Vágólapra másolva!
Amióta a VfB Wolfsburg együttesét a Volkswagen-gyár támogatja, meglehetősen nagyok a célkitűzések a Farkasoknál. A hosszú távú tervek szerint az egyesületnek öt éven belül ott kell lennie a Bajnokok Ligájában, a csapatnak pedig addigra a nemzetközi futballélet közismert szereplőjévé kell válnia. Az első lépéseket sikerült megtennie a klubnak, azonban a télen az is eldőlt, hogy az esetleges sikereket már nem a jelenlegi edzővel, Wolfgang Wolffal érhetik el.

Pedig a klubhoz maximálisan illő névvel rendelkező szakembernek (a Wolfsburg mesterét hogyan is hívhatnák másként, mint Wolfgang Wolf) nagyon sokat köszönhet az egyesület. Amikor ugyanis Wolf 1998 márciusában átvette a csapat irányítását, a gárda története első élvonalbeli idényében a kieső helyen áll. Az új trénernek azonban sikerült benntartania a csapatot, sőt, a következő idényben a hatodik pozíciót szerezte meg az együttessel, és a Wolfsburg fennállása során először kijutott a nemzetközi porondra. Az UEFA-kupában a magyar Debrecen volt a csapat első ellenfele, és a németek ki is verték a Lokit, hogy a következő körben az Atlético Madrid parancsoljon megálljt nekik. Azóta ugyan a Wolfsburg idényről idényre rontott a helyezésén, de még a legutóbbi szezonban is a tizedik helyet szerezte meg.

Ekkor azonban már a klub vezetőségében ott volt a helyi Volkswagen-gyár képviselője is, és az autókonszern az elmúlt két és fél esztendőben olyan jelentős pénzt fektetett be az egyesületbe, hogy jogosan követelhette a nagy eredményeket. A nagy tervek első számú szülőatyja azonban nem annyira a Volkswagen, mint a klub menedzsere, Peter Pander volt, aki fejébe vette, hogy a Wolfsburgból európai élcsapatot csinál, és tervéhez sikerült megnyernie az autókonszernt is. Ennek megfelelően az egyesület nem fukarkodott a pénzzel: 2001 nyarán például tíz új futballista érkezett, és megkezdődött egy új, a céloknak megfelelő stadion felépítése, amely a Volkswagen Arena nevet kapta, és idén decemberben adták át. A legutóbbi, kissé félresikerült szezon után a jelenlegi idényre egyértelműen a nemzetközi kupaporondra való kijutás volt a cél, illetve az, hogy a klub "szürke egér" imidzsét, kilépjen a középcsapat skatulyájából.

A Bundesliga állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021214abundesliga.htmlEffenberg, a felpüffedt arcú harsonázó angyal/sport/focivilag/20020826acsaszar.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550

Ennek érdekében is igazolták le nem sokkal a bajnokság kezdete előtt Stefan Effenberget, és a terv kiválóan haladt, hiszen az őszi szezont ugyan a tizedik helyen zárta a csapat, de csak négy pont volt a lemaradása az ötödik pozíciótól. Ráadásul a télen a csapat tovább erősített: a Bayern Münchentől megszerezte Pablo Thiamot (tehát újabb ismert, a Bundesligában mindenképpen sztárnak számító futballistát), valamint az argentin Pablo Quatrocchit, akit már fél éve "üldözött" az egyesület. A dél-amerikai futballista 2005-ig írt alá a Farkasokhoz, és a két új szerzemény további alternatívákat adott a szakvezetőnek a hátsó alakzat összeállításához.

Mindezek tudatában kisebb meglepetést okozott, hogy a vezetőség január első napjaiban bejelentette: Wolf nyáron lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, és a következő szezonban új trénerrel vágnak neki. Az majd csak a tavaszi idényben derül ki, hogy a bejelentés milyen következményekkel jár majd: van, aki szerint profi egyesületre vall, hogy már most tisztában vannak azzal, mi lesz fél év múlva, mások szerint viszont nem egészséges, hogy a szakvezetőnek azzal a tudattal kell dolgozna: a következő idényben nem ő ül a kispadon. Ráadásul egyelőre még azt sem tudni, hogy ki lesz Wolf utódja, Pander csak annyit árult el, hogy egy olyan német szakembert keresnek, akinek nemzetközi tapasztalata is van.

Kérdés, hogy ez mit jelent: azt, hogy a keresett edzőnek külföldön kellett dolgoznia, vagy pedig annyit, hogy a nemzetközi kupaporondon kellett szerepelnie. Ha az első feltételnek kell teljesülnie, akkor a profilba csak kevesen illenek be, talán csak Jupp Heynckes, akit viszont élő kontraktus köt az Athletic Bilbaóhoz. Utóbbi feltételnek viszont többen is megfelelnek, a jelenleg munka nélkül álló szakemberek közül például Frank Pagelsdorf vagy Jürgen Röber is. Röberrel egyébként a Wolfsburg már korábban is tárgyalt, így a zuhanyhíradó szerint ő a legnagyobb esélyes a posztra.