Vágólapra másolva!
Amint az a hét végi, Wolverhampton Wanderers elleni FA-kupa mérkőzésen is kiderült (ahol a Farkasok 3-2-re nyertek), a Newcastle United leggyengébb pontja jelenleg a védelem. Nem csoda, hogy a csapat mestere, Bobby Robson a téli átigazolási időszakban elsősorban egy hátvédet szeretne igazolni, mégpedig a hírek szerint egy olasz játékost, a kérdés csak, az hogy ki is lehet ez a talján bekk.

A Newcastle 22 forduló után a negyedik helyen áll a Premier League-ben, lemaradása a listavezető Arsenallal szemben nyolc pont, ám a csapatkapitány Alan Sherar szerint a focisták még egyáltalán nem mondtak le az aranyéremről. Ehhez azonban elsősorban a védekezésen kellene javítani a Szarkáknak, hiszen az együttes összesen 29 gólt kapott eddig a pontvadászatban, aminél az első nyolcban lévő csapatok mindegyike kevesebbet kapott, de még a 16. pozícióban lévő Fulham hátsó alakzata is stabilabbnak bizonyult.

Mindez a probléma már az előző szezonban is fennállt, hiszen a Newcastle akkor is a legtöbb találatot kapta az élmezőnyben szerepelt gárdák közül (a Szarkák a legutóbbi pontvadászatot a negyedik helyen végeztek), és Bobby Robson a nyáron le is szerződtette az egyik legtehetségesebbnek tartott angol védőt, Titus Bramble-t az Ipswich Towntól, azonban neki eddig nem nagyon sikerült beilleszkednie, és többnyire csak a kispadon kapott helyet.

A téli átigazolási időszakban tehát a Newcastle első számú célja az, hogy egy jó képességű védővel erősítse meg játékoskeretét, és Robson mester december végén elismerte, hogy elsősorban egy olasz hátvédet kísér figyelemmel. "Nem vehetünk meg egy focistát csak a hírnév vagy egy menedzser ajánlása alapján, csak olyan játékost fogunk leigazolni, akit többször is láttunk. Van egy-két védő, aki elnyerte a tetszésemet, és különösen egy olasz hátvédet szeretnék megszerezni" - mondta a veterán szakember. Ezt követően természetesen azonnal megindultak a találgatások, hogy ki is lehet az ominózus talján futballista. Sokan az Internazionale válogatott futballistáját, Marco Materazzit vélték felfedezni a leírás mögött, aki pályafutása során már játszott Angliában, mégpedig az Evertonban, de ezt a "kacsát" Robson rögtön lelőtte, kijelentve, hogy ő túl drága lenne a Newcastle számára.

Beindult a francia játékospiac/sport/focivilag/20030109beindult.html

Az olasz negyedik vonalban szereplő Pro Vercelli gárdája januárban nyilvánosságra hozta, hogy egyik futballistáját, az olasz U19-es válogatottban is alapembernek számító Federico Pelusót a Newcastle is figyeli, és a hírt az angolok is megerősítették, ám ő sem lehet a Robson által említett játékos, hiszen nem valószínű, hogy a Premier Leauge-ben szereplő gárda egy olasz negyedosztályban focizó védővel szeretne erősíteni - legyen bármilyen tehetséges.

A találgatások tehát tovább folytatódtak, és előkerült Lorenzo Amoruso neve: ő olasz, tapasztalt, ráadásul évek óta Nagy-Britanniában futballozik, hiszen a skót Rangers FC játékosa. Amoruso korábban a glasgow-i együttes csapatkapitánya volt, ám az idény elején konfliktusba került a vezetőséggel, és távozása nagyon valószínűnek tűnt. Azóta ugyan rendeződött a helyzet, de sokan azt gondolták, hogy a Newcastle érdeklődése eredményes lesz. Nos, nem így történt: noha a Szarkák valóban felvették a kapcsolatot a focista ügynökével, Andrea D'Amicóval, ám a hírek szerint Amoruso most már inkább maradni szeretne a Rangersnél, így elutasította az angolok ajánlatát.

A Newcastle mindeközben bejelentkezett az Olympique Marseille-ben futballozó belga Daniel van Buytenért, kapcsolatba hozták a Lazióban szereplő holland Jaap Stammal, valamint a Barcelonában játszó Michael Reizigerrel is. Kérdés, hogy a decemberben emlegetett olasz kapcsolat végleg megszűnt, vagy csak egy olyan játékosról van szó, akinek a neve eddig még nem merült fel?