Vágólapra másolva!
Miközben jól kezdődött a Barcelona számára a Van Gaal utáni időszak - szerdán este 1-0-s győzelem Lisszabonban, barátságos mérkőzésen a Benfica ellen, Mendieta góljával, a kispadon Antonio "Tono" del la Cruzzal, a megbízott edzővel -, a Sport című helyi lap értesülése szerint egy "régi bútordarab", az argentin César Luis Menotti lehet a csapat vezetőedzője. Első nekifutásra fél évre, azaz a szezon végéig, de utána további egy évadra opciója lesz a 65 éves veterán szakembernek.

Menotti, az 1978-as világbajnok argentin válogatott legendás szövetségi kapitánya pénteken érkezik Madridba, ahol tárgyal a Barça vezetőivel - Joan Gaspart elnökkel és Javier Pérez Farguell klubigazgatóval - leszerződéséről. Azok a nevek, amelyek a hét elején forogtak közszájon - a jugoszláv Radomir Antic és a "házon belüli megoldás", Carles Rexach - már háttérbe szorultak Menottié mögött. Rexach például ma, azaz csütörtökön bejelenti, hogy nem vállalja az edzősködést.

Menotti újra edzősködik/sport/focivilag/20020318menotti.htmlBarcelonahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36311

Menotti csaknem hajszálpontosan húsz évvel azután érkezik a csapathoz, hogy 1983. március 3-án először szerződött a Barcelonához. Akkor Udo Latteket váltotta a csapat élén - a szituáció kísértetiesen hasonlított a mostanira. A pazar játékoskeretet felvonultató csapat - Maradona, Schuster, Alexanko, Migueli, Marcos Alonso, Julio Alberto, Carrasco - mindent elbukott, Menotti, a "Sovány" (El Flaco) összekapta a társaságot. Igaz ugyan, hogy 15 hónapos regnálása alatt mindkétszer a Javier Clemente dirigálta Athletic Bilbao nyerte a bajnokságot, a Copa del Rey és a spanyol szuperkupa viszont a Barcelonáé lett. Második szezonja botrányos mérkőzéssel zárult: Maradona és két társa összeverekedett az ellenfél játékosaival a Bilbao elleni rangadón.

Menotti játékosként a Rosario Central, a River Plate, a Racing de Avellaneda, a Juventus de Sao Paulo, a Boca Juniors, a New York Generals és a Santos szolgálatában állt 1969-es visszavonulásáig. 1970-ben kezdte edzői pályafutását, amelynek fénypontja az 1978-as argentinai vb megnyerése volt, továbbá az 1979-es junior világbajnoki aranyérem, Japánban. (Itt tűnt fel maradona és Ramón Díaz). Irányította még a mexikói válogatottat, a Boca Juniors, a Newell's Old Boys (amellyel bajnoki címet szerzett), a River Plate, az Huracán, az Independiente; az uruguayi Penarol; az olasz Sampdoria, továbbá az Atlético Madrid és a Barça együttesét.

Ch. Gáll András