Vágólapra másolva!
Az Intertotó-kupát az UEFA azzal a céllal vette át a kilencvenes évek közepén, hogy egy kiskaput biztosítson azon egyesületek számára, amelyek első szándékból nem tudták bebiztosítani a nemzetközi szereplést hazájuk bajnokságában. A torna az elmúlt években egyre sikeresebb volt, ám most úgy tűnik, hogy csökkent iránta az érdeklődés, legalábbis Angliából és Olaszországból, és elképzelhető, hogy egyik topliga sem képviselteti majd magát a nyáron az Intertotó-kupában.

Az európai szövetség 1995-ben vette át a hagyományos nyári torna szervezését, amely a nyolcvanas években leginkább a felkészülési mérkőzések sorozatának számított, mindenféle tét nélkül. Az UEFA először a korábbi rendszer részben megtartva a csoportküzdelmeket és az egyenes kiesés rendszert kombinálta, ám mivel ez túlságosan is sok meccset jelentett, így 1998-tól a csoportokat megszüntette, és innentől kezdve az elejétől a végéig az egyenes kieséses szisztéma működött, amelynek végén (egyedülálló módon) három győztes is született, amelyek mind felkerültek az UEFA-kupa főtáblájára.

A sorozat eleinte nem nagyon érdekelte a vezető labdarúgónemzetek közül az angolokat, az olaszokat és a spanyolokat: a Tottenham Hotspur ugyan ott volt a legelső kiírásban, de ezt követően az angol klubok csak 1999-től szerepeltek az Intertotó-kupában, míg az olasz és spanyol gárdák 1998-tól csatlakoztak.

Remekelt a Newcastle az Intertotó-kupában/sport/focivilag/20010726uefaintertotokupa.html

Az elmúlt években olyan patinás egyesületek is megfordultak a nyári kupasorozatban, mint a Valencia, a Juventus vagy a Newcastle, és az Intertotó-kupás csapatok hagyományosan jól szerepeltek az UEFA-kupában. A legemlékezetesebb természetesen a Girondins Bordeaux esete, amely az 1995-96-os kiírásban egészen a döntőig jutott, de az 1998-99-es idényben a Bologna az elődöntőig menetelt, az Auxerre, a Juventus és a Celta Vigo pedig mind eljutott a negyeddöntőig, akárcsak a jelenlegi szezonban a Málaga együttese, amely még mindig versenyben van, és mivel a következő körben a portugál Boavista lesz az ellenfele, jó esélye van arra, hogy bejusson akár a legjobb négybe is.

Az UEFA még január elején nyilvánosságra hozta a nyári kiírás kiemelését, illetve azt, hogy melyik ország hány csapatot indíthat el. Eszerint a spanyolok, az angolok, az olaszok, a németek, a franciák, a görögök, a hollandok és a törökök nevezhetnek be két klubot úgy, hogy az egyik a második, a másik pedig a harmadik körben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A nevezés feltétele, hogy az adott klub hazája bajnokságban legalább a 12. helyen végezzen a bajnokságban, a határidő pedig február vége volt. Nos, a határidő letelt, és úgy tűnik, hogy angol és olasz klub sem fog szerepelni a sorozatban az idén, sőt, elképzelhető, hogy spanyol együttessel sem találkozhatunk majd.

A legtisztább helyzet az olaszoké: a Serie A-ból ugyanis egyetlen klub sem jelezte indulási szándékát. Angliában sem törték össze magukat a csapatok az Intertotó-kupában való indulás lehetőségére, noha a Fulham, az Aston Villa, a Leeds United és a Tottenham is megfontolta a dolgot, de végül egyik gárda sem óhajtott benevezni. A Premier League-ből csupán a Newcastle United venne részt az Intertotó-kupában, ám a Szarkák a dolgok jelenlegi állása szerint gond nélkül ott lesznek a BL-ben, vagyis az Intertotót ők is kihagyják.

A Primera Division állása/sport/focivilag/20030301aprimera.html

Ami Spanyolországot illeti, innen két egyesület is jelezte nevezési szándékát: a kupát jól ismerő Celta Vigo, illetve a Barcelona, amely semmi esetre sem akar kimaradni az európai kupaszereplésből. A vigóiak jelenleg az ötödik helyen állnak a bajnokságban, ami automatikus UEFA-kupa indulást jelent a számukra, márpedig ebben az esetben nem lesz szükségük az Intertotó-kupára, a Barcelona pedig ugyan jelenleg csak a kilencedik pozíciót foglalja el a Primerában, még a szezon végéig még feljebb kerülhet, és amennyiben beverekszi magát az első hatba, akkor szintén nem kell az Intertotóban indulnia (arról nem is beszélve, hogy a Barca akár még a BL-t is megnyerheti). A két spanyol együttes egyébként mindenképpen jobban járna, ha nem kéne "intertotóznia", hiszen július közepén kéne csatlakoznia, míg a hispán pontvadászat utolsó fordulójára június 22-én kerül sor.