Vágólapra másolva!
Jövő szerdán szó szerint és nem csak jelképesen hazai pályán, Tel-Avivban rendezik az Izrael-Örményország barátságos labdarúgó-mérkőzést. Izraelben kilenc nap híján egy éve nem került sor nemzetközi találkozóra.

Az európai szövetség a feszült politikai helyzetre hivatkozva, biztonsági okokból tiltotta meg az izraeli válogatottnak, illetve a különféle kupaküzdelmekben érdekelt klubcsapatoknak, hogy otthon játszanak, a vendégek azonban ennek ellenére elfogadták a meghívást, és felnőtt, valamint U21-es együttesük is pályára lép.

A 44 ezer férőhelyes Nemzeti-stadionban megrendezésre kerülő összecsapások az első nemzetközi meccsek lesznek azóta, hogy az UEFA tavaly március elején életbe léptette szankcióját, miután egy palesztin fegyveres három embert megölt, harmincat pedig megsebesített egy tel-avivi étteremben. Az esetnek szenvedő alanya volt Yssi Abuksis és Assi Domb, a Hapoel Tel-Aviv és az izraeli válogatott két labdarúgója is, de ők csodával határos módon karcolás nélkül úszták meg a merényletet.

Legutóbb éppen a Hapoel játszhatott megszokott körülmények között UEFA Kupa-meccset: 2002. február 21-én a Parma ellen 0-0 volt az eredmény.

A válogatottat az izraeli szurkolók még régebben, 2001. október 27-én láthatták utoljára hazai környezetben, akkor 1-1-es döntetlent hozó világbajnoki selejtezőn Ausztria volt az ellenfél.