Vágólapra másolva!
Sürgősségi eljárással vizsgálat indul a szerdai Videoton FCF - Kispest-Honvéd NB I-es labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban, miután a házigazda klub játékosai jelezték: a meccs előtt a rivális csapat futballistái telefonon az eredmény - a vendégek számára kedvező - befolyásolására kérték őket. Erről Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója tájékoztatta a távirati irodát.

A székesfehérvári vezetők - miután Bicskei Bertalan edző értesítette őket a történtekről - még a kezdés előtt hivatalosan jelezték az MLL-nek a bundázási kísérletet, a lefújás után pedig feljelentést tettek a városi rendőrkapitányságon.

Az MLL irányítói kérték az országos és a Fejér megyei hatóságot, hogy a lehető leghamarabb folytassa le a nyomozást, hiszen a liga csak a vizsgálat eredményének ismeretében hozhatja meg az esetleges szankciókat.

Kovács Attila, a Kispest tulajdonos menedzsere szerint együttese tiszta körülmények között győzött a Videoton otthonában. "Mélységesen elítélek minden olyan cselekedetet, ami befolyásolhatná egy mérkőzés végeredményét. Amennyiben mégis bebizonyosodik, hogy a Kispest-Honvéd részéről valaki bárkit is megkeresett volna a mérkőzés előtt, én leszek az első, aki a lehető legsúlyosabb szankciót fogom vele szemben alkalmazni." Kovács Attila úgy véli, az ilyen vád nem csak a futballistákra, hanem a klub valamennyi vezetőjére, szimpatizánsára rossz fényt vet.

Bicskei Bertalan, a Videoton vezetőedzője szerint játékosai helyesen cselekedtek, amikor jelezték, hogy a bajnoki előtt a fővárosi csapat labdarúgói telefonon az eredmény befolyásolására kérték őket. "A liga hivatalos közleményében megjelentek teljes mértékben fedik a valóságot" - mondta az egykori szövetségi kapitány.

Dvéri Zsolt, a Videoton csapatkapitánya úgy nyilatkozott, hogy megbízik társaiban: "Különösebben nem kívánok foglalkozni ezzel. Ha volt is megkeresés, akkor az biztosan vissza lett utasítva."

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megerősítette azt az információt, hogy a Videoton vezetősége feljelentést tett a Kispest elleni mérkőzést követően. Az illetékes hatóság feljelentés-kiegészítést rendelt el. R. Szabó Ágnes hozzátette: a feljelentés tartalmát nem ismeri, mindössze annyit tud, hogy az abban foglaltak nem voltak elegendőek sem a bűncselekmény alapos gyanújának megállapításához, sem annak kizárásához. A legfrissebb információk szerint a feljelentésben az áll: a találkozó előtt két Videoton-játékost - feltehetően a vendégcsapattól - arra kértek, hogy ellenfelük javára befolyásolják a végeredményt.

"Ha a rendőrség alaposnak találja a kispesti labdarúgókkal szemben tett feljelentést, akkor megállhat akár a gazdasági vesztegetés gyanúja is" - közölte a hírt kommentálva Kolláth György alkotmányjogász. Hozzátette: bizonyítottság esetén a bűncselekmény mellett sportvétség elkövetése is felmerülhet, s mint elmondta, abban az esetben, ha az ajánlattevő nem a saját, hanem esetleg a klub szakállára cselekedett, felvetődhet annak büntetése is.

A kiesés ellen küzdő Kispest jelenleg a 10. a tabellán, s pozíciója megőrzéséhez rendkívül fontos volt a szerdai három pont, amelyet végül megszerzett, hiszen a találkozót 2-1-re megnyerte. A házigazdák számára tulajdonképpen nem volt tétje az összecsapásnak, 8. helyük nem forog veszélyben, s az előttük álló Zalaegerszegi TE-t is csak bravúrral érhetik utol.