Vágólapra másolva!
Hetek óta forrnak az indulatok a nagy múltú 1. FC Kaiserslautern együttesénél. Helmut Kohl kedvenc csapatánál közel 20 millió eurós hiányt regisztráltak, miután az FC Baseltől érkezett új svájci elnök a klub átvilágításával kezdte működését. A korábbi vezetők pazarlása miatt a patinás egyesület léte került veszélybe.

A szurkolók azonban kitartanak a bajnokság utolsó előtti helyén álló gárda mellett, sőt, a játékosok is lojalitásukról tettek tanúbizonyságot, amikor a nehéz anyagi helyzetére való tekintettel, egységesen lemondtak decemberi fizetésükről. Baslerék esetében játékosonként 10-12 ezer eurót jelent.

A gondok a nigériai Taribo West és a francia Youri Djorkaeff szerződése körül jelentkeztek először, a hírek szerint ekkor merült fel, hogy esetleg fekete pénzek is megfordultak az üzletben. Az új menedzsment érkezése, pontosabban az átvilágítás óta pedig még nagyobb problémák kerültek felszínre, és már az 5 millió euróba kerülő Miroslav Klose, a Kaiserslautern válogatott csatárának eladása is csak tüneti kezelés lehetne a fojtogató anyagi gondokra.

A lauterni helyzetről Szűcs Lajos számol be az [origo] olvasóinak. A Ferencváros jelenlegi, és a Kaiserslautern korábbi kapusa nemrégiben a magánügyeit intézte a pfalzi városban.

"Noha a klubban nem jártam, a városban állandó témát jelent a csapat sorsa. A játékosok valóban lemondtak a decemberi fizetésükről, ami egyben az egységet, az összefogást is jelenti. Persze megértem ezt, hiszen Németország egyik legnépszerűbb klubjáról van szó, s nem tagadom, meglep, ami az egyesület körül történik, elvégre amikor Hrutka Janival a 'Lauternban szerepeltünk, az 1. FCK a negyedik leggazdagabb klub volt a Bundesligában. Csak a Bayern München, a Borussia Dortmund és a VfB Stuttgart bizonyult tehetősebbnek."

"Hogy nem egyedi problémáról van szó, azt jelzi, hogy Stuttgartban is hatalmas pénzügyi hiányt regisztráltak, s éppen a klub exelnökét, a Német Labdarúgó Szövetség jelenlegi első emberét, Gerhard-Mayer Vorfeldert szeretnék felelősségre vonni, de legalábbis meghallgatni ez ügyben. Ami pedig volt csapatomat illeti, ahogy hallottam, Jürgen Friedrich, az 1. FCK korábbi elnöke egy ideje nem mer kimenni az utcára. Azt nem tudom, hogy a szurkolók haragjától, vagy a vizsgálatoktól fél-e jobban, de a helyiek szerint jobban is teszi, ha nem mutatkozik a nyilvánosság előtt."

"Mindenesetre a magam részéről szurkolok annak, hogy a klub kikecmeregjen ebből a nehéz helyzetből, s sikerüljön bennmaradnia az első osztályban, hiszen az Eintracht Frankfurt példája bizonyítja, kiesés után rettenetesen nehéz visszakerülni a Bundesliga I-be."

Bánki József