Vágólapra másolva!
Örök dilemma a Real Madrid vezetőségében: honnan, hogyan erősítsen a világ legkiválóbb futballklubja. Az egyik verzió a kész világsztárok, alkalmasint aranylabdás félistenek (Figo, Zidane, Ronaldo) leszerződtetése, a másik a saját nevelésű fiatalok (Raúl Bravo, Minambres, Portillo, Pavón, Rubén) feláramoltatása a nagycsapat keretébe. Mindkét megoldás célravezető, de a jelek szerint létezik egy harmadik út is: "félkész" brazil reménységek megvásárlása, szinte bagóért.
Kaká már világbajnok


A három említett ifjonc közül Kakát kevés híján már az elmúlt szezonban leigazolta a Madrid, s a srác játszott a Világválogatottban december 18-án, a Bernabéu-stadionban, a 3-3-as döntetlennel végződött centenáriumi mérkőzésen, sőt még szerzett is egy gólt. Kaká - polgári nevén Ricardo Izceson dos Santos - 20 éves, az FC Sao Paulo csatára, 184 centi, és a kapu előtt fejjel, lábbal egyaránt életveszélyes. Kaká júniusban a világbajnokságot nyert brazil válogatott tagja volt, bár szóhoz nemigen jutott. Nem tipikusan brazil az életpályája, Brasíliában, a fővárosban született, apja mérnök, édesanyja tanárnő, a család tehetős - Kaká nem szükségből futballozik, hanem azért, mert ez a hobbija.

Kaká már be is jelentette, hogy küszöbön áll Spanyolországba szerződése, amit az is siettethet, hogy két világbajnok társa, Ronaldo és Roberto Carlos is a Madrid játékosa. Csakhogy a Milan is érdeklődik a csatár iránt, s vélhetően oda kerül a játékos, ahol többet kínálnak érte. A Sao Paulo ugyanis csődközeli állapotban van: "Nem adnánk el Kakát a világ minden kincséért sem, ha a pénztelenség nem vinne rá bennünket" - nyilatkozta Carlos Augusto de Barros, a Sao paulo edzője. "Csakhogy sürgősen húszmillió dollárra van szükségünk."

Kaká mentheti meg a Sao Paulo FC-t/sport/focivilag/20030204kaka.htmlGödörben a Real Madrid/sport/focivilag/20030204godorben.htmlRaúl a MU kedvéért elhagyná a Realt/sport/focivilag/20030203raul.html

Kaká mögött közvetlenül két másik fiatalember, Robinho és Diego szerepel a madridi kívánságlistán. Ők ketten a Santos - Pelé egykori csapata - labdarúgói. Mindkettejüket a Királyhoz hasonlítják, és nem is alaptalanul.

Robinho csatár, tizenkilenc éves, törékeny, alig egy méter hetven centi, s mindössze hatvan kilót nyom. Korábban már a Bayern München is megkörnyékezte a Sao Vicente-i születésű Robinhót, de sikertelenül. Nemcsak Peléhez, hanem Garrinchához is hasonlították már.

Diego tizenhét éves, és ugyanazt játssza, amit Raúl: hátravont középcsatárt. Diegót már gyerekkorában leszerződtette a Nike - akárcsak Kurnyikovát tízévesen az Adidas -, mert a világ legnagyobb sportszergyártója benne látja a jövő nagy futballcsillagát. Robosztusabb, mint Robinho - 173 centi és hozzá 73 kiló -, ő állítólag kiköpött Pelé, s azt állítja magáról, ugyanúgy isteni adomány nála a futballtudás, mint a Fekete Gyöngyszemnél volt.

Mivel mindkettejük szerződése lejár 2004 nyarán, könnyen lehet, hogy pénzügyi okokból - csak akkor, amikor ingyen igazolhatók lesznek - vásárolják meg őket Európából.

Ch. Gáll András