Vágólapra másolva!
Érdekes összeállítást közölt az olasz L'Avennire nevű gazdasági olasz lap a minap: az újság a Serie A-ban futballozó játékosok fizetését vizsgálta, és mind a 18 élvonalbeli klub bérlistáját közölte hasábjain. Ez alapján a talján pontvadászat legjobban kereső futballistája Alessandro del Piero (Juventus), akit Christian Vieri (Internazionale) követ, a klubok közül pedig a két milánói egyesület, a Milan és az Inter költi a legtöbbet fizetésekre.
Fotó: EPA
Del Piero a labdát is szereti
Fotó: EPA


Türelmesen végigböngészve a listát, több érdekességet is észre lehet venni. Látható például, hogy a három észak-olasz klub, a Milan, az Inter és a Juventus milyen gazdasági fölényben van a többi egyesülethez képest: csak e három csapatnál több mint százmillió euró az éves összfizetés.

A két fővárosi együttes, a Lazio és a Roma igyekszik lépést tartani velük, náluk 90 millió körül van a játékoskeret éves összfizetése, ezt követően azonban egy hatalmas szakadék található. A rangsor hatodik klubja, a Parma egy évben valamivel több mint 50 millió eurót költ a fizetésekre, vagyis feleannyit sem, mint az élcsapatok.

És akkor a kisebb egyesületekről még nem is beszéltünk: a legalacsonyabb költségvetéssel rendelkező Empolinál ez az összeg a 7 millió eurót sem éri el, vagyis alig egymillióval kevesebb, mint a legjobban kereső labdarúgó, Alessandro del Piero egyéves fizetése.

Fotó: MTI
Nakata sem panaszkodhat
Fotó: MTI


Érdekes viszont a Chievo, az Empoli vagy a Modena felfogása: itt a különbségek minimálisok az egyes labdarúgók bérezése között, ami jelentősen elősegítheti a jó csapatszellemet, hiszen senki sem irigykedik a másikra.

Ami a sztárklubokat illeti, a listavezető Milannál két nyáron igazolt labdarúgó, Alessandro Nesta és Rivaldo fizetése a legnagyobb, mindketten ötmillió eurót tehetnek zsebre egy évben, mögöttük pedig két tavaly nyáron szerződtetett játékos, Ruí Costa és Filippo Inzaghi szerepel holtversenyben Andrij Sevcsenkóval. Az ősmilános Paolo Maldini már több mint egymillióval kevesebbet keres náluk.

Ami az Intert illeti, némileg talán meglepetést jelenthet, hogy Vieri mögött Alvaro Recoba a második a maga 4,87 millió eurójával: az uruguayi tavaly hosszabbította meg szerződését, és ügynökének akkor sikerült ilyen remek kondíciókat kiharcolnia.

A Serie A állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021207aserie.htmlA. Del Pierohttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=44149Ki a világ legjobb focistája?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=47184

A Juventusnál Del Piero a második helyen álló Thuramnál és Buffonnál egymillióval tehet többet zsebre évente, érdekesség viszont, hogy a játéklehetőséget csak elvétve kapó Marcelo Salas milyen előkelő helyen áll a fizetési listán. Minden bizonnyal az sem marad sokáig így, hogy a nyáron a Veronától leigazolt, és időközben meghatározó emberré vált Camoranesi az utolsó előtti a listán: ő valószínűleg hamarosan új kontraktust kap majd, lényegesen jobb feltételekkel.

A Románál is egy olyan focista áll a névsor élén, akinek már kifelé áll a szekere a klubtól: Gabriel Batistuta a maga évi ötmillió eurós bevételével az összesített listán is előkelő helyet foglal el. A csapatkapitány Francesco Totti "csak" 4,5 milliót keres évente.