Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetségnek elvileg nincs kifogása az ötlet szintjén létező közép-európai régiós liga ellen, de ahhoz, hogy az elképzelés realizálódjon, együtt kell működni velük. Ezt Lennart Johansson, az UEFA elnöke mondta egynapos zágrábi látogatása során.

Az UFA médiavállalkozás fővédnökségét és támogatását élvező leendő "határok nélküli" bajnokságban a sportnapilap tudósítása szerint nyolc ország (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Jugoszlávia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) huszonnégy csapata játszana egymás ellen. Az új mérkőzéssorozaton meghívás alapján lehetne részt venni, a meccseket minden tavasszal, az UEFA-val egyeztetett versenynaptár szerint bonyolítanák le.

Az ötletgazdák reményei szerint a közép-európai liga hatékonyan segítené a térség csapatainak felzárkózását a kontinens élvonalához mind a szakmai színvonalat, mind pedig a pénzügyi hátteret illetően. A zágrábi sportlap, a Sportske Novosti már azt is tudni vélte, hogy Magyarországról a Ferencváros, az Újpest és az MTK kap(na) majd meghívót a szervezőktől.

"A futball nagyhatalmaitól elmaradt kis és közepes országok labdarúgásának fejlődése fontos a számunkra. Tudjuk, pénzügyi gondjaik vannak, és azért tárgyalunk, hogy segítsünk" - nyilatkozott Johansson, aki négyfős küldöttség élén érkezett a horvát fővárosba, és a vendéglátók mellett találkozik még Azerbajdzsán, Albánia, Grúzia, Moldova, Macedónia, valamint Bosznia-Hercegovina labdarúgó-szövetségének elnökével is.

Bencze Lajos