Vágólapra másolva!
Szombaton este, 21.30-kor Palma de Mallorcában szerepel a Barcelona labdarúgó-csapata, a Primera División 15. fordulójában. A Sport című katalán sportnapilap értesülése szerint az eredménytől függetlenül ez lesz Louis van Gaal búcsúmeccse a Barca kispadján, ugyanis a holland szakvezető immár elveszítette jószerével egyetlen pártfogója, Joan Gaspart klubelnök bizalmát is. Utódja az argentin Carlos Bianchi lesz.

A Sport szerint már közvetlenül a Real Mallorca elleni összecsapás lefújása után bejelenthetik a hollandus menesztését, de ha nem, akkor legkésőbb vasárnap, esetleg hétfőn történhet meg a váltás. Van Gaalt talán csak egy nagyarányú győzelem mentheti meg, aminek roppant csekély a valószínűsége.

Az is az edzőcsere mellett szól, hogy a 16., immár az új esztendőben esedékes fordulóban a sereghajtó Recreativo Huelva együttesét fogadja a Barcelona. Ezt a meccset minden körülmények között hozni kellene, márpedig jócskán rontaná a hangulatot a közönség tüntetése, amely megjósolhatóan fogadná a hollandust a kispadon.

Úgy tudni, Van Gaal múlt vasárnap veszítette el Gaspart elnök bizalmát. Történt, hogy a Sevillától elszenvedett szégyenletes, 3-0-ás hazai vereség után, amikor a publikum csaknem megrohamozta a díszpáholyt, benne a sztoikus nyugalommal ácsorgó Gasparttal, a tréner odafordult az elnökhöz, az alábbi szavakkal: "Na látja, ez most tényleg egy kellemetlen helyzet..."

Van Gaal mindezt tetézte azzal, hogy kijelentette: "Bolondok lennének meneszteni a vezetők, mert ők is tudják, nálam jobb megoldás nem létezik ebben a szituációban." Ehhez képest a minap egy holland lapnak már úgy beszélt a mester, hogy megpecsételődött a sorsa, érzi: nincs tovább.

A Son Moix-stadionban mindenesetre hiányozni fog a csapatból a sérült Riquelme, a csapatkapitány Pujol, továbbá Fernando navarro és természetesen a hosszú ideje lábadozó Luis Enrique. Sor kerülhet a fiatal Andrés Iniesta bemutatkozására.

Amennyiben kikap a Barcelona, s győz a Sevilla, fennállása során első ízben kieső helyre kerülhet a katalán sztárcsapat.

A Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021216aprimera.htmlFC Barcelonahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=36311Real Madrid Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=27000

A veretlenül éllovas és már biztosan a tabella tetején karácsonyozó és szilveszterező - Real Sociedad a Recreativo otthonába látogat, Huelvában nem jelenthet gondot a győzelem. A harmadik helyen álló Real Madrid ugyancsak szombaton, 20.00 órai kezdettel Málagában szerepel. A kilencszeres BEK-győztes megérkezése botrányosra sikeredett pénteken a Costa del Sol fővárosába, a csapat szállodájánál 3000 fős tömeg várta Raúlékat, akiket mindössze harminc rendőr védelmezett. Az eredetielg csak bámészkodó sokaságból többen leköpködték, lökdösték a játékosokat, sőt, egyiket-másikat fejbe is vágták.

A madridiak továbbra is nélkülözik a sérült Makelelét és Hierrót, viszont Roberto Carlos és Míchel Salgado felépült, s Vicente del Bosque edző rendelkezésére áll.

Ch. Gáll András