Vágólapra másolva!
Dennis Bergkamp ugyan már a 34. évét tapossa, de olyan, mint a jó bor: ahogy öregszik, úgy lesz egyre kiválóbb. Az amszterdami csatár szombaton centenáriumot ünnepelt, századik gólját szerezte az Arsenal színeiben, az Oxford United elleni FA-kupa mérkőzésen. A meccset 2-0-ra a címvédő, bajnoki éllovas Ágyúsok nyerték, Bergkamp a 15. percben talált Woodman hálójába.

A hollandus gólja olyan volt, mint a legtöbb, amit sikerekben gazdag pályafutása során lőtt: elegáns, látványos, pazar. Jeffers átadását úgy tette maga elé, hogy egyetlen milliméternyi törés sem volt mozgásában, majd a kifutó Woodman felett hanyag eleganciával a hálóba emelt. Az Arsenal mindössze négy alapemberét játszatta, a legnagyobb sztárok - Henry, Vieira, Campbell - hiányoztak. "Ma már nagyobb a különbség az élvonal és a negyedosztály (ahová az Oxford is tartozik) között, megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy 25-ös keretünk kevéssé ismert tagjait is játszassuk" - magyarázta Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere. A szakvezető nem győzte dicsérni Bergkampot: "Dennisnek szinte mind a száz gólja szenzációs volt, miként ez a mostani is. El sem tudom mondani, mekkora szolgálatot tett és tesz még mindig a klubnak ez a remek labdarúgó. Dennis nem válogat: minden meccsen odateszi magát, legyen az ellenfél a Manchester United vagy éppen az Oxford. Nagyon remélem, hogy az Arsenalból megy majd nyugdíjba, egyszer, a távoli jövőben."

Bergkamp az idény végén hazatér/sport/focivilag/20020929bergkamp.htmlBergkampnak lánya született/sport/focivilag/20020412bergkampnak.html

Bergkamp eltette emlékbe mezét és a meccslabdát, amire valamennyi csapattársa ráírta a nevét. "Olyan jól megy mostanában a játék, hogy valószínűleg még egy évre aláírok, bár hivatalosan még nem közöltem a döntésem. Ugyanolyan örömet okoz a góllövés, mint tíz-tizenöt ével ezelőtt." Bergkamp 1995 nyarán érkezett a Highburybe az Internazionale csapatától, 7,5 millió fontért - ami négy és félmillióval kevesebb volt annál az összegnél, amekkorát az Inter fizetett érte két évvel korábban az Ajaxnak, Bergkamp anyaegyesületének. A csatár az 1995 óta eltelt hét és fél évben 192 bajnoki meccsen 70 gólt szerzett, 25 FA-kupa mérkőzésen tizenkettőt, 15 Ligakupa-meccsen nyolcat és 28 európai kupatalálkozón tízet - így jön ki a kerek száz. Mellesleg a holland válogatottban - ahonnan már visszavonult - 79 mérkőzésen 36-szor volt eredményes, ezzel sokáig vezette is a holland örökranglistát, mígnem Patrick Kluivert megelőzte a közelmúltban.

A Shrewsbury-Everton kupaderbin viszont az avatatlan néző aligha tudta volna megállapítani, melyik csapat a Dávid és melyik a Góliát. A Nationwide Football League Third Division (magyarul: a negyedosztály) tizennyolcadik helyén szerénykedő "Shrews" (szabad magyar fordításban: hárpiák) 2-1-re leverték a Mersey-parti sztárgárdát, egy 33 éves, tizenharmadik klubját segítő veterán, Nigel Jemson góljaival. Jemson lőtte szabadrúgásból az elsőt, erre Alexandersson válaszolt, ám a 89. percben Jemson befejelte a hazaiakat a kupa negyedik fordulójába repítő gólt.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030101apremiership.html

Jemson valószínűleg Guinness-rekorder a klubcserék terén, eddig tizennégyszer váltott egyesületet, de csak tizenharmadik csapatát szolgálja, mert a Prestonhoz és az Oxfordhoz kétszer is leszerződött. Mindenesetre nem érdektelen egy pillantást vetni Jemson 1987 óta tartó profi karrierjének állomásaira: Preston, Nottingham Forest, Bolton, Preston, Sheffield Wednesday, Grimsby, Notts County, Watford, Coventry, Rotherham, Oxford United, Bury, Ayr united, Oxford United, Shrewsbury Town. Sokat elmond a találkozóról, hogy a kapus Richard Wright bizonyult a vendégek legjobbjának. A shropshire-i kiscsapat fennállása legnagyobb barvúrját produkálta, a Gay Meadow nevéhez illően boldogságban úszott. (Gay magyarul annyit (is) tesz: vidám, boldog.)

Az "öreg" Jemson mindenesetre elhomályosította az Everton 17 éves tiniszenzációját, Wayne Rooney-t, aki nem fogja rövid karrierje legfényesebb állomásai között emlegetni ezt a találkozót. Nem úgy Kevin Ratcliffe, a "Shrews" 42 éves menedzsere! Az egykori evertoni legenda, aki 1980 és 1992 között 356 bajnoki meccsen szerepelt a védelem tengelyében, 1995-ben kezdte menedzseri pályafutását, s 1999 novemberében szegődött a Severn-parti csapathoz. "Ez menedzseri pályafutásom legnagyobb sikere, egyelőre nem látok a boldogságtól" - jelentette ki Ratcliffe.

Ch. Gáll András