Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgás élő legendája, Sir Bobby Robson kedden, február 18-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Méghozzá Németországban, Leverkusenben, a Bayer elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéssel. Robson még mindig ereje teljében van, olyannyira, hogy munkaadója, Freddy Shepherd, a Newcastle United elnöke szerint a szakvezető még öt év múlva is a helyén lesz.

Amikor Shepherd 1999-ben szerződtette Robsont, olyan kontraktust kötött vele, amilyenre aligha volt példa a futballtörténelemben: a mester folyamatosan egyéves szerződéssel rendelkezik. Azaz: csak rajta múlik, hogy mikor bontja fel a megállapodást.

A newcastle-i születésű Robson úgy vette át 1999-ben a csapatot, hogy az hátulról a harmadik volt, kieső helyen állt, ráadásul az együttes sztárja, Alan Shearer teljesen formán kívül volt, és a visszavonulást fontolgatta.

"Robson behívatott az irodájába, és hosszasan elbeszélgetett velem. Azt mondta, én ennél sokkal többet tudok, s ha nem emberelem meg magam, akkor könnyen a tartalékok között találhatom magam. Szóval, alaposan helyre rakott. És mi történt? Első hazai meccsünkön nyolc nullra vertük a Sheffield Wednesdayt, és én öt gólt rúgtam!" - emlékezett a szarkák csapatkapitánya. Három és fél év alatt Robson a kiesőjelöltből bajnokesélyest formált, ugyanis jelenleg a Newcastle harmadik helyen áll a Premiershipben.

Robson nem kevesebb, mint 54 évet töltött élete eddigi hét évtizedéből a labdarúgásban. Először játékosként, majd miután a Fulhamben, illetve a West Bromwich Albionban - meg az angol válogatottban, ahol húsz alkalommal jutott szóhoz - befejezte pályafutását, 34 éves korától menedzserként.

1967-ben a Vancouver Royals kispadján mutatkozott be, Kanadában, majd régi csapata, a Fulham (1968/1969) következett. Első nagy sikerkorszaka 13 évig tartott, 1969-től 1982-ig az Ipswich Town menedzseri posztján. Robson zajos sikereket aratott a korábban szürke és nem is túl népszerű suffolki klubnál: 1978-ban FA-upát, 1981-ben UEFA-kupát nyertek, s két ízben hajszállal maradtak le a bajnoki címről.

Olasz védővel erősítene a Newcastle/sport/focivilag/20030110olasz.htmlFigót a Manchester és a Newcastle hívja/sport/focivilag/20030106figot.htmlMaradona golfozni fog/sport/focivilag/20030126maradona.html

1982-ben felkérték a válogatott menedzserének, s három világbajnokságon (1982, 1996, 1990) dirigálta az oroszlánosokat. Mexikóban csak "Isten keze", azaz Maradona ütötte el Barnesékat a négy közé jutástól, négy évre rá, Olaszországban pedig a későbbi aranyérmes Németország ejtette ki Robson válogatottját minden idők egyik legizgalmasabb tizenegyespárbajában.

"Nem tudok megbocsátani Maradonának, mert csalással ejtett ki bennünket" - kesereg még 17 évvel a történetek után is. "Ennek ellenére van hozzá erőm, hogy elismerjem: ő volt minden idők legnagyobb labdarúgója!"

"Az olaszországi kiesés még ma is fáj" - folytatta Robson. "Azt hiszem, soha nem fogom túltenni magam azon a balszerencsés tizenegyespárbajon. Biztos vagyok benne, hogy ha mi jutunk a döntőbe, akkor még a németeknél is simábban verjük az argentinokat."

A vb után Robson elszegődött a holland PSV Eindhovenhez (1990-1993), ahol Romário is a keze alatt játszott. Útja Hollandiából Portugália - Sporting Lisboa (1993-1994), majd Porto (1994-1997) - vezetett, utóbbi klubnál Lipcsei Péter edzője volt. 1997-ben a Barcelona menedzsere lett, itt Ronaldót is edzette. 1998-ban még egyszer vissztért Eindhovenbe, majd 1999 nyarán, immár 66 éves korában hívták a Newcastle-hez.

Ch. Gáll András