Vágólapra másolva!

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Internazionale - AC Milan 1-1 (0-1)
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion, 76 854 néző
vezette: Gilles Veissiere (francia)
Inter: Toldo - Cannavaro, Materazzi, Cordoba - S. Conceicao, J. Zanetti, Di Biagio (Dalmat, 46.), Emre, C. Zanetti - Recoba (Martins, 46.), Crespo (Kallon, 71.).
Milan: Abbiati - Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo (Brocchi, 89.), Seedorf, Ruí Costa (Ambrosini, 64.) - Inzaghi (Serginho, 81.), Sevcsenko.
gól: Martins (83.), illetve Sevcsenko (46.)
sárga lap: Di Biagio (39.), illetve Inzaghi (37.), Gattuso (37.), Ruí Costa (40.), Kaladze (85.)
Továbbjutott: a Milan, 1-1-gyel, idegenben lőtt góllal.

Első félidő

A Milan kezdett aktívabban, a 3. percben a jobb oldalon megiramodó Sevcsenko tört be az Inter tizenhatosán belülre, majd kissé szélről, 10 méterről lőtt, egy hátvédről azonban szögletre pattant a labda. A korner után Inzaghi fejese elkerülte Toldo kapuját. Tíz perccel később láthatták a nézők az első "hazai" helyzetet: az Inter gólfelelőse, Crespo lőtt Abbiati ölébe 12 méterről.

A 23. percben a félpályától nem messze Ruí Costa ívelt Sevcsenko felé, aki megcsúsztatta a labdát, az ötösnél két védővel "birkózó" Inzaghi a labda helyett azonban Toldóba rúgott. Egy percre rá Ruí Costa 43 méteres indítását követően Sevcsenko került helyzetbe, a jobb ötösről azonban a bal kapufa mellé gurított.

A 37. percben majdnem tömegverekedés tört ki a pályán: Inzaghi a büntetőterületen belül megráncigálta Cordoba mezét, Toldo a csatárra támadt, majd szinte az összes mezőnyjátékos a "tett helyszínére" szaladt - végül két sárga lap kiosztásával (Inzaghi, Gattuso) tett ideiglenesen rendet Veissiere játékvezető. A csapatok azonban csak nem akartak megnyugodni, ezért három percen belül még újabb két sárga kártyát mutatott fel a francia bíró, előbb Di Biagiónak, majd Ruí Costának. Mindketten rossz becsúszásért kaptak "jutalmat".

A rendkívül paprikás hangulatú, de helyzetben szegény játékrész végén a "vendég" Milan - az előző percek jeleneteihez képest - váratlanul megszerezte a vezetést. A 46. minutumban az egykori Inter-játékos Seedorf passzolt laposan Sevcsenko felé, a tizenhatoson belül megiramodó ukrán csatár pedig ballal áttuszkolta a labdát a hibázó Cordobán, majd a kifutó Toldót megelőzve, szinte már a földről feküdve jobbal, 6 méterről a léc alá lőtt (0-1).

Második félidő

Egy biztos: roppant nehéz helyzetbe került az Inter, hiszen tudták, két gólt kell rúgniuk a fináléért. Cserélt is a szünetben az örök másodiknak nevezett Hector Cúper: a besárgult Di Biagiót a francia Dalmat, a gyengén játszó Recobát egy fiatal nigériai, Martins Obafemi váltotta.

Az 55. percben a góljairól nemigen ismert Javier Zanetti próbálkozott 26 méterről, löketét a Didát helyettesítő Abbiati ölelte magához. Hat perccel később megint a kék-feketék nyomultak: Javier Zanetti pörgetett a kapu felé, Crespo pedig épphogy lekésett a labdáról, amit a Milan kapusa kaparintott meg.

Az ellentámadás után Sevcsenko üresen vezethette a labdát az Inter kapuja felé, majd 17 méterről, a tizenhatos bal sarkáról jobbal vállalkozott lövésre, a labda centikkel kerülte el a jobb pipát. Az ukrán lövésére előbb 16 méterről Conceicao, majd 22-ről, szabadrúgásból Emre válaszolt, gólt azonban egyiküknek sem sikerült elérniük.

Nem így a cserecsatár Martinsnak: egy bal oldali Inter-támadásnál Costacurta próbált felszabadítani, ám a nagyon rosszul magasba lőtt labdája épp a tizenhatosnál ácsorgó Maldini és Martins felé szállt, a nigériai lecsapott a lassan mozduló hátvéd mellett a labdára, majd 10 méterről elgurított Abbiati ellen (1-1, 83. perc). Nyolcas szaltóval ünnepelt az egalizáló támadó...

Ekkor újra elkezdtek bizakodni a többségben levő Inter-szurkolók a Giuseppe Meazzában, s meg is volt rá az okuk, mert kedvenceik ekkor nagyon gólveszélyesen és győzelemre törően építették fel támadásaikat.

Martins találata után két perccel Kallon került nagy helyzetbe, a jobbösszekötő helyéről, 14 méterről leadott bombája azonban egy védőről szögletre pattant. Ezt Conceicao végezte el a bal oldalról, a hosszúnál érkező Cordoba nyolcméteres fejesét viszont óriási bravúrral védte a Milan kapusa, így elszállt az Inter-hívők reménye.

Pedig nem volt rosszabb a Cúper-társulat - egyazon stadionban kétszer döntetlent játszott egymással a két milánói élcsapat, a szabályok ("idegenben" lőtt gól) viszont ezúttal a Milannak kedveztek.

Azaz, teljesülhet az [origo] olvasóinak a nagy vágya, a Real-Milan döntő, hiszen kedd éjfélig szavazásunkon a vállalkozó kedvűek (több mint hat és fél ezer szavazat alapján) 42,4 százaléka úgy klikkelt, hogy az említett két csapatot látná szívesen a manchesteri fináléban. A Real-Interre (19,3 %) és a Juve-Interre (11,8 %) tippelőknek most nem lett igazuk, viszont létrejöhet még huszonnyolcadikán az itáliai Juve-Milan házicsata (26,4 %), ha szerdán mondjuk 1-0-ra nyernek a Zebrák a mostanság formán kívül focizó Real ellen. Ehhez persze Figóéknak is lesz egy-két szavuk...

jp