Vágólapra másolva!
Louis van Gaal helye a Barcelonánál a Mallorca elleni győzelmet követően ismét biztossá vált, de a csapat bajnoki szereplése még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Az átigazolási időszak kezdetével természetesen megint felmerült a kérdés: szerződtet-e valakit a Barca a szezon közben, és ha igen, akkor kicsodát? Nos, a hírek szerint Van Gaal elsősorban egy új védőt szeretne, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy világklasszis csatár érkezik David Trézéguet személyében.

A védelem az egyik legbiztosabb csapatrész volt a szezon során a Barcelonában, a hátsó alakzat összetétel szinte alig változott: Van Gaal az esetek többségében a három hátvédes felállást választotta, és a Puyol, Frank de Boer, Fernando Navarro triónak szavazott bizalmat, amin csak sérülés vagy eltiltás miatt változtatott. Amíg csak egy ember esett ki ebből a hármasból, és csak egy-egy meccsre, addig nem volt baj, az év végére azonban Puyol és Fernando Navarro is megsérült, utóbbi futballista ráadásul ebben a szezonban már nem is léphet pályára. Van Gaalnak így az utolsó két bajnokin a korábban átadólistára tett francia Philippe Christanvalt is elő kellett vennie a talonból, és a holland Philippe Cocunek is a védelemben kellett pályára lépnie.

A Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021222aprimera.htmlBarcelonahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36311

Nem csoda tehát, hogy a szakvezető elsősorban egy védő leigazolását szorgalmazza a januári időszakban, és természetesen a kiszemeltjei is megvannak. Navarro posztján, a védelem bal oldalán legszívesebben a Liverpool norvég játékosát, Jon-Arne Riisét látná, aki azonban a Vörösöknél alapembernek számít, a csapat egyik legjobbja, így az angolok csak hatalmas összeg árán engednék el, amit viszont a Barca nem tud (és nem is akar) kifizetni. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az AS Monaco mexikói védője, Rafael Márquez a Barcelonában köt ki, hiszen a nagyhercegség csapata köztudottan anyagi problémákkal küzd, és 12 millió euróért hajlandó lenne megválni a focistától, akit korábban a Real Madrid is csábított. Egy másik lehetőség Van Gaal számára az Ajax Amsterdam román csapatkapitánya, Christian Chivu, aki szintén meglehetősen keresettnek számít a nemzetközi futballpiacon, és az Ajax jó pénzért hajlandó lenne eladni.

E két futballistával az a fő probléma, hogy EU-n kívülinek számítanak, márpedig a Barcelonában már betöltötték a spanyol szabályok által engedélyezett négyfős idegenlégiós-kvótát. Chivu vagy Márquez tehát csak akkor érkezhetne, ha a Barca négy EU-n kívüli focistája közül (Saviola, Bonano, Riquelme, Geovanni) az egyik távozik. Erre csak utóbbi kettőnél volt esély, és Geovanni kölcsönadásáról a klub máris tárgyalásokba kezdett a portugál Benficával, sőt, meg is egyezett a lisszaboniakkal. Ha esetleg Chivut vagy Márquezt mégsem tudja megszerezni a katalán együttes, a védelem megerősítésére akkor is szükség van, így a klub két spanyol futballistát is megkörnyékezett: végső esetben a másodosztályú Las Palmasban szereplő Ángel, és az ugyancsak a Segunda Divisiónban, a Tenerifében futballozó Bermudo érkezhet a Camp Nouba.

Eladó a Barcelona meze/sport/focivilag/20030103elado.html

Egy (vagy akár két) hátvéd leigazolására tehát mindenképpen szükség van, de ahogyan az az ilyen sztárcsapatoknál lenni szokott, a Barca sosem zárkózik el egy világklasszis csatár szerződtetésétől. Jelen esetben a francia világ- és Európa-bajnokról, David Trézégeut-ről van szó, aki elégedetlen helyzetével a Juventusnál. A Serie A előző idényének gólkirálya saját bevallása szerint az egyik legrosszabbul megfizetett klasszis támadónak számít, éves fizetése a Juventusnál a hírek szerint "csupán" 1,3 millió euró (igaz, egy korábbi újsághír szerint hárommilliót keres), míg például Alessandro del Piero 5,5 millió eurót tehet zsebre évente. Trézégeut éppen ezért szeretne módosítani kontraktusán, ám a Juve vezetősége erre nem nagyon hajlik - nem csoda, hiszen a csatár szerződése 2005-ig érvényes. A francia L'Equipe értesülései szerint a játékos képviselője a jövő héten találkozik a Barca elnökével, Joan Gasparttal, és a katalánok pénzt plusz egy futballistát ajánlanának fel a Juvének Trézéguet-ért cserébe.