Vágólapra másolva!
Az [origo] sportrovata összeállította az ősz tizenegyét, amelynek tagjai, szerintünk, az előző idényben leginkább kitűntek a honi focifelhozatalból. A válogatottba két-két fradista, MTK-s, zalaaegerszegi és Bundesliga-titán, egy osztrák és egy holland légiós, valamint egy hazánkban vendégszereplő debreceni verekedte be magát. Az ősz legjobb tizenegye tehát - szerintünk - így fest: Király - Fehér Cs., Urbán, Selymes - Lisztes, Illés, Lipcsei, Zavadszky - Koplárovics, Gera, Szabics.
Ritka pillanatok egyike: Király Gábor gólt kap

Király Gábor (Hertha): Talán kapusposzton volt a legnehezebb döntenünk, ugyanis - szerencsére - rengeteg kiváló hálóőrt "termelt ki" az utóbbi időben a magyar labdarúgás. A Borsodi Ligában hétről hétre rendkívül jól védett az őszi bajnok FTC kapuvédője, Szűcs Lajos (tizenhét meccsen mindössze tizenkét gólt kapott), valamint Hollandiában a legjobbak közé sorolják a Feyenoord által már többször is "körüludvarolt" Babos Gábort, mégis a legjobbnak ezen a poszton őszi teljesítménye alapján Király Gábort választottuk. Az egyik legerősebb európai bajnokságban, a Bundesligában az UEFA-kupás helyért versenyben levő Hertha kapusa maga is úgy véli, hogy minden összejött neki a mostani "fél idényben", ugyanis a válogatott pontot szerzett Svédországban, a berlini klub pedig már a legjobb tizenhat között van az UEFA-kupában.

Fehér Csaba (NAC Breda): A portugál és a német bajnokság után nemsokára talán a Premiershipben is szoríthatunk honfitársunkért, Fehér Csaba dinamikus, határozott játéka ugyanis már a szigetországban is felkeltette egy-két csapat figyelmét. Az erdetileg hátvéd, de ha kell, a jobb oldalt teljes egészében bejátszó játékos a legveszélyesebb holland kiscsapat, a NAC Breda alapembere, és bár ritkán tűnik fel sportújságok címoldalán, a rendre dicsérő híradásokból azért jól látszik, Fehér a legmegbízhatóbb magyar focisták egyike.

Urbán Flórián (ZTE): A kőkemény futballista megtestesítője, egyszerűen nem hagyja magát leírni. Ha esetleg kiesik a pixisből, újra és újra beverekszi magát a legjobbak közé. Újpesten közönségkedvenc volt, de nem kellett a klubnak, így lett bajnok és Manchester-verő a Zalaegerszeggel. Októberben, a spanyolok ellen visszakerült a válogatottba, ahol olyan meggyőző volt, hogy azóta kihagyhatatlan a nemzeti csapatból. Nemcsak saját magát, társait is motiválja, ahol éri. Tulajdonképpen nem számít, hány éves, őserő lobog benne.

Király Gábor kiszállt a tolószékből/sport/magyarfoci/20021213kiraly.htmlUrbán: Győzni akarok a Manchester ellen/sport/focivilag/bl/20020813urban.htmlFehért a Tottenham és a ManCity csábítja/sport/focivilag/20021117feher.htmlJó évet zárt Lisztes/sport/magyarfoci/20021216joevet.htmlLisztesé az Aranylabda/sport/magyarfoci/20021120lisztes.htmlLehet magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26844

Selymes Tibor (Debrecen): A rutinos, 32 esztendős bal oldali védő sokáig a román válogatott alapembere volt (negyvenhatszoros válogatott), s igen népszerű a debreceni szurkolók körében. Nem véletlenül, hiszen nélküle nem tartana ott a Loki, ahol jelenleg tart: a hajdúsági csapat legjobb vidékiként a negyedik helyről várja a bajnokság tavaszi folytatását. A harmincnégy rúgott gólból (ennél csak az Újpest volt eredményesebb ősszel) a hátvéd is kivette a részét, összesen háromszor volt eredményes. Selymes egyébként ott volt az 1994-es világbajnokságon, s két évvel később a kontinensviadalon is jól játszott, főleg ennek hatására vette meg ekkor az Anderlecht. A brüsszelieknél három szezont játszott végig, majd 1999 nyarán a Standard Liége szerződtette. Magyarországon a Haladásban játszott először, szeptember óta a Debrecent erősíti.

Lisztes Krisztián (Werder Bremen): Nem kis fegyvertény: a Bundesliga őszi harmadik helyezett csapatának egy magyar játékos a játékmestere. Az apró termetű középpályásnak nagy szerepe volt abban, hogy a nemzeti együttes biztató eredményekkel kezdte az Eb-selejtezőket, míg a német bajnokságban csak a Bayern és a Dortmund tudta megelőzni a Weser-parti alakulatot. Lisztes nem is titkolja: elégedett az ősszel mutatott produkciójával, elvégre a Werderben stabil helyet sikerült kivívna, és a válogatottal is jó eredményeket ért el.

