Vágólapra másolva!
A Ferencváros csatára, Gera Zoltán kiismerhetetlenül cselez, gólpasszokat ad, s olyan képességekkel rendelkezik, mint kevesen idehaza; tudja szórakoztatni a publikumot megoldásaival. Ősszel a válogatottban megszerezte első gólját - rögtön hármat is San Marino ellen -, emellett a Fradiban, ahol öt találatig jutott a bajnokságban, a legkelendőbb labdarúgók közé emelkedett, elvégre vételára (250 millió forint - a szerk.) a gólvágó Tököli Attiláéval vetekszik.
Forrás: MTI
Gerának volt minek örülnie az ősszel
- Akadt már ilyen jól sikerült őszi szezonja?



- Azért, amikor éppen nem ment a játék, néhány csúnya belemenést is bemutatott.
- Elismerem, rosszul sikerült belépők voltak ezek, ám bánt, hogy hónapok óta felróják ezt nekem, jóllehet egyik sem volt szándékos szabálytalanság. Rögtön elnézést is kértem az érintettektől, mivel senkinek sem okoznék szánt szándékkal sérülést.

- Bevallom, néha olyan érzésem van, mintha odahaza unatkozna, és alig várná, hogy edzésre mehessen. Tényleg: mit csinál legszívesebben a szabadidejében?
- Valóban szeretek edzeni, persze néha kevésbé ízlik a mozgás. Az életemet tettem fel a futballra, ezért mindig örömmel megyek tréningre. A szabadidőmben rengeteget alszom, a délutáni pihenőket sohasem hagyom ki, legtöbbször a barátaimmal vagyok együtt, s leginkább otthon.

- Igaz, hogy a meccsek előtti napokon a zöldek csapatkapitányával, Lipcseivel tölt együtt néhány órát az egyik bevásárlóközpont kávézójában, amit maszek edzőtábornak neveztek el?
- Ez már bevett szokás nálunk. Ezekre az összetartásokra Peti a feleségével és a két fiával érkezik, s ilyenkor nem a fociról beszélgetünk, hanem az élet különböző dolgairól. Eddig bejött ez az edzőtábor, amely Lipcsei Petinek babonából is fontos, nekem nem, egyszerűen szeretek velük együtt lenni.

Az ősz futballmagyarjai/sport/magyarfoci/20021216azosz.htmlLipcsei: jöhet az ünneplés!/sport/magyarfoci/20021210lipcsei.htmlJovic szerint bajnok lesz a Ferencváros/sport/magyarfoci/20021204jovic.htmlGera csodálatos estéjehttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=48304Gera: 20 éve a legjobb!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=48332

- A hírek szerint külföldi kérőben nincs hiány, ugyanis európai elitbajnokságokból is érkeztek ajánlatai. Mire véli ezt a kiemelt érdeklődést, és szíve szerint melyik bajnokságba szerződne?
- Nyilván nagy szerepe van a megkereséseimben, hogy a Fradival a nemzetközi porondon is megmutathattuk magunkat. Egyelőre nem foglalkoztat a külföldi szerződés, ami azonban biztos, idehaza csak a Ferencvárosban akarok futballozni. Szerintem csak itt van olyan lehetőség és kihívás, amiért mindent érdemes feltenni erre a szép játékra. Ráadásul minden percet élvezek, amit a Fradiban tölthetek. Kizárólag a klubnak és ennek a remek szurkolótábornak köszönhetem, hogy idáig jutottam. Mármint hogy ügyeskéből talán futballista lettem.

- Gondol még arra, hogy milyen mélyről kapaszkodott fel?
- Ezt sohasem szabad elfelejtenem. Nagyon sötét időszaka volt az az életemnek, amit a züllés felé vezető úton meg lehetett tenni, azt mi kipróbáltuk. Cigi, drog, csajok, pia jellemezték a mindennapjainkat, néha mégis belegondoltam, de jó lenne normálisan élni, sajnos azonban sokáig úgy éreztem, nincs értelme jó útra térni. Olykor kérdezősködöm az egykori pécsi társaim felől, s mint kiderült, van, akinek nem sikerült kitörnie, de szerencsére olyan is akad, akinek igen. Egyébként pedig, noha a szüleimmel napi kapcsolatban vagyok, ritkán járok haza Pécsre, mivel remekül érzem magam Budapesten.

- Gondolom, a szülei is boldogok, hogy a nehéz időszak után sikeres sportemberré vált.
- Ők és a testvérem a legnagyobb szurkolóim, így büszkék is rám. Mint ahogy én is rájuk, anyuval pedig sokat beszélgettem arról, miként bírta ki a hülyeségeimet, ugyanis nyugodtan beadhatott volna intézetbe, mégis végig kitartott mellettem. Apu vitt le a gyülekezetbe, s ez döntő fordulat volt az életemben, itt jöttem rá, van az életemnek értelme. A bibliai élet azonnal "megfogott", és a pályán is megesik, hogy elrebegek egy rövid imát, ha valami öröm ér.

- Származott valami előnye abból, hogy a Ferencváros rutinos szakvezetője, Garami József szintén pécsi illetőségű?
- Annyiban igen, hogy annak idején ő vitt le a PMSC-hez. Később aztán Józsi bácsi is azt hitte, elvesztem a futball számára. Négy évvel ezelőtt találkoztunk újra, amikor a mester Győrben volt szakmai igazgató, és az utánpótlás-válogatottal ott játszottunk edzőmeccset, amely után Garami megkérdezte, én vagyok-e, akit korábban a pécsi serdülőhöz irányított. Mondtam, igen, mire ő megjegyezte, tehetséges játékos voltam. Erre azt válaszoltam, remélem, jelen időben is kijelentheti még ezt. Eddig a Fradinál szerencsém volt az edzőkkel, utólag rájöttem, Csank Jánostól rengeteg fontos dolgot tanultam, de nem kétséges, Józsi bácsival más a kapcsolatom, nagyon közel kerültem hozzá. Ősszel panaszkodtam neki, hogy kevés gólt lövök, ám ő megnyugtatott, a gólpassz legalább olyan értékes a csapat számára, mintha az én nevem virítana az eredményjelzőtáblán.

- Elsősorban minek tulajdonítja a csapat őszi elsőségét?
- Annak, hogy remek játékosok alkotják az együttest, de legfőképpen az egységünknek és drukkereink kitartó támogatásának köszönhető ez a siker. Ám nem szeretnénk megállni félúton, a cél a bajnoki cím.

Bánki József