valószínűleg akkor sem esne kétségbe, ha mégsem Bassat kerül a Barca élére, hiszen a Manchester United vagy a Newcastle United is kapva kapna rajta. A Real Madrid pedig egyik legnagyobb reménységét veszítené el.