Vágólapra másolva!
Kedden 17.30 órától  a Puskás Ferenc-stadionban két veretes kupamúlttal rendelkező együttes, Ferencváros és a Debrecen küzd meg a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében.

Az 1910 óta tartó sorozatban a zöldek 18 alkalommal, legutóbb 1995-ben a Vác legyőzésével hódították el a trófeát, míg a DVSC 1999-ben Vácott a Tatabánya, 2000-ben pedig az Üllői úton a Videoton ellen nyert a fináléban.

A döntő helyszíne ezúttal vitára adott okot, a debreceniek szerint ugyanis a fővárosi rendezéssel nem adatott meg az esélyegyenlőség, amire az MLSZ részéről dr. Szilágyi György elmondta: minden körülményt, többek között biztonsági szempontokat mérlegelve döntöttek a Puskás-stadion mellett.

A Debrecen együttese már hétfőn Budapestre érkezett, és Szentes Lázár vezetőedző a finálé helyszínén átmozgató edzést vezényelt játékosainak. Kollégája, Garami József, az FTC szakmai igazgatója ugyanezt tette, csak éppen a délelőtti órákban, majd a szakvezetők röviden a találkozóról is szót ejtettek. "Edzőként immáron a negyedik kupadöntőmre készülök, s bizony ebben a sorozatban nehezen vergődtünk keresztül a másodosztályú ellenfeleinken, ami érthető, hiszen ősszel és tavasszal is komoly megterhelésnek voltak kitéve játékosaink" - mondta Garami. "A Debrecen kitűnő csapat, sok gyors labdarúgóval a soraiban, így nagy küzdelemre, de győzelemre számítok."

Szentes Lázár, a Loki trénere máshonnan közelített: "A korábbi bajnoki mérkőzéseknek nincs jelentősége, a kupadöntő egyszeri, megismételhetetlen lehetőség, s bár számunkra rossz időpontban, rossz helyszínen rendezik a mérkőzést, azért feltétlenül győzelemre törünk."

A Fradi alapcsapatából Adem Kapic sérülés, a DVSC-nél Böőr Zoltán eltiltás miatt hiányzik - utóbbi a hajdúságiak legutóbbi két kupagyőzelmének is részese volt. Lipcsei Péter, az FTC csapatkapitánya ötödik döntőjére készül, ebből négyszer pezsgőzhetett a kupából, s szerinte kedden a jobb helyzetkihasználás dönt majd. Böőr viszont nem bánná, ha ezúttal tőlük lopnák el a trófeát, utalva arra, hogy 1972-ben a címvédő Ferencváros klubházának vitrinjéből emelték el a kupát, így a zöldeknek saját költségen kellett elkészíttetni a kedden este a pálya szélén felállítandó színezüst serleget. A párharc győztese 6 millió, míg az ezüstérmes 3 millió forinttal lesz gazdagabb.

Szeiler József, a Ferencváros ügyvezetője szerint az Üllői úton eddig háromezer, míg Szilágyi Sándor, a DVSC elöljárójának elmondása alapján Debrecenben közel négyezer jegy talált gazdára, így a szervezők közel 10 ezer nézőre számítanak, hiszen az érdeklődők a Puskás-stadion pénztáraiban 1500, 2000, és 3000 forintos áron még a meccs napján is megválthatják belépőiket. A 17.30-kor kezdődő finálé előtt a szombaton elhunyt Lasz Györgyre, az MLSZ biztonsági főnökére, az In Kal Security alapítójára emlékeznek egyperces gyászszünettel. A játékvezető Megyebíró János lesz, a találkozót a Sport1 élőben közvetíti. A fő mérkőzést megelőzően 15 órától kerül sor a Szabad Föld-kupa döntőjére, melyet két megyei II. osztályú csapat, a Szár (Fejér megye), illetve az Enese (Győr-Moson-Sopron megye) vív.

Bánki József