Vágólapra másolva!
Bár az EFE spanyol hírügynökség az FC Barcelona egyik alelnökére hivatkozva világgá röpítette a csapat edzője, Louis van Gaal küszöbön álló menesztését, a helyzet nem olyan egyszerű. Az El Mundo Deportivo számításai szerint minimum négymillió euró - közel egymilliárd forint - végkielégítést kellene fizetni a holland "mágusnak".

Van Gaal három évvel ezelőtt "úri gesztusként" közös megegyezéssel vállalta a távozást a csapat éléről, nem tartott igényt egyetlen pesetára sem - ezúttal világossá tette: még egyszer nem követi el ezt a hibát. Többek között ezt is közölte Joan Gaspart klubelnökkel azon a rögtönzött megbeszélésen, amelyet vasárnap hajnalban, a Valenciától elszenvedett 4-2-es vereség után folytatott a Nou Campban. Tudniillik Gaspart már ott és akkor felvetette Van Gaal távozásának lehetőségét, csakhogy a hollandus leszögezte: nem tekint el a szerződése hátra lévő másfél esztendejére járó összegtől.

FC Barcelonahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36311

Van Gaal a nyáron két évre írt alá a katalán klubhoz, plusz egy év opcióval. Évi alapfizetése 1,9 millió euró, ami a különféle prémiumokkal és ösztönzőkkel 3 millióra emelkedhet. Természetesen a jelen körülmények között, amikor a Barca nem a bajnoki címért, hanem a kiesés elkerüléséért harcol, a prémiumoknak csak egy töredéke jöhet szóba, s az első évadnak is letelt a fele. Summa summarum: egyoldalú szerződésbontás esetén mintegy négymillió euró járna Van Gaalnak.

A jelen állás szerint a holland már a hét végi, Celta Vigo elleni meccs előtt távozhat, amennyiben a vezérkar nem tud egyezni Bernd Schusterrel, a második ligás Jerez szakvezetőjével. A 43 éves "Szőke Angyalnak" érvényes szerződése van az andalúz csapattal, de sem ő, sem a játékosok nem kapják rendben a fizetésüket, ezért az ürügy megvan a szerződésbontásra.

Schuster - aki 1980 és 1988 között volt a Barcelona játékosa, majd két évet a Real Madridnál, további hármat pedig az Atlético Madridnál töltött - roppant népszerű a Nou Campban, már a nyáron is szóba került Carles Rexach utódjaként, az öt alelnök közül többen is őt favorizálták. Gaspart a közelmúltban közvetítőn keresztül felvette a kapcsolatot Schusterrel - a közvetítő a tréner üzleti ügyeit évtizedek óta intéző személy volt, aki nem más, mint Gaby Schuster, a "Szőke Angya" felesége. Schuster szerződtetését egy másik barcelonai legenda, a kilencvenes évek első fele BL-győztes Dream Teamjének szakvezetője, Johan Cruyff is támogatja.

Ch. Gáll András