Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) fegyelmi bizottsága pénteken tárgyalta a szerdai Videoton-Kispest (1-2) mérkőzés után kirobbant bunda ügyet, amelynek végén Hamar István játékjogát bizonytalan időre felfüggesztették. Pontosabban, amint azt dr. Kiss Györgytől, a bizottság elnökétől megtudtuk, amíg a rendőrségi vizsgálat nem zárul le, az MLL nem hozhat végérvényes döntést.

Az ülés előtt dr. Szieben László, az MLL igazgatója a következőket mondta: "Meghallgatjuk azt a két Videoton-játékost, akik jelentették az ügyet, és szerintem mindössze két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy az érintettek elárulják, ki hívta fel őket, akkor a telefonáló kispesti játékosnak a játékjogát azonnali hatállyal felfüggesztjük. Amennyiben a két videotonos nem 'vall', akkor az ő játékjogukat függesztjük fel, ugyanis ebben az esetben vádaskodásuk megalapozatlannak bizonyulhatna, és ez óriási károkat okozhat a történetbe belekeveredett két klubnak, és a magyar labdarúgásnak."

Mintha Szieben doktor előre látta volna az eseményeket, mindenesetre a fegyelmi bizottsága előbb meghallgatta Pomper Tibort és Tóth Norbertet, a Videoton két játékosát, akik a bajnoki előtt jelezték, hogy telefonon az eredmény befolyásolására kérték őket. A Videoton vezetői ezt követően feljelentést tettek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon, no meg az MLL is vizsgálatot indított, amelynek tegnapi tárgyalásán megjelent Hamar István, a Kispest csatára, aki elismerte, hogy az ominózus mérkőzést megelőző napon telefonon felhívta Pomper Tibort.

"Ősszel még együtt játszottunk és nagyon jó barátok vagyunk, ezért semmi különös nincs abban, ha felhívjuk egymást" - mondta a fővárosi csapat futballistája. "Egyébként Végh Zoltán telefonszámát kértem el tőle, s a másnapi találkozó szóba sem került a beszélgetés folyamán."

Az egykori válogatott csatár hozzátette: a másik "megkeresett" fehérvári futballistát, Tóth Norbertet nem ő hívta fel, s arról sem tud, hogy csapattársai közül valaki ezt tette volna. A pénteki fegyelmi ülés végén aztán megszületett az ítélet is, mely szerint a Fegyelmi Szabályzat 47. szakaszának értelmében, a büntetőeljárás végéig felfüggesztették Hamar István (Kispest-Honvéd) játékjogát, a fegyelmi tárgyalásról készült felvételeket pedig átadták a rendőrségnek.

A határozat után megkerestük dr. Kiss Györgyöt, a fegyelmi bizottság elnökét, aki az ítéletről lakonikusan ennyit mondott: "Azért hoztunk egyelőre felfüggesztett ítéletet, mert kötelező megvárnunk a rendőrségi vizsgálat végét. Egyszerűen nem mehettünk az események elébe, mivel nem vagyunk rendőrhatóság. Dr. Szieben László, a jövő hét elején sajtótájékoztató keretében kíván bővebben beszámolni az ügyről."

Érthető, de talán még világosabb a kép, ha idézzük, miként rendelkezik a szabályzat "bundaügyben".

"Annak a személynek, vagy sportszervezetnek a büntetése, aki vagy amely mérkőzés eredményének bármilyen meg nem engedett módon történő jogellenes befolyásolására törekszik, különösen, ha a mérkőzés eredményére kiható előzetes megállapodást köt, illetve ilyen megállapodás kötésére törekszik, vagy erre ajánlkozik, tovább az, aki az ellenfél játékosának, vezetőjének, edzőjének, vagy a játékvezetőnek pénzt ad, ígér, vagy bármilyen anyagi előnyt helyez kilátásba, tovább az, aki az eredmény befolyásolására más arra alkalmas személyt egyéb módon a mérkőzés eredményének befolyásolására rábír, rábírni törekszik, vagy ezekre kísérletet tesz."

(1) Ha az elkövető labdarúgó
a. eltiltás mérkőzéstől egy évtől két évig
b. eltiltás a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől egy évtől két évig

Amennyiben tehát a rendőrségi vizsgálat is terhelő lesz Hamar Istvánra nézve, a Kispest hajdani válogatott csatárára minimum egyéves eltiltás vár.

Bánki József