Vágólapra másolva!

Bíróság elé kerül a Bayern-Kirch paktum

Bernd Handschuhmacher berlini ügyvéd keresetet nyújtott be a müncheni tartományi bíróságon az FC Bayern AG és a Kirch Media ellen.

"Saját elhatározásomból cselekedtem, nincs konkrét megbízóm. Olvastam az ügyről, és azonnal kenőpénzek kifizetésének gyanúja merült fel bennem" - nyilatkozott a pénteken megjelenő lapokban, jelezve, hogy a nézők érdekében akar cselekedni, akik állítólag fel vannak háborodva a fejlemények miatt, és nem bíznak abban, hogy szankciókat foganatosítanának, mert "holló a hollónak nem vájja ki a szemét".

A hamburgi Manager Magazin című kiadvány két nappal ezelőtt megszellőztette, hogy 1999 óta titkos szerződés létezik a legeredményesebb és leggazdagabb német futballklub, az FC Bayern és a Kirch-féle médiacsoport között, amelynek értelmében Kirch milliókat fizet a bajor csapatnak pluszként annak fejében, hogy az nem ellenzi a bajnoki mérkőzések közvetítési jogainak úgynevezett központi értékesítését, amelyet a labdarúgó-szövetség intéz. A központi értékesítés a Kirch-csoport érdekében állt. A Kirch-csoport szerezte meg a Bundesliga mérkőzéseinek közvetítési jogait, és ezeket különböző tévéállomásoknak továbbértékesíti.

Matthäus pert indít a Bayern ellen/sport/focivilag/20030219matthus.html

A bajorok azt nehezményezték, hogy nem áll arányban "vonzerejükkel" az a pénz, amelyet a központi elosztásból kapnak. A bajor csapat a 290 millió eurós szerződésből 20 millióval részesedik. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a bajorok, mint a legnagyobb nézőcsalogatók, sokkal több pénzhez jutnának, ha a tv-jogokat külön-külön, egyénileg értékesítenék. A bajorok végül is szolidárisak maradtak a többiekkel, a 36 első és második ligás csapattal. Bár szerintük, mint csúcsklubnak több járt volna, de látszólag beletörődtek a szerényebb összegbe. A Manager Magazin szerint a képmutató elégedettség mögött az húzódott meg, hogy időközben titokban létrejött a szerződés a Kirch-konszernnel a "felárról".

A Kirch-konszern az első három évre 30 millió márkát (15,4 millió eurót) ígért, a 2003-2004-es szezontól kezdve pedig ennél is több, 50 millió márka (25,6 millió euró) lett volna esedékes, ha a Kirch időközben nem jut csődbe.

A hamburgi magazin állítása: a Kirch két szezonban összesen 40 millió márkának megfelelő összeget fizetett ki eddig az FC Bayernnek, különböző marketingszerződések címén.

Frank Mackerodt, a Hamburger SV felügyelőbizottságának tagja úgy nyilatkozott, hogy ha igazak a hírek, akkor a versenyfeltételek eltorzításáról van szó. Szerinte a bajoroknak nem csak a pótlólagos bevételeket kell leadniuk a ligának, de esetleg az adott időszakban szerzett bajnoki címtől is meg kellene fosztani a klubot, hisz a pénzt játékosvásárlásra is fordították.

Uli Hoeness, az FC Bayern menedzsere cinikusan fogadta a felzúdulást, a Bayernnel szemben mindig is tapasztalható irigységről beszélt, s arról, hogy már megint okosabbak voltak, mint a világ többi része.