Vágólapra másolva!
A januári átigazolási szezonban Angliában elsősorban a tabella alsó felében szereplő együttesek igazoltak új játékosokat, a nemzetközi kupaporondra való kijutásért küzdő gárdák nem nagyon költöttek focistákra. Az egyik kivételt ez alól a Manchester City jelentette, amelynek hosszas huzavona után csak sikerült megszereznie a válogatott támadót, Robbie Fowlert a Leeds Unitedtől. A csatár egyszer már majdnem aláírt a Cityhez, hogy az utolsó pillanatban meggondolja magát - majd ismét beleegyezzen a transzferbe.

Kevin Keegan, a Manchester City mestere már a bajnokság előtt kijelentette: annak ellenére, hogy együttese újoncként szerepel a Premier League-ben, elsődleges célja a nemzetközi kupaporondra való kvalifikáció. Ennek érdekében nyáron sem sajnálta a pénzt, hiszen olyan focisták érkeztek a gárdához, mint Marc-Vivien Foé, Peter Schmeichel vagy Nicolas Anelka, akik közül különösen a francia támadó vételára volt igencsak jelentős összeg. A befektetés azonban kifizetődőnek ígérkezett, mert a csapat remekül szerepel, és bár jelenleg "csak" a középmezőny alsó felében tartózkodik, minden esélye megvan arra, hogy előrébb lépjen, és versenyben legyen az UEFA-kupás helyezésekért.

A szakvezető legnagyobb problémája az volt, hogy csupán egyetlen igazi gólvágóval rendelkezett Anelka személyében. A francia csatárra nem lehet panasz, már 11 találatnál tart, csatártársainak azonban már nem megy ilyen jól a játék. Még leginkább Shaun Goater az, aki rendre eredményes, eddig hatszor vette be az ellenfelek hálóját, ám ő nagyon sérülékeny, és már rengeteg mérkőzést ki kellett hagynia. A többi csatár pedig sehogyan sem találja góllövő cipőjét: Huckerby csak egy gólt szerzett, Mackem még annyit sem, Wanchope és a nyáron igazolt argentin Vuoso pedig egyetlen találkozón sem lépett pályára. Nem csoda tehát, hogy Keegan legfőbb célja a téli átigazolási időszakban az volt, hogy szerezzen egy vérbeli támadót, és első számú kiszemeltje Fowler volt.

Az egykori liverpooli futballista elképesztő elismertségnek örvend Angliában, a közvélekedés szerint nincs még egy olyan játékos, aki úgy érezné a kaput, mint ő, és annak ellenére is rendkívül nagyra tartják, hogy az elmúlt két esztendő nem sikerült valami jól a számára. A Liverpoolnál kikerült a kezdő tizenegyből, majd miután 2001 novemberében 11 millió fontért eladták a Leeds Unitednek, csípősérülése miatt csak keveset játszott, ebben az idényben csupán nyolc találkozón szerepelt. Keegan akkor dolgozott vele, amikor szövetségi kapitány volt, és úgy vélte, hogy keze alatt Fowler ismét régi fényében csilloghat, és a Leeds sem nagyon bánta, hogy megválhat a sérülékeny focistától, hiszen pénzügyi problémáin nagyot segített volna a transzfer. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy a csatár a manchesteriekhez igazoljon, és január 13-án a két klub meg is egyezett abban, hogy Fowler hétmillió fontért a Cityhez igazolhat. Egy nappal később a játékos is megegyezett a manchesteri egyesülettel, a következő napon pedig átesett az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálaton is. Már csak a szerződést kellett volna aláírni, amikor Fowler meggondolta magát, és úgy döntött, hogy mégis inkább marad a Leedsben.

A játékos azt állította, hogy úgy érzi: tartozik annyival a yorkshire-i egyesületnek, hogy megszolgája az érte még 2001-ben kifizetett összeget. Igen ám, de ennek a fejleménynek nem csak Keegan nem örült (ami teljességgel érthető), hanem Terry Venables, a Leeds mestere sem nagyon, mivel ő már zsebben érezte a Fowlerért kifizetendő összeget, és ebből a pénzből szerette volna megszerezni a brazil Klébersont. Ráadásul a klub vezetősége is biztos bevételként könyvelte el a pénzt, és amikor az mégsem érkezett meg, új bevételi forrás után nézett, és a középhátvéd Jonathan Woodgate-et akarta eladni a Newcastle-nak. A csapat szempontjából viszont a védő sokkal fontosabb embernek számít, hiszen rendszeresen játszik, így Venables kijelentette: amennyiben Woodgate-et eladják, úgy lemond a kispadról. A Leeds szempontjából tehát a lehető legrosszabbkor jött, hogy Fowler mégis nemet mondott a transzferre, és valóságos deus ex machinaként hatott, hogy a csatár szerdán ismét meggondolta magát, és megint beleegyezett az átigazolásba.

A legújabb hírek szerint a csatár három és fél éves szerződést fog aláírni a Manchester CItynél csütörtökön, és a Leeds hatmillió fontot kasszírozhat érte: a felét azonnal átutalják az egyesületnek, a másik fél pedig akkor érkezhet meg, ha Fowler meghatározott számú találkozón pályára lép új egyesületében. Most már csak a játékoson múlik, hogy képes lesz-e ismét olyan teljesítményt nyújtani, mint pályafutása csúcsán a Liverpoolban, amikor a drukkerek csak Godnak, azaz Istennek becézték. Ha a hamarosan sorra kerülő manchesteri derbin a MU ellen betalál, akkor a City drukkerei azonnal a szívükbe zárják majd.