Vágólapra másolva!
A másodosztály küzdelmei már a múlt héten véget értek Angliában, ám a hagyományoknak megfelelően csak két feljutó kiléte derült ki: a harmadikról a rájátszás dönt, amelyben a Division One harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyezettje szerepel. Az elődöntők első mérkőzéseit szombaton játszották, és csak a Wolverhampton Wanderers tudott soványka előnyt szerezni a visszavágóra a Reading ellen, a másik ágon a Nottingham döntetlenre végzett a Sheffield Uniteddel.

A rájátszásban részt vevő együttesek közül a Forest rendelkezik a legnagyobb múlttal (a hetvenes években kétszer is BEK-et nyert a csapat), és a nottinghamiek négy évvel ezelőtt is a Premiershipben játszottak. Azóta viszont egyszer sem kerültek a feljutás közelébe, és most is csak a hatodik helyet szerezték meg Division One-ban, azonban az angol rendszer szerint akár ezzel is fel lehet kerülni a legjobbak közé. A rájátszás elődöntőjében az a Sheffield United a Nottingham ellenfele, amelyik a harmadik helyet szerezte meg a másodosztályban, és a szezon egyik meglepetéscsapata volt Angliában, hiszen mind a Ligakupában, mind az FA-kupában egészen az elődöntőig menetelt.

A sheffieldiek szezonjára a feljutás tenné fel a koronát, és a Szablyák (mert ez a klub beceneve) meg is tették az első lépést efelé, hiszen értékes döntetlen értek el idegenben a Forest ellen. A hazaiak ugyan valamivel több lehetőséget dolgoztak ki, és a másodosztály góllövőlistáján 25 góllal a második helyet megszerző David Johnson találatával meg is szerezték a vezetést, ám a sheffieldiek szinte azonnal egyenlíteni tudtak Michael Brown tizenegyesével. A Nottingham reményei a győztes gól megszerzésére akkor szálltak el, amikor a játékvezető teljesen jogosan kiállította a Forest védőjét, Michael Dawnsont. A Sheffield United utoljára 1994-ben szerepelt a Premiershipben, és azóta egyszer sem sem játszhatott a feljutásért, ám az első meccs után szinte minden a Szablyák mellett szól: edzőjük, Neil Warnock korábbi csapataival négy alkalonmmal szerepelt rájátszásban, és minden alkalommal ki is harcolta a feljutást, a Sheffield az idei kupasorozatokban hazai pályán veretlen maradt, és a bajnokságban a Bramall Lane-en 1-0-ra verte a Nottinghamet.

A másik elődöntőben összecsapó két együttes, a Wolverhampton Wanderers és a Reading még sohasem szerepelt a Premiershipben: a Farkasok utoljára 1982-ban játszottak a legjobbak között, a Reading viszont még egyszer sem játszhatott a legmagasabb osztályban, a klub egészen a legutóbbi szezonig a harmadik és a negyedik vonal között ingázott. Tavaly aztán története során harmadszor feljutott a másodosztályba, és most arra is lehetősége van, hogy a kvalifikálja magát a Premiershipbe, miután a Divison One-ban a negyedik helyet szerezte meg.

Az első mérkőzésre a Wolverhampton otthonában került sor, és a találkozó tökéletesen kezdődött a Reading számára, hiszen az első félidő közepén a vendégek szereztek vezetést Nicky Foster találatával. A Wolverhamptonban hiába szerepeltek olyan, több száz Premiershipess találkozóval rendelkező focisták, mint Denis Irwin és Paul Ince, a csapat csak szenvedett, ám a második félidő közepén eljött a fordulópont: előbb a vendégeknek sérülés miatt le kellett cserélniük gólszerzőjüket, majd a Wolverhampton becserélte Shaun Newtont, aki negyedórával a lefújás előtt kiegyenlített. A Farkasok erre vérszemet kaptak, és kevéssel a lefújás előtt a vezetést is megszerezték, vagyis egygólos előnnyel utazhatnak majd a visszavágóra.

A Wolves a legutóbbi három idényben egyaránt az elődöntőben bukott el a rájátszásban, és a drukkerek nagyon bíznak benne, hogy ezúttal túl tudnak jutni ezen a lépcsőfokon.