Vágólapra másolva!
Február 12-én összesen 27 barátságos válogatott mérkőzést rendeznek világszerte, de az egyik legkülönösebb ezek közül minden bizonnyal az Anglia-Ausztrália összecsapás lesz. A háromoroszlánosok szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson ugyanis a két félidőben két teljesen különböző csapatot szeretne pályára küldeni, és összesen nyolc újoncot avathat - köztük azt a Wayne Rooney-t, aki ezzel minden idők legfiatalabb angol játékosa lehet.

A szakvezető a szombati bajnokik után hirdette ki 27 fős keretét, és a névsor nem kis meglepetést keltett Anglia-szerte. A listára ugyanis összesen nyolc újonc került fel, köztük olyan labdarúgók is, akik klubcsapatukban egyáltalán nem számítanak kezdő embernek. Eriksson korábban is sokat kísérletezett a barátságos meccseken, többször is előfordult, hogy majdnem az összes játékosát lecserélte a kilencven perc során, de arra így is kevesen számítottak, hogy ekkora fiatalításba kezd. Olyan rutinos, és biztos válogatottnak számító labdarúgók maradtak ki a keretből, mint David Seaman, Gareth Southgate, vagy Robbie Fowler, míg Steven Gerrard és Emile Heskey sérülés miatt nem állt a tréner rendelkezésére.

Néhány újonc meghívása egyáltalán nem okozott meglepetést. A Charlton Athletic középpályásának, Scott Parkernek a válogatottban való kipróbálását már nem csak a focista edzője, Alan Curbishley, hanem az újságírók is sürgették, és kétségtelen, hogy az utánpótlás-válogatottból éppen hogy csak kiöregedett játékos ebben a szezonban kiváló teljesítményt nyújtott. Hasonló a helyzet a Southampton csatárával, James Beattie-vel, aki a legeredményesebb angol csatárnak számít a maga 16 találatával, és annak is ideje volt, hogy a Leeds United portásának, Paul Robinsonnak is adjanak egy lehetőséget - Seaman ugyanis már nem sokáig fog a kapuban állni. A Fulham középpályásának, Sean Davisnek, illetve a Newcastle labdarúgójának, a huszadik életévét jövő kedden betöltő Jermaine Jenasnak a meghívása már jobban megkérdőjelezhető, de kétségtelen, hogy ők is remekül futballoznak az utóbbi időben, és alapembernek számítanak klubjukban.

Az angol média Eriksson vérére vágyik (2002.10.29.)/sport/focivilag/20021029azangol.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550

További négy futballista viszont úgy mutatkozhat be szerdán az ausztrálok ellen a nagyválogatottban, hogy még klubcsapatában sem számít alapembernek. A legnagyobb meglepetést a minap az Arsenalból a Birmingham Citybe szerződött védő, Matthew Upson beválogatása okozta: kétségtelen tény, hogy a hátvéd nagy tehetségnek számít, nemrégiben még rendszeresen játszott az U21-es válogatottban, azonban az Arsenalban egyáltalán nem kapott lehetőséget, és a Birminghamben még csak két mérkőzésen szerepelt - Eriksson ennek ellenére szeretné kipróbálni.

A Charlton Athletic középpályása, Paul Konchesky is csak csereként kap játéklehetőséget az utóbbi időben, akárcsak az Arsenal támadója, Francis Jeffers - igaz, ők a utánpótlás-válogatott meghatározói emberei voltak tavaly. Az igazi szenzációt azonban Wayne Rooney jelölése jelentette: az alig 17 esztendős támadó csak ebben a szezonban került fel az Everton első csapatához, eddig mindössze húsz élvonalbeli találkozón lépett pályára, és csak hatszor volt kezdő. Rúgott három gólt, majd kapott egy piros lapot, ami miatt három meccsről eltiltották.

Azt senki sem tagadhatja, hogy hatalmas tehetség, és az angol sajtó elképesztő felhajtást csinált körülötte, Eriksson pedig úgy vélte: ha már lúd, legyen kövér, és őt is behívta a nemzeti csapatba. Ha Rooney pályára lép az ausztrálok ellen az Upton Parkban, akkor ezzel minden idők legfiatalabb angol válogatottja lehet: akkor ugyanis csupán 17 éves és 111 napos lesz, az előző rekordot pedig bizonyos James Prinsep tartja, aki a Clapham Rovers futballistájaként 17 évesen és 253 naposan mutatkozott be a háromoroszlánosok színeibe Skócia ellen - még 1879-ben.

Márpedig annak meglehetősen nagy a valószínűsége, hogy Rooney játéklehetőséget kap, Eriksson ugyanis megígérte a nagy kluboknak, hogy sztárjaikat csak egy félidőn keresztül játszatja majd. Mindez azt jelenti, hogy az első játékrészben a legerősebb angol csapat szerepel majd (Beckhammel, Rio Ferdinanddal, Sol Campbellel, Scholesszal, Owennel), majd a szünet után jöhetnek a fiatalok. Előzetes számítások szerint a második félidőben egyetlen 25 évesnél idősebb focista sem lesz a pályán az angoloknál. Rooney tehát nem is tévedett olyan nagyot, amikor először azt hitte, hogy meghívója "csak" a 21 éven aluliakhoz szól.