Vágólapra másolva!
Ígéretéhez híven kitöltötte márciusig tartó szerződését Détári Lajos Vietnamban, noha télen a Kispest-Honvéd is invitálta kispadjára a klub hajdani klasszis középpályását. A 40 éves Détári decemberben utazott Hanoiba, ahol az ACB együttesét készítette fel a bajnokságra, s nyolc mérkőzésből 3 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség a csapat mérlege, amelyből a sikereket a kupában jegyezték a csapat futballistái.

A sorozat végén nem került sor szerződéshosszabbításra, igaz, erről eredetileg nem is volt szó. A kedden hazatért Détárit vietnami tapasztalatairól és jövőbeni terveiről kérdeztük.

"Jó eredményeket értünk el a csapattal, így szép emlékekkel távoztam Hanoiból" - kezdte Détári. "Nyolc meccsen dirigáltam az ACB együttesét, amelyből három győzelem, két döntetlen és három vereség került a nevünk mellé. Jóllehet a három győzelmet a kupasorozatban értük el, s a bajnokságban mindössze két döntetlenre futotta, a vezetők mégis elégedettek voltak, mivel eleve a kiesés elleni küzdelemre számítottak. A jó kapcsolatot mutatja, hogy a klub elnöke jelezte, szeptember végén újra szeretne tárgyalni velem, de most már egyéves szerződésben gondolkodik. Erre azt feleltem, várjunk még azzal, nem tudni mit hoz a jövő, hiszen itthonról is akadnak ajánlataim, mindenesetre a vietnami egyesület elnökével is tudattam, hogy a magam részéről örömmel visszatérnék Hanoiba."

"A vietnami labdarúgók kifejezetten jó alanyok, szeretnek edzeni, jó erőben vannak, gyorsak, ugyanakkor technikailag van miben fejlődniük. Szerintem 5-10 év múlva szép eredményeket érhetnek el, persze ehhez jó edzőkre is szükségük lesz, mivel a modern edzésmódszerek nélkül lassabban fejlődhetnek."

Détári elmondta még az [origo]-nak, hogy remekül érezte magát Hanoiban, de jó érzés volt hazajönni is, tavasszal pedig járja a bajnoki mérkőzéseket.

Az egykori világválogatott kérdésünkre, hogy a zömében általa kivitt magyar játékosok meddig maradnak Vietnamban, azt válaszolta, hogy júniusig szól a szerződésük, de nem kizárt, hogy hosszabbításra is sor kerülhet, mivel általában elégedettek labdarúgóinkkal.

Bánki József