Forrás: EPA
Lipcsei visszatért a válogatottba, a svédek ellen is remekelt
Fotó: Epa
Lipcsei Péter (Ferencváros):

Illés Béla (MTK): Amikor Bicskei Bertalan azt mondta a róla, hogy fizikai adottságai alapján akár negyvenévesen is meghatározó játékosa lehet a magyar élvonalnak, sokan megmosolyogták a jelenleg Kínában edzősködő exkapitány szavait. A jelek szerint azonban könnyen beigazolódhat Bicskei jóslata. A sajátos frizurájú játékmester harmincnégy évesen jobb, mint valaha, soha ilyen sikeresen nem kezdte még a szezont, tizenhárom találatával szokás szerint vezeti a góllövőlistát. Cselei, átadásai, ritmusváltásai üde színfoltok a magyar pályákon. Béla a kezdetektől a Várszegi-féle MTK vezére, védjegye - vagy ahogy a Hungária körúton mondják: legnagyobb királya. A kérdés csak az, mi lesz a kék-fehérekkel, ha Illés negyvenévesen tényleg visszavonul.

Zavadszky Gábor (MTK): A középpályát rendszerint keresztbe-kasul bejátszó MTK-s az idény végére visszaverekedte magát a válogatott keretébe, többször is a hónap legjobbjának választották a sportújságírók, s hét gólt lőtt a Borsodi Ligában. Edzőjét mégis az töltheti el a legnagyobb megnyugvással, hogy míg tavaly egy volt a csapat jó képességű játékosai közül, mostanra az egész együttest mozgatni képes húzóemberré nőtte ki magát, akire a nehéz helyzetekben is lehet számítani.

Illés: Az MTK eddig túlteljesítette a tervet/sport/magyarfoci/20021011illes.htmlIllés Európa-klasszis/sport/magyarfoci/20020811egervari.htmlLipcsei: jöhet az ünneplés!/sport/magyarfoci/20021210lipcsei.htmlZavadszky dicsérete/sport/magyarfoci/20021118zavadszky.htmlZavadszky élete formájában/sport/magyarfoci/20021020zavadszky.htmlKoplárovics-himnusz/sport/focivilag/bl/20020816koplarovicshimnusz.htmlKoplárovics, a ZTE hőse/sport/focivilag/bl/20020815koplarovics.htmlGera legszebb gólja/sport/magyarfoci/20021017gera.htmlSzabics a Graz legjobbja/sport/magyarfoci/20021213szabics.html

Koplárovics Béla (ZTE): Nem állítjuk, hogy Koplárovics Béla a három legjobb magyar csatár egyike lenne, hiszen általában a Zalaegerszegben is csak csereként kap lehetőséget, ráadásul góllal ez idáig nem hálálta meg Bozsik Péter bizalmát a Borsodi Ligában. Mégis beválogattuk, mert augusztus 14-én a Manchester United ellen a Puskás Ferenc-stadionban volt egy mozdulata (kibújt Phil Neville mellett, és Szamosi beadásából közelről Caroll hálójába bombázta a labdát), amivel az ország focidrukkereinek az év legeufórikusabb kollektív gólörömét idézte elő, s ez a legismertebb magyar futballistává tette Angliában (is). Ezután himnuszt írtak hozzá, ekkor néhány napig "Zalaegerszegiről" beszéltek Európában, és a manchesteri visszavágó előtti két hétben/két hétig újra reménykedhettünk a magyar foci csodálatos feltámadásában.

Gera Zoltán (Ferencváros): A huszonhárom esztendős játékos kivételes képességekkel rendelkezik: remekül cselez, technikailag rendkívül képzett, s ami nem mindegy: nem fél megmutatni brazilos megoldásait a futballpályán sem (góljait pedig afrikai focistákra jellemző szaltóval ünnepli). Ebben az idényben szebbnél szebb gólokat lőtt, a legemlékezetesebbre, a San Marino elleni Eb-sejeltezőn elért három találata közüli "ollózásos" mozdulatára Európában is felfigyeltek, ugyanis az Eurosport tv-csatorna a hét legszebbjének választotta a támadó gyönyörű gólját. Nagy tehetség, szép jövő áll előtte, bár a mostani, őszi múltjára sem "panaszkodhat".

Forrás: EPA
Szabicsot az ősz legjobb grazi játékosának válaszotta két helyi újság
Fotó: Epa

Szabics Imre (Sturm Graz): Sokan fanyalogtak, amikor Szabics - még amikor rengeteg gólja miatt a Fradiban imádott sztár volt - külföldre szerződött. A kétkedők úgy vélték: tizenévesen nem jó döntés a Sturm Graz kispadjára átigazolni. Aztán az idő a csatárt igazolta: bár a magyar A válogatottba nem kapott meghívót, a Sturmban ősszel tizenöt gólt szerzett, és hét gólpasszt adott, két grazi újság pedig az ősz legjobb futballistájának választotta a 21 éves támadót. A remek "fél idényt" pedig Szabics pazarul zárta, hiszen a Sturm az UEFA-kupa visszavágóján az ő góljával győzte le Rómában, a Stadio Olimpicóban a Laziót, s bár a stájer együttes így is kiesett, a magyar center történelmi tettet hajtott végre, elvégre osztrák csapat nemzetközi kupamérkőzésen még sohasem győzött Olaszországban.

Bordás - Juha