Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid nem valami szépen ünnepelte fennállásának századik évfordulóját: a centenáriumi ünnepségek fénypontja az Osasuna elleni hazai bajnoki lett volna, amit azonban a csapat 1-0-ra elveszített. A klub elnöke, Jesús Gil y Gil ezt követően nem hazudtolta meg magát, alaposan kifakadt a focisták ellen, aminek köszönhetően nem a legjobb a hangulat a klub háza táján, és az sem javítja a helyzetet, hogy edzőcseréről is suttognak a Vicente Calderón-stadionban.

Pedig pár hónappal ezelőtt Gil y Gil még nem győzte hangoztatni, hogy Luis Aragonésnél jobb edző nem is lehetne az Atlético számára, és való igaz, hogy az ősz mester már majdnem két éve ül a kispadon, márpedig ilyen hosszú ideig csak kevés tréner bírta ki az extravagáns elnök irányítása alatt, aki 1985 óta 37 szakembert menesztett. Aragonés még akkor került az Atlético élére, amikor a fővárosi együttes a másodosztályban szerénykedett, és egy év alatt sikerült visszavezetnie a klubot a legjobbak közé. Sőt, pár héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a gárda kvalifikálhatja magát a nemzetközi porondra: ha nem is a Bajnokok Ligájába, amit Gil szeretett volna, de az UEFA-kupába.

Időközben azonban egyre több sötét felhő gyülekezett a Vicente Calderón-stadion felett: a presidentét februárban három és fél éves börtönbüntetésre ítélték, valamint arra kötelezték, hogy váljon meg klubrészvényeitől, de az alelnök (aki nem más, mint Jesús Gil y Gil fia) másfél évet, a klubigazgató Enrique Cerezo pedig egy évet kapott. Mindannyian fellebbeztek az ítélet ellen, vagyis egyiküknek sem kellett bevonulnia a börtönbe (egyelőre), de érthető, hogy ez bizonytalanságot okozott a csapaton belül.

Ráadásul Gil y Gil azzal sem könnyítette meg a helyzetet, hogy összekülönbözött a sportigazgatóval, a portugál Paulo Futréval, aki nélkül pedig a klub aligha igazolhatott volna a nyáron olyan futballistákat, mint Albertini, Coloccini, José Mari, Javi Moreno, Contra, akik mind a Milantól érkeztek. Futrének mindenesetre elege lett Gil y Gil nyilatkozataiból, és kijelentette, hogy távozik a klubtól, a presidente pedig egyáltalán nem marasztalta. Ilyen hangulatban jött az Osasuna elleni centenáriumi meccs, ahol a csapat hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett, és Gil y Gil ezt követően alaposan kiosztotta a focistákat: kijelentette, például, hogy némelyik labdarúgó azt sem érdemli meg, hogy életben legyen. Ezt aztán a játékosok nevében előbb José Mari, majd Movilla kérte ki magának, és a hírek szerint a tréner, Luís Aragonés is magára vette a dolgot. Meg is indultak a pletykák az idén már 65. életévét betöltő szakember távozásáról, amit az egyesület persze azonnal hivatalos közleményben cáfolt.

Arról nem is beszélve, hogy nyilvánosságra került: az Atlético felvette a kapcsolatot a jelenleg a francia Stade Rennes-nél dolgozó bosnyák edzővel, Vahid Halilhodziccsal. Halilhodzicot a Paris Saint-Germian is hívja, és ügynöke, Marc Roger tárgyalt is a párizsiak képviselőivel, de ugyanezt az Atlético reprezentánsaival is megtette. Nem csoda, hogy a bosnyák tréner ilyen keresettnek számít: pár évvel ezelőtt a Lille együttesét a másodosztályból a Bajnokok Ligájába vezette, jelenleg pedig éppen azon dolgozik, hogy megmentse a Rennes-t a kieséstől. Amikor a szezon közben átvette a breton gárdát, akkor az sereghajtó, azaz huszadik volt a francia pontvadászatban, most viszont a 16. pozíciót foglalja el.

Persze nem csak Aragonés távozása lehet az egyetlen változás az Atlético háza táján a nyáron, hiszen a játékoskeretben is nagy mozgás várható. A jelenlegi játékosok közül ugyanis Coloccini, Albertini, José Mari és Esteban is csak kölcsönben van a klubnál, Luis García esetében pedig a Barcelona várhatóan él az opciós jogával, és visszavásárolja őt. Mindez öt alapember távozását jelenti, akiknek a helyére mindenképpen új embereket kell igazolni - kérdés, lesz-e erre pénz. A madridiakat mindenesetre hétről hétre más focistával hozzák kapcsolatba: a legutóbbi hírek szerint közel állnak ahhoz, hogy megszerezzék a Sporting Lisboa fiatal támadóját, Cristiano Ronaldót, érdeklődnek a Valladolid spanyol utánpótlás-válogatott középhátvédje, Mario iránt, bejelentkeztek a Mallorca argentin irányítójáért, Ariel Ibagazáért, illetve Alvaro Novóért is. Hogy ezekből mi valósulhat meg, az csak a nyáron fog kiderülni.