Vágólapra másolva!
Az osztrák labdarúgás egykoron a magyarral együtt a világ élvonalába tartozott, és bár a sógorok futballja manapság jobb a miénknél, azt nem lehet mondani, hogy akár Európában is a legjobbak közé tartozna. Nyugati szomszédainknak a 2008-as Európa-bajnokság rendezésének elnyerése sokat segíthet, és az osztrák futball fő mecénása, Frank Stronach legújabb ötlete szerint a következő szezonban az utánpótlás-válogatottat a bajnokságban kellene elindítani annak érdekében, hogy az Eb-re összeálljon egy végső győzelemre is esélyes gárda.

Az osztrák futballdrukkerek a kilencvenes években nem sok mindennek örülhettek: a válogatott ugyan ott volt az 1990-es és az 1998-as világbajnokságon is, de mindkettőn leszerepelt, klubcsapataik közül pedig a Salzburgnak és a Sturm Graznak volt kisebb fellángolása a nemzetközi porondon. A fővárosi egyesületek azonban az elmúlt évtizedben szinte teljesen háttérbe szorultak: a Rapid Wien utoljára 1996-ban, míg az Austria 1993-ban nyert bajnoki címet, és 1996 óta egyik gárda sem tudta elhódítani az osztrák kupát. Az egykoron Bécs-központú osztrák foci centrumja "vidékre" került, ám ez valószínűleg már nem tart sokáig, hiszen jelenleg az Austria Wien áll a bajnokság élén, mégpedig 13 pont előnnyel, és ez szinte kizárólag az egyesület tulajdonosának, Frank Stronachnak, illetve az ő pénzének köszönhető.

Stronach a kilencvenes évek közepén vette meg magának a patinás bécsi egyesületet, és azóta rengeteg pénzt költött a klubra. Persze van miből: az egykoron 22 esztendősen földönfutóként Kanadába emigrált "Frankie Boy" mosogatóból milliárdossá küzdötte fel magát Észak-Amerikában, övé a Magna International nevű, autóalkatrészeket gyártó cég, amelynek évi forgalma több mint 14 milliárd dollár, ráadásul versenylóistállója is rengeteget hoz a konyhára. Amikor visszatért Ausztriába, és megvásárolta a bécsi lila-fehéreket, akkor az Austria hívei a megváltót látták benne, és lassan, de biztosan Stronach nem csak az egyesület, hanem a teljes osztrák labdarúgás irányítását magához vette. Amikor 1999-ben a Bundesliga, vagyis az osztrák bajnokság első embere lett, akkor a Sturm Graz, a Grazer AK és az FC Tirol (vagyis a bécsi klubok legnagyobb ellenfelei) ellene szavaztak, és vétót emeltek, mondván, miként állhat a bajnokság élén egy olyan valaki, aki az egyik egyesület tulajdonosa. Azóta ezek a hangok már elhallgattak, köszönhetően annak, hogy a Bundesliga Stronachnak köszönhetően sokkal nagyobb televíziós bevételekhez jutott, amiből mindegyik klub profitált.

Persze Stronach sokkal ambíciózusabb annál, mint hogy megelégedjen azzal, hogy ismét bajnokcsapatot csinál az Austriából - mert ez már most, a pontvadászat felénél majdnem biztos. Azt szeretné, ha a klub a nemzetközi porondon is meghatározó erővé lépne elő, ezért sztárokra volt szüksége: az ősszel ennek megfelelően érkezett a spanyol Deportivo brazil válogatott focistája, Djalminha, a kispadra pedig a német szakvezető, Christophe Daum. Azt persze csak a következő szezonban tudjuk meg, hogy ez mire lesz elég a Bajnokok Ligájában, de Stronach máris előállt újabb ötletével, amivel a válogatottat szeretné "felturbózni", legkésőbb a 2008-as, hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Az Austria tulajdonosának elképzelése szerint a következő pontvadászatban ugyanis el kellene indítani az osztrák bajnokságban az utánpótlás-válogatottat is, amely így valóságos klubcsapatként működne.

A terv szerint a JUNO (Jung-Nationalmannschaft Österreich, azaz fiatal osztrák válogatott) a bajnokság többi tíz együttesével kétszer-kétszer mérkőzne, egyszer az ősszel, egyszer pedig tavasszal, és ezek a meccsek nem a bajnoki pontokért, hanem pénzért mennének: a találkozókon a győztesek négyszázezer schillinget (29 069 euró) kapnának. A meccseket mindig az adott klubcsapat otthonában rendeznék, a pénzdíjat pedig szponzorok útján szereznék be. A JUNO-ban a 23 éven aluli focisták szerepelhetnének, akiket ezekre a meccsekre a klubok kötelesek lennének elengedni. Kérdés, hogy az ötlethez (amelyet Stronach kedden, az osztrák Bundesliga egyesületeinek soros ülésén szeretne felvetni) mit szólnak az egyesületek, és mi lenne azokkal a focistákkal, akik már ilyen fiatalon idegenlégiósként keresik a kenyerüket. Egyvalami azonban biztos: Stronach eddig minden elképzelését megvalósította az osztrák fociban.