Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben Törökországban táborozott az Újpest, a Győr, a Videoton , a Sopron és a Siófok, míg Cipruson az MTK, FTC, ZTE hármas vert tanyát. A Fradi és az MTK másodszor tért vissza a napfényes szigetre, ami húsznapos ideális felkészülést jelentett Garami József és Egervári Sándor legénysége számára. A ciprusi futballturizmus kialakulásának és az ottani táborozások anyagi vonzatának próbáltunk utánajárni.
Részvénytársasággá alakult a Ferencváros

Átalakulással létrejött a Ferencváros labdarúgását működtető részvénytársaság. Az FTC Labdarúgó és Sport Kft. taggyűlése még a 2002-es évben fogalmazta meg azt a szándékát, hogy a kft.-t részvénytársasággá kívánja átalakítani.
Az egyelőre zárt körűen működő részvénytársaság a sikeres átalakulást követően - hasonlóan az üzletág fejlett európai képviselőinek stratégiájához - a közeljövőben tőzsdei bevezetést tervez. A részvénytársaságot a cégbíróság 2003. január 31-én, FTC Rt. néven jegyezte be, de a név várható módosításáról később dönt majd a társaság.
Az FTC Rt. igazgatóságának tagjai: Várszegi Gábor, Kenedi Róbert, Sugár András, Albert Flórián, dr. Sárközy Tamás.
A társaság várhatóan az első közgyűlésen alaptőke-emelésről határoz majd.



Szűcs Mihálynál, aki csak névrokona a Ferencváros időközben Szombathelyre igazolt saját nevelésű játékosának, nem találhattunk volna autentikusabb személyt a ciprusi futballturizmus megismerésénél. A magyar csapatok ciprusi edzőtáborozásait, így például a Fradi larnacai túráját tavaly és idén is Szűcs úr szervezte, aki szívesen állt rendelkezésünkre, hogy egy kicsit bepillanthassunk az ottani körülményekbe.

- Mikor fejlődött ki a mára külön iparággá vált ciprusi futballturizmus?
- 1997-98-ban a helyiek úgy döntöttek, télen sem zárják be a szállodákat, alapáron fogadják a vendégeket, ez által a személyzetet sem kellett elküldeni kényszerszabadságra. Cégem, a Hungarosport által tíz éve szervezem a magyar csapatok ciprusi edzőtáborait, a Ferencvárosét például tavaly és idén is én bonyolítottam le.

- Mennyibe kerül egy 10 napos edzőtábor?
- Attól függ, hogy milyen ellátást kérnek a vezetők. A szigeten három-, négy- és ötcsillagos szállodák közül lehet válogatni, s nem mindegy, milyen légitársasággal repülnek a csapatok, A ciprusi légitársaság például idén már nagyon korrekt árakon szállította a vendégeket, s hetente kétszer, kedden és pénteken repül Nicosia és Budapest között. Így aztán a repülőjeggyel együtt 4 millió 200 ezer forinttól 8 millióig terjedhet a klubok kiadása a 10 napos túrákon.

- A múlt héten hány csapat edzőtáborozott Cipruson?
- 62 klubcsapat, továbbá a magyar, bolgár és román A válogatott, a svéd, a macedón és a bosnyák U 21-es gárda.

- Idényenként ez a szám mekkora?
- Január, februárban általában 120 csapat alapozik Cipruson.

- Melyik a legfelszereltebbb sportcentrum a szigeten?
- Egyértelműen az Alpha, ahol a Fradi is készül, persze a többiek sem panaszkodhatnak a körülményekre. Itt általában 18-20 fokos hőmérséklet, kifogástalan talajú pálya várja a futballistákat. Az MTK Paralimnin lakott, s az onnan négy kilométerre lévő Protaraszra járt be edzésekre, míg a ZTE Episcopiban ütötte fel a főhadiszállását, ez egy 15-20 házból álló kis falu, négy csillagos szállóval, s a zalaiak két pályán is gyakorolhatnak. Cipruson elsőként Aya Napán futtatták fel a futballturizmust, ahol 15, príma gyepszőnyeggel ellátott pályát alakítottak ki, amit hetente 40 csapat vesz igénybe. Az említett, larnacai Alpha sportcentrumban pedig 5 pályán edzhet Garami József legénysége, emellett uszoda és kondicionálóterem is a játékosok rendelkezésére áll.

Ki nyeri a Borsodi Ligát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=47640

- Az ellátásra nem szoktak panaszkodni a vendégek?
- Ez a legritkább esetben fordul elő. Az általam szervezett edzőtáboroknál ragaszkodom a svédasztalos étkeztetéshez, amihez bőséges gyümölcsleveket fogyaszthatnak a játékosok, s a csomagárban benne foglaltatik a napi kétszeri mosatás is. Persze ezen kívül fontos még, hogy az edzők kedvükre válogathatnak az edzőpartnerek között. Persze felmerülhetnek extraköltségek is, ilyen volt, amikor a Fradi napi két edzőmeccset kötött le, továbbá fizetni kell a világításért is. Viszont alig akad olyan igény, amit Cipruson ne tudnának kielégíteni.

- A török és a ciprusi edzőtáborozás körülményei között milyen különbséget lát?
- Korábban próbálkoztam török, görög és spanyol edzőtáborokkal is, de árban a ciprusi a legkedvezőbb. No meg az említett országokban ilyenkor javában zajlik a bajnokság, ezért nehéz edzőpartnert találni, míg Cipruson ez ügyben is a bőség zavarával küzdhetnek honi csapataink.

Bánki József