Vágólapra másolva!
Az klub hivatalos honlapja szerint Buzsáky Ákos fantasztikus góljával az FC Porto B csapata  a portugál harmadik vonal rangadóján 1-0-ra legyőzte a Vianense együttesét. A portói fiatalok ezzel második helyen állnak a tabellán, nem kis mértékben a 21 éves magyar középpályás remek teljesítményének köszönhetően. Buzsáky lassan egy éve a korábbi BEK-győztes játékosa, szerdán ismét fellépett az U21-es válogatottban, amely - az ő irányításával - 5-1-re verte a cseh válogatottat.

Buzsáky - aki május 7-én ünnepli 21. születésnapját - menyasszonyával, Zsuzsával él Portóban, a klub által bérelt lakásban, és már elfogadhatóan beszél portugálul. Jelenleg alighanem ő az a magyar labdarúgó, aki a legnevesebb külföldi csapatban profiskodik, már csak azért is, mert az FC Porto a CNN és a World Soccer közös klubvilágranglistáján az ötödik helyet foglalja el (a Real Madrid vezet). A pazar helyezés egyrészt annak köszönhető, hogy behozhatatlannak tűnő 11 pontos előnnyel vezeti a portugál bajnokság tabelláját a Benfica előtt, másrészt a csapat bejutott az UEFA-kupa május 21-én esedékes sevillai döntőjébe.

- Összesen hét alkalommal játszott az MTK kezdőcsapatában, szinte hihetetlen, hogy ilyen előélettel felfigyeltek önre a Portónál...
- Nem is ez volt a döntő, hanem a különböző korosztályos válogatottakban nyújtott teljesítményem. Ezeken a meccseken figyelt fel rám az olasz Como, s miután ez a kapcsolat meghiúsult, a portóiak is a válogatottban vettek észre - persze ehhez kellett egy ügyes játékosügynök is.

- Ha nem titok, ki ő?
- Lóránt Dezsőnek hívják, a nagynevű Jerome Anderson menedzsercég magyarországi képviselője. Ők képviselik töbek között Bergkampot, Trezeguet-t, Henryt, de Mike Tyson és Tiger Woods is az ő ügyfelük. A mai világban - főleg innen, Magyarországról, az ismeretlenségből - képtelenség jó menedzser nélkül futballkarriert csinálni.

- A pénzért ment ki Portóba?
- Komolyan kérdezi? Az első árra, amit mondtak, azonnal rábólintottam. Senki se higgye, hogy dollármilliókat keresek, a Porto B csapatához szerződtem, itt szerények a fizetések, bár így is emelkedett az életszínvonalam a hazaihoz képest.

- Szakmailag komoly az előrelépés?
- Komoly. Otthon, az MTK-ben Henk ten Catét tartottam a legjobb szakembernek, annak idején ő rendelt oda az első csapat keretébe, ha úgy tetszik, ő fedezett fel. De Portóban mások a feltételek, s José Mourinho fantasztikus edző.

- Mondjon valamit a körülményekről!
- Három természetes füves és egy műfüves edzőpályánk van, a vadonatúj Das Antas-stadion most épül a jövő évi Európa-bajnokságra, de már idén augusztusra kész lesz. A B csapat a Miniestadio nevű kisebb létesítményben szerepel. Szauna, tornaterem, konditerem - mindez a legmagasabb szinten.

- Kik a csapat legnagyobb sztárjai?
- A Barcelonát is megjárt válogatott kapust, Vítor Baíát, aztán Jorge Costát, Costinhát nem kell bemutatnom, a brazilból portugállá lett, s immár szintén válogatott Decót sem, Paulo Ferreira, a litván Jankauskas, az orosz Alejnyicsev a további nagy nevek.

- Mennyit változott a játéka Portóban?
- Sokat. Egy picit hátrább húzódtam, a védősor előtt futballozva próbálok irányítani, a Portóban és az utánpótlás válogatottban egyaránt. Gyorsabb, pörgősebb a játék Portugáliában, de nem okozott gondot a ritmus felvétele.

- Mennyit érez abból, hogy jövőre Portugália rendezi az Eb-t?
- Ha akarnám, se tudnám kivonni magam a futballőrület hatása alól. Három sportnapilap ontja egyenként 60 oldalon a híreket, a Bola, a Jogo és a Record szépen meg tud élni egymás mellett egy olyan országban, melynek kisebb a lélekszáma hazánkénál. Így aztán van hely arra, hogy foglalkozzanak a futballal, mert Portugáliában a sport egyenértékű a labdarúgással. Óriásiak az elvárások a válogatottal szemben, különösen azok után, hogy megverte a brazilokat és döntetlent játszott a hollandokkal. Titkon mindenki azt reméli, hogy Figóék lesznek az Európa-bajnokok.

- Mennyire tud közel kerülni az első csapathoz?
- Már közel kerültem, ugyanis Mourinho mester januárban odavett a nagyok keretébe. Igaz, eddig még csak egyetlen mérkőzést játszottam az első csapatban, amikor a Denizlispor együttesét vertük az UEFA-kupában. Bajnokin is egyszer jutottam szóhoz, hét perc erejéig, a Beira Mar ellen. Remélem, ősztől rendszeres résztvevője lehetek a "nagy" Porto találkozóinak. Úgy érzem, ez az idény lesz számomra az áttörés éve.

- Mire gondol, amikor hétről hétre pályára lép a kék-fehéreknél?
- Arra, hogy egy pillanatra sem lazíthatok, mert a magyar futball jó hírneve a tét.

Ch. Gáll András