Vágólapra másolva!
A Chelsea együttese a kilencvenes évek közepén arról volt híres, hogy igyekezett a nemzetközi labdarúgás legjobbjait szerződtetni, meglehetősen nagy pénzekért - nem csoda, hogy az idegenlégiósok Angliába való áramlását is a londoni együttes indította el. Tavaly nyár óta azonban a Kékek már más transzferstratégiával rendelkeznek, és manapság ha egy átigazolással kapcsolatban szóba hozzák őket, akkor a hír arról szól, hogy tőlük kiket szeretnének elvinni.

A Chelsea elnöke, a kinézete miatt Angliában gyakran a Télapóhoz hasonlított Ken Bates neve valószínűleg szerepel majd a Premiership históriáskönyvében, hiszen ő volt az, aki elindította a neves külföldi sztárok Angliába áramlását Gianfranco Zola, illetve Gianluca Vialli szerződetésével.

A klub a későbbi években is főleg külföldről igyekezett erősíteni, és olyan focistákat igazolt, mint Marcel Desailly, Franck Leboeuf, Pierluigi Casiraghi, Di Matteo, vagy a közelmúltban William Gallas, Boudewijn Zenden, Jimmy Floyd Hasselbaink és Jesper Grönkjaer - utóbbi játékosok ma is a Chelsea-t erősítik. Ám mivel a kiemelkedő sikerek a rengeteg befektetett pénz ellenére is elmaradtak (a klub legnagyobb sikere a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1998-as megnyerése volt, ezen kívül kétszer elhódította az FA-kupát is a gárda), sőt, a nemzetközi porondon rendre nagyon hamar elvérzett a csapat - olyan együttesek verték ki az elmúlt három évben az UEFA-kupából, mint a svájci St. Gallen, az izraeli Hapoel Tel-Aviv vagy a norvég Viking Stavanger -, a klub anyagi helyzete meglehetősen rosszra fordult. Az előző szezonban több mint négymillió fontos veszteséget szedett össze az egyesület, és ennek eredménye a legutóbbi átigazolási szezonban is látszott, amikor is csak egy új szerzemény érkezett a spanyol Enrique de Lucas személyében, őt is ingyen szerződtették az Espanyoltól.

Mindez azonban inkább az előnyére vált a klubnak, hiszen az olasz trénernek, Claudio Ranierinek nem kellett ismét új csapatot összeraknia, és mivel az UEFA-kupából való gyors kiesés után a gárdának csak a hazai porondra kellett koncentrálnia, a gárda egyre jobban szerepelt a Premiershipben. Két fordulóval a bajnokság vége előtt a csapat a negyedik helyen áll, ami Bajnokok Ligája indulást jelentene a klub számára, ám az ötödik helyezett Liverpool ugyanannyi ponttal rendelkezik, és mivel az utolsó fordulóban ez a két csapat csap össze egymással, így a BL-indulás sorsa csak a legutolsó játéknapon dől majd el.

Ez a meccs tehát sorsdöntő fontosságú lehet a klub életében, hiszen ha a nagy bevétellel kecsegtető Bajnokok Ligájában indul a gárda, akkor sokkal könnyebb lesz megtartani a csapat legjobbjait, akik iránt meglehetősen nagy az érdeklődés. Ha viszont a gárda nem kvalifikálja magát a BL-be, akkor könnyen előfordulhat, hogy pár jól kereső labdarúgót meg kell válni - az egyesület ugyanis az első félévben, vagyis a tavaly júniustól decemberig tartó időszakban 11,3 millió fontos veszteséget könyvelhetett el.

Páran persze biztosan távozni fognak: az olyan focisták, akik csak elvétve kapnak játéklehetőséget, de fizetésük meglehetősen magas, mint például Albert Ferrer vagy Winston Bogarde. A többieket viszont szeretnék megtartani, annak ellenére, hogy a legjobban teljesítő labdarúgókat más klubok is hívják. A legnagyobb érdeklődés a francia középhátvéd, William Gallas felé nyilvánul meg, akivel két évvel ezelőtt olyan szerződést kötöttek, amely ugyan 2005-ig érvényes, de benne szerepel, hogy 7,5 millió fontért a focista bármikor kivásárolhatja saját játékjogát. Ez az összeg nem valami sok egy rutinos, válogatott centerhalfért, és a hírek szerint az Arsenal, valamint a Newcastle is bejelentkezett a focistáért, a Chelsea viszont máris megkezdte a tárgyalásokat a focista ügynökéről a szerződéshosszabbításról, és a módosított kontraktusban már valamivel magasabb fizetést biztosítanának a játékosnak.

Hasonló a helyzet Gallas védelmi parnerével, Jon Terryvel, akivel a minap szintén új kontraktust kötöttek, nem csoda, hogy elterjedt: Marcel Desaillyt hajlandóak lennének elengedni a Stamford Bridge-ről. Ezeket a híreszteléseket azonban Claudio Ranieri élénken cáfolta.

Nagy kérdés viszont, hogy mi lesz Gianfranco Zola sorsa. A veterán talján támadó sokadvirágzását éli, ebben a szezonban már 16 gólt ért el, és sorozatban a csapat legjobbja, ám korábban már bejelentette, hogy a szezon végeztével visszavonul. A klub vezetősége most szeretné meggyőzni arról, hogy maradjon még legalább egy idény erejéig, és a focistát is vonzza a Bajnokok Ligája lehetősége, ám a csatár azt mondta, hogy a döntés a családja kezében van: ha a família beleegyezik abba, hogy még egy szezont lehúzzon a csapatban, akkor szíves örömest marad